Dostupni linkovi

Sirija: Zvanično primirje i nezvanični nastavak sukoba


Sukobi u Damasku 15. travnja
Sukobi u Damasku 15. travnja
Primirje u Siriji i dalje je vrlo krhko. I dok predstavnici opozicije tvrde da snage Bashara al Assada granatiraju gradove na jugu zemlje, ruski šef diplomacije ističe da „ pojedine izvanjske snage“ pokušavaju umanjiti mirovne napore naoružavajući opoziciju koja nastavlja napada na vojne i civilne ciljeve.

Prva kršenja primirja zabilježena su samo sat nakon što je u Damask stiglo šest nenaoružanih UN-ovih promatrača. Vojska je nastavila granatirati opozicijska uporišta ponavljajući iste fraze – želi ukloniti terorističke grupe.

Iako je Assadova vlada pozdravila dolazak promatrača, istodobno je uvela i određena ograničenja. Ostavila je sebi pravo da određuje koje nacionalnosti mogu biti promatrači kojima se dopušta ulazak u Siriju, jer navodno ne žele biti odgovorni za njihovu sigurnost u slučaju da ne žele surađivati s vlastima.

Vođa UN-ove misije rekao je da im treba još vremena da stignu do najugroženijih područja, da se priprema plan o tome koja će mjesta posjetiti i sa kime će razgovarati, te da će ostatak od 25 promatrača stići u Siriju u idućih nekoliko dana.

"Napredujemo korak po korak“, rekao je pukovnik Ahmed Himmiche.

Glavni tajnik UN Ban Ki-moon ponovio je da promatračima mora biti dopušteno slobodno kretanje kako bi mogli nadgledati primirje.

Prema postojećim podacima, vojska još nije napustila gradove, tenkovi i teško naoružanje nije izmaknuto iz nasaljenih područja, a ne dopuštaju se ni mirne demonstracije. U pritvoru je i dalje 40-tak demonstranata koje su prosvjedovali ispred parlamenta prošloga četvrtka. Režim tvrdi da je kršenje primirja sporadično.

Opozicija upozorava da svakodnevno bilježe pogibje civila.

Predstavnici UN-ovih humanitarnih organizacije potvrđuju izvještaje da vojska nastavlja napade, ali i naglašavaju da ima egzekucija koje su počinile pobunjeničke snage.

Ruski šef diplomacije Sergei Lavrov kazao je da ima saznanja da se predstavnicima opozicija doprema oružje kako bi nastavili otpor.

Mirovni posrednik Kofi Annan u utorak bi u Qataru trebao informirati članice Arapske ligu o stanju u Siriji.

U Parizu se sastaju ministri financija iz arapskog i zapadnog svijeta kako bi usaglasili sankcije režimu Bashara al Assada.

Primirje je prva točka plana Kofija Annana, koji uključuje i otpočinjanje pregovora o političkom rješenju krize, tokom koje je do sada, prema podacima UN, život izgubilo više od 11 tisuća ljudi.
XS
SM
MD
LG