Dostupni linkovi

Deportirane žene iz Sirije s djecom u prihvatnom centru


Žene su u Azilantskom centru smještene odvojeno od tražitelja azila
Žene su u Azilantskom centru smještene odvojeno od tražitelja azila

Šest žena iz Bosne i Hercegovine s dvanaestero djece deportirano je iz Sirije u Sarajevo 19. decembra. One su u Siriji boravile u kampovima pod kontrolom kurdskih snaga i međunarodne koalicije, a u BiH su vraćeni u skladu s ranijim zaključcima Predsjedništva BiH i Vijeća ministara BiH, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Žene i djeca su po dolasku na Međunarodni aerodrom Sarajevo prošli odgovarajuće provjere, pružena im je neophodna pomoć, a nakon toga su transportirani u prihvatni centar u Delijašu u blizini Sarajeva zbog daljih pregleda i pružanja medicinske pomoći.

Za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz Ministarstva sigurnosti je potvrđeno da su za tri sata obavljeni svi pregledi, sigurnosni i medicinski, te da su žene s djecom u prihvatni centar dovedene do 22 sata u četvrtak, 19. decembra.

"Svaka žena sa svojom djecom je u posebnoj sobi s kupatilom. Hrana se dostavlja redovno. Liječnici rade svoj dio posla, a tu je i pedijatar. Sva djeca i žene dobila su potrebnu terapiju, uglavnom zbog stomačnih viroza i tegoba te prehlada", rečeno je za RSE iz Ministarstva sigurnosti.

Djeci je u Delijašu danas, 24. decembra, urađena i imunizacija u obimu i pravilima koja važe da svu djecu u BiH, potvrdili su iz Ministarstva.

U centru se provode sve neophodne radnje zdravstvenih i socijalnih službi.

"Poduzimamo određene aktivnosti i imamo intenzivne kontakte s nadležnim kantonalnim službama kako bismo što prije okončali boravak u centru i vratili ih porodicama u njihova mjesta prebivališta", dodali su iz Ministarstva sigurnosti, udarne grupe koja je rukovodila procesom prihvata bh. državljana iz Sirije.

Žene će tokom boravka u centru svakako obaviti i razgovore za šta je nadležna Državna agencija za istrage i zaštitu.

Jedna od žena je 22-godišnja Sarajka, čija je majka za RSE potvrdila da joj se kćerka kratko javila iz prihvatnog centra dan nakon prihvata. Kazala je da je dobro te da su svi bili iscrpljeni od puta.

Predviđeno je da boravak u centru traje do 15 dana, u ovisnosti o fizičkom i psihičkom stanju žena, ali i mogućnosti smještanja u porodice.

Djeca deportirana u prvoj grupi sva su mlađa od pet godina. Rođena su u Siriji i već duže vrijeme, neki više od dvije godine, boravili su neuvjetnim kampovima.

U pripremi za povratak bh. državljana iz Sirije posljednjih nekoliko mjeseci intenzivno su surađivale brojne nadležne institucije, ministarstva, policijske i sigurnosne agencije iz BiH i međunarodni partneri. Zdravstvene i socijalne službe u BiH također su dale doprinos ovoj suradnji.

"Prvi put smo zajedno radili veliku akciju, a sve je proteklo kao da smo je radili već sto puta", rečeno je iz Ministarstva sigurnosti.

Deportacija bh. državljana iz Sirije za Sarajevo
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:20 0:00

Rad na integraciji žena i djece i društvo bit će nastavljen i nakon izlaska iz prihvatnog centra.

Uz žene i djecu, te sedam muškaraca, u BiH je iz Sirije vraćeno i siroče, djevojčica od četiri i pol godine koja je također u dobrom zdravstvenom stanju. Ona je nakon pregleda na Aerodromu odvedena nani i djedu koji će preuzeti brigu uz suradnju s centrima za socijalni rad.

"Ministarstvo sigurnosti BiH izražava zahvalnost svim uključenim ministarstvima i agencijama u BiH, a posebno Američkoj vladi i Ambasadi SAD-a u Sarajevu za podršku i pomoć u provođenju ovih aktivnosti", saopćeno je.

U Siriji ostaje značajan broj bh. državljana. Iz Ministarstva kažu da će u suradnji s međunarodnim partnerima nastaviti pratiti situaciju u kampovima i zatvorima.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG