Dostupni linkovi

Produžen pritvor povratnicima iz Sirije u BiH


Sud BiH za dva mjeseca produžio pritvor osumnjičenima za ratovanje u Siriji.
Sud BiH za dva mjeseca produžio pritvor osumnjičenima za ratovanje u Siriji.

Sud Bosne i Hercegovine odredio je produženje pritvora za još dva mjeseca za svih sedam osumnjičenih koji su u BiH deportirani iz Sirije 19. decembra 2019. godine, potvrđeno je Radiju Slobodna Evropa.

Riječ je o bh. državljanima – Jasminu Keseroviću, Muharemu Duniću, Senadu Kasupoviću, Emiru Ališiću, Hamzi Labidiju, Milaremu Berbiću i Armenu Dželki, za koje je Tužiteljstvo BiH zatražilo produženje pritvora.

„Sud BiH je u odnosu na sve osumnjičene produžio pritvor za naredna 2 (dva) mjeseca zbog postojanja posebnih pritvorskih razloga iz člana 132. stav 1. tačka a), kao i posebnih pritvorskih razloga propisanih tačkama b), c) i d) ZKP BiH. Pritvor u odnosu na sve osumnjičene može trajati najduže 2 (dva) mjeseca, odnosno do 19. 03. 2020. godine ili do druge odluke Suda“, navedeno je iz Suda BiH.

Svi navedeni osumnjičeni su da su sudjelovali u borbama u Siriji na strani militantne organizacije tzv. Islamske države koja je na UN-ovoj listi terorističkih organizacija. Na teret im se stavljaju krivična djela – organiziranje terorističke grupe, protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama u vezi s krivičnim djelom terorizma.

Tužiteljstvo BiH navelo je tokom ročišta za produženje pritvora da nije provelo sve istražne radnje te da bi puštanjem na slobodu bili ugroženi svjedoci, kao i da bi postojala opasnost od bjekstva.

Osim sedam osumnjičenih za sudjelovanje u borbama u Siriji, u BiH je u decembru vraćeno još šest žena i 12 djece koji su boravili u kampovima u Siriji, na teritoriji koju kontroliraju kurdske snage s međunarodnom koalicijom. Žene s djecom su, nakon sedam dana boravka u centru u Delijašu, smještene u porodice.

Ispovijest militanta iz BiH u sirijskom zatvoru
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:39 0:00

XS
SM
MD
LG