Dostupni linkovi

Kofi Anan šokiran porastom sukoba i zlodela


Kofi Anan
Kofi Anan
Kofi Anan, specijalni izaslanik UN-a i Arapske lige za Siriju, izjavio je u nedelju da je "šokiran" porastom sukoba i zlodela počinjenih u Siriji.

"Šokiran sam nedavnim izveštajem koji pokazuje porast sukoba i zlodela u nekoliko gradova i sela u Siriji", naglasio je međunarodni izaslanik Kofi Anana u jednom saopštenju.

"Svi moramo hitno da radimo na potpunom prekidu neprijateljstava, da omogućimo pristup humanitarnoj pomoći i stvorimo uslove za jedan politički proces kako bi se uzele u obzir legitimne težnje i zabrinutost sirijskog naroda", dodao je on.

Anan je pozvao sirijsku vladu i opoziciju da prekinu sukobe do četvrtka u 06.00 sati po lokalnom vremenu.

"Kako se približavamo roku utorak 10. aprila, podsećam sirijsku vladu na potrebu da u potpunosti izvrši svoje obaveze", insistirao je Anan i dodao da je "eskalacija sukoba neprihvatljiva".

U međuvremenu, komandant pobunjeničke Slobodne vojske Sirije Rijad al-Asad odbio je u nedelju zahtev režima iz Damaska da opozicija pruži "pisane garancije" da će položiti oružje, pre nego što vlasti povuku svoju vojsku iz gradova, jer Slobodna vojska Sirije ne priznaje režim predsednika Bašara al Asada.

Ulice Homsa, 6. april 2012.
Ulice Homsa, 6. april 2012.
Rijad al-Asad rekao je za agenciju AP, telefonom iz Turske, da ako režim bude ispunio plan od šest tačaka specijalnog izaslanika UN i Arapske lige Kofija Anana, i njegova grupa će proglasiti prekid vatre.

Sirijske vlasti tražile su pre nekoliko sati "pisane garancije" od opozicije da će položiti oružje, i tako dovele u pitanje mirovni sporazum pod posredništvom UN, na koji je sirijski predsednik Asad pristao. Prema tom sporazumu, sirijska vojska trebalo bi do 10. aprila da se povuče iz gradova, a da se u narednih 48 sati uspostavi prekid nasilja.

Sirijske vojne snage su u nedelju nastavile vojne operacije, posebno u pokrajini Idleb, na severozapadu zemlje.

U subotu je u sukobima poginulo najmanje 128 osoba u Siriji, od kojih 86 civila, saopštila je Sirijskija opservatorija za ljudska prava.

Za više od godinu dana, koliko u Siriji traje pobuna protiv Asadovog režima, poginulo je više od 9.000 ljudi, prema procenama UN.
XS
SM
MD
LG