Dostupni linkovi

SAD i saveznici: Napadi u Siriji bili uspešni


Lansiranje projektila
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:16 0:00

Ministarstvo odbrane SAD objavilo je video snimak vođene raketne krstarice USS Monterei u napadima na Siriju

Britanska premijerka Tereza Mej, američki predsednik Donald Tramp i francuski predsednik Emanuel Makron ocenili su uspešnim vazdušne udare u Siriji koje su provele snage tri države. Nakon napada Savet bezbednosti sastao se na zahtev Rusije i odbacio rusku rezoluciju kojom se osuđuju napadi, a NATO podržao savezničku akciju. Napadi su izvedeni na navodne lokacije hemijskog oružja, a kao odgovor na prošlonedeljni navodni napad snaga sirijskog režima hemijskim oružjem u Dumi.

Premijerka Tereza Mej razgovarala je odvojeno telefonski sa predsednikom Trampom i predsednikom Makronom i složili su se da su vazdušni udari bili uspešni, saopštio je u subotu portparol britanske vlade.

"Premijerka je pozdravila javnu podršku svetskih lidera za poduzeti jak potez Velike Britanije, Francuske i Sjedinjenih Država", naveo je portparol.

Američki potpredsednik Majk Pens poručio je u subotu uveče da će Sirija "platiti cenu" ako poduzme nove hemijske napade. Pens je na latinskoameričkom samitu u Peruu podsetio kako je predsednik Tramp bio jasan "da su SAD spremne" ponoviti svoje napore "kako bi sirijski režim i njegovi pokrovitelji znali da će biti plaćena cena ako hemijsko oružje ponovo bude iskorišćeno protiv muškaraca, žena i dece".

Uništeni Naučni istraživački centar u Damasku
Uništeni Naučni istraživački centar u Damasku

Savet bezbednosti UN odbacio je u subotu rusku rezoluciju koja poziva na osudu "agresije SAD, Britanije i Francuske" na Siriju. Samo Rusija, Kina i Bolivija glasale su za rezoluciju na kraju vanredne sednice 15 članica Saveta bezbednosti, odžane na zahtev Rusije. Osam zemalja glasalo je protiv, dok su tri bile suzdržane.

Sednica je održana nekoliko sati nakon što su Sjedinjene Države, Velika Britanija i Francuska izvršile vazdušne udare na nekoliko vladinih meta u Siriji u subotu rano ujutro, ciljajući navodne lokacije hemijskog oružja, a kao odgovor na prošlonedeljni navodni hemijski napad na sirijski grad Dumu.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Gutereš na sednici je poručio da nema vojnog rešenja krize u Siriji, nego da rešenje mora biti političko.

Ambasador Rusije, glavne sirijske saveznice, pri UN Vasilij Nebenzija osudio je napad i rekao da "SAD i njeni saveznici i dalje pokazuju očigledno zanemarivanje međunarodnog prava."

Mapa vazdušne akcije
Mapa vazdušne akcije

Sirijski ambasador u UN Bašar al-Džafari poručio je u Savetu bezbednosti da provedena vojna akcija neće spriječiti Siriju u postizanju zacrtanog cilja – "da porazi teroriste" u zemlji. On je rekao da je "plan akcije" koju su izvele SAD, Francuska i Britanija bio "veoma čudan" i pozvao ih da "obustave agresiju". Sirijski ambasador pokazao je tri kopije UN dokumenata u kojim se definiše uloga te organizacije u pogledu međunarodnog prava i pozvao SAD, Francusku i Veliku Britaniju da ih pročitaju. Napadi na Siriju, ustvrdio je, bili su napadi na celi Savet bezbednosti UN.

Ambasadorka SAD u UN Niki Hejli ustvrdila, je međutim, da Rusija sprovodi "kampanju dezinformisanja".

"Žrtve napada hemijskim oružjem u Dumi nisu 'lažne vesti'", rekla je. "Davali smo šansu za šansom diplomatiji. Međutim, Rusija je šest puta u SB UN blokirala akcije protiv hemijskog oružja u Siriji. Ne možemo da sedimo skrštenih ruku dok Rusija odbacuje svaku međunarodnu normu koju zastupamo", rekla je Hejli.

Dodala je da SAD neće dozvoliti režimu sirijskog predsednika Bašara al-Asada da nastavi da koristi hemijsko oružje za "masovno ubistvo".

"Veto Rusije iskorišćen je kao zeleno svetlo za Asada da koristi hemijsko oružje. Naša strategija prema Siriji se nije promenila, ali nas je Sirija prisilila da preduzmemo akciju time što je upotrebila hemijsko oružje", rekla je ona.

Savet bezbednosti zasedao je po pitanju Sirije i u petak
Savet bezbednosti zasedao je po pitanju Sirije i u petak

Britanska ambasadorka u UN Karen Pirs izjavila je da je britansko učešće u vazdušnim udarima u Siriji bilo "zakonski opravdana humanitarna intervencija".

"Sirijski režim ubija vlastiti narod sedam godina", rekla je Pirs, te dodala da je korišćenje hemijskog oružja "bilo ratni zločin i zločin protiv čovečnosti".

Ona je navela četiri stavke koje je potrebno uneti u rezoluciju o sirijskoj krizi:

"1. Sirija mora obustaviti svoj program hemijskog oružja i uništiti zalihe

2. Odmah se mora prestati sa neprijateljstvima, što uključuje i omogućavanje humanitarnog pristupa Siriji

3. Sirijski režim mora da se vrati ženevskim mirovnim pregovorima UN-a koji su prekinuti prošle godine

4. Mora postojati odgovornost za korištenje hemijskog oružja i druge zločine u Siriji".

Agencija Tasnim, bliska Iranskoj revolucionarnoj gardi, objavila je ekskluzivne fotografije nekih od objekata uništenih u napadima SAD i saveznika u Siriji
Agencija Tasnim, bliska Iranskoj revolucionarnoj gardi, objavila je ekskluzivne fotografije nekih od objekata uništenih u napadima SAD i saveznika u Siriji

Britanska vlada objavila je u subotu dokument o legalnosti vojne intervencije u Siriji. Dokument dovodi u direktnu vezu udare sa navodnim hemijskim napadom u Dumi, koji je, kako se navodi "pogoršao ljudsku patnju". Dodaje se da je kontinuirano korištenje hemijskog oružja Asadovog režima "ratni zločin i zločin protiv čovječnosti". U dokumentu se navodi i kako je "veoma verovatno" da bi hemijsko oružje bilo ponovo upotrebljeno. Naglašava se da je Britanija na osnovu međunarodnog zakonodavstva imala pravo da "poduzme mere u cilju ublažavanja ogromne ljudske patnje".

Francuski ambasador u UN Fransoa Delatr izjavio je kako je navodni hemijski napad u Dumi zahtevao "snažan odgovor".

"Francuska apsolutno nema sumnje da je Asadov režim odgovoran za hemijski napad (u Dumi)", rekao je francuski ambasador i dodao kako oni koji to dovode u sumnju treba da pročitaju činjenice i informacije u izveštaju koji je Francuska objavila ranije u subotu.

Parli: Misija je uspela
Parli: Misija je uspela

U međuvremenu, francuski ministar odbrane Florens Parli je izjavila da su kapaciteti sirijskog režima za proizvodnju i skladištenje hemijskog oružja “ozbiljno oslabljeni” napadima.

"Misija je uspela. Ciljevi su pažljivo odabrani i primećujem da nema prijavljenih incidenata između naših i drugih snaga aktivnih u regionu", rekla je Parli.

Komandant francuke vojske Franosa Lekoantr dodao je da je sirijski zemlja-vazduh odbrambeni system bio aktivan, ali da je njegova efikasnost dokazano "veoma ograničena".

Ruska vojna imovina raspoređena u Siriji nije bila "niti aktivna niti proaktivna", naveo je.

NATO podrška

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je u subotu da Alijansa "izražava punu podršku" vojnoj akciji SAD i saveznika u Siriji.

Stoltenberg je na konferenciji za novinare u Briselu naveo kako NATO "snažno osuđuje ponavljanu upotrebu hemijskog oružja sirijskog režima", koji je odlučio koristiti ga "nekažnjeno".

"Ono (hemijsko oružje) ne može biti normalizovano, ono je direktna opasnost po sirijski narod i našu kolektivnu sigurnosti i odgovorni moraju platiti račun", poručio je Stoltenberg.

Glavne činjenice

  • Zvanični Vašington kaže da je 105 projektila lansirano protiv tri mete u Siriji - istraživačkom objektu u Damasku i skladištima blizu Homsa
  • Raketni napadi izvedeni su sa "vazdušnih i pomorskih platformi" SAD-a, Velike Britanije i Francuske i "uspešno su pogodile svaku metu"
  • Vazdušni napad bio je reakcija na napad snaga sirijskog režima izvršeno navodno hemijskim oružjem na Dumu prošle subote
  • Predsednik SAD Donald Tramp izjavio da su saveznici "izvršili svoju pravednu akciju protiv varvarstva i brutalnosti" sprovođenjem "savršeno izvedenih" udara
  • Rusija kaže da su projektili bili usmereni i na druge ciljeve, ali su mnogi presretnutni vazdušnom odbranom. Rusija je ranije danas saopštila da su ispaljene 103 rakete, a da su sirijske snage presrele 71 zahvaljujući sistemima sovjetske izrade kojima je Sirijce opremila Moskva.
  • Pentagon, međutim, tvrdi da "nikakvo sirijsko oružje nije imalo nikakav efekat" na operaciju
  • Sirijski državni mediji nazivaju vazdušne udare zapadnih zemalja "flagrantnim kršenjem međunarodnog prava"
Francuski vojni avioni krenuli u napad
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:57 0:00

'Misija obavljena'

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp pohvalio je prethodno na Twitteru zapadne vazdušne udare protiv sirijske vlade u subotu, kao "savršeno obavljene" i dodao da je "Misija obavljena!".

"Savršeno izvedeni udari sinoć. Hvala Francuskoj i Velikoj Britaniji na njihovoj mudrosti i na snazi njihovih sjajnih vojski. Rezultat nije mogao biti bolji. Misija obavljena!", napisao je.

Prethodno je Tramp u obraćanju naciji u petak, 13. aprila, američki rekao da je "u toku kombinovana operacija sa oružanim snagama Francuske i Ujedinjenog Kraljevstva".

Trump je javnost obavestio da je naredio "precizne udare" na sirijske vojne objekte u kojima se proizvodi hemijsko oružje. Istakao je da će ovi združeni napadi sa Francuskom i Britanijom da budu "održivi" sve dok Sirija ne prestane da koristi ovakvo oružje za masovno uništenje.

Čelnik Sjedinjenih Država je istakao da će sirijski predsednik Bašar el Asad, kojeg je nazvao "čudovištem", "kriminalcem" i "ubilačkim diktatorom", da plati "veliku cenu" za napad otrovnim gasom u Dumi u kojem je poginulo najmanje 43 ljudi.

Napadnuti su naučno-istraživački objekat u Damasku, navodno povezan sa proizvodnim hemijskim i biološkim oružjem, skladište hemijskog oružja zapadno od Homsa te skladište opreme za hemijsko oružje i važno komandno mesto, takođe u blizini Homsa, rečeno je iz Pentagona.

Agencija Tasnim, bliska Iranskoj revolucionarnoj gardi, objavila je ekskluzivne fotografije nekih od objekata uništenih u napadima SAD i saveznika u Siriji
Agencija Tasnim, bliska Iranskoj revolucionarnoj gardi, objavila je ekskluzivne fotografije nekih od objekata uništenih u napadima SAD i saveznika u Siriji

Bašar al-Asad: Bićemo još odlučniji

Predsednik Sirije Bašar al-Asad poručio je da su američki, britanski i francuski vazdušni napadi "učinili Siriju i njene ljude odlučnijim nego ikada da sruše terorizam u zemlji", prenosi BBC.

U primedbama koje je uputio tokom razgovora sa iranskim predsednikom Hasanom Rohanijem i koje su objavljene na Twitter nalogu sirijskog predsedništva, Asad je naveo: "Ova agresija će samo povećati odlučnost Sirije i sirijskog naroda da nastavi da se bori i sruši teror na svakom inču zemlje."

Asad je optužio zapadne zemlje da podržavaju terorizam u Siriji.


Tokom telefonskog poziva Rohani je potvrdio iransku podršku Siriji, saopšteno je iz sirijskog predsedništva. Veruje se da je Iran tokom rata obezbedio trupe i sredstva vladi Bašara al-Asada, piše BBC.

Vrhovni iranski lider ajatolah Ali Hamnei takođe je oštro osudio vazdušne udare na Siriju, a Trampa, Makrona i Terezu Mej nazvao "kriminalcima".

Istovremeno, građani Damaska izašli su na ulice u znak protesta zbog vazdušnih napada.

Građani u Damasku mašu zastavama Rusije i Sirije
Građani u Damasku mašu zastavama Rusije i Sirije

Putin: Napad na Siriju akt agresije

Predsednik Rusije Vladimir Putin osudio je zapadne vazdušne udare na rusku saveznicu Siriju "na najozbiljniji način". U izjavi koju je prenela ruska državna televizija, Putin je rekao da je napad na Siriju "akt agresije". Takođe je rekao da je navodni hemijski napad na Dumu prošle nedelje iskorišćen kao izgovor za napad.

Vazdušni napadi na Siriju negativno će uticati na mirovne pregovore, rekla je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova navodi novinska agencija RIA.

"Ova akcija daje snažan signal ekstremistima i militantima da rade ispravne stvari", poručila je Zaharova.

Rusija je u kontaktu sa Sjedinjenim Državama i i drugim zemljama koje su učestvovale u raketnim napadima na Siriju, izjavio je u subotu zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov, javila je novinska agencija RIA, prenosi Rojters. Rjabkov je takođe kazao u intervjuu za dnevne novine Komersant i da je Moskva zainteresovana za saradnju s Vašingtonom oko Sirije.

Mej: Jasna poruka protiv upotrebe hemijskog oružja

Britanska premijerka Tereza Mej izjavila je u subotu da napadi koje Britanija, Francuska i Sjedinjene Američke Države izvode u Siriji šalju "jasnu poruku" protiv upotrebe hemijskog oružja.

"Ova zajednička akcija šalje jasnu poruku: međunarodna zajednica neće tolerisati upotrebu hemijskog oružja", rekla je Mej na konferenciji za novinare.

Britanska premijerka je dodala da su napadi bili "pravedni i legalni".

Međunarodna zajednica neće tolerisati upotrebu hemijskog oružja: Tereza Mej
Međunarodna zajednica neće tolerisati upotrebu hemijskog oružja: Tereza Mej

Britanski sekretar za odbranu Gavin Vilijemson ocenio je britanske vazdušne napade "veoma uspešnim" i rekao da su se posade četiri aviona uključene u akciju bezbedno vratile.

"Svaka rana indikacija je da je to bila veoma uspešna misija... Naše osoblje je odigralo važnu ulogu u smislu degradiranja sposobnosti sirijskog režima da upotrebi hemijsko oružje u budućnosti", rekao je Vilijemson za BBC.

Nisu pogođene baze u kojima su ruske snage

Sirijska vojska saopštila je da su SAD, Velika Britanija i Francuska ispalile 110 projektila tokom zajedničkog napada na Siriju.

"Naša protivvazdušna odbrana efikasno je pogodila većinu tih projektila", rekao je general Ali Majhub u obraćanju na sirijskoj televiziji.

Majhub je rekao da je jedna raketa pogodila Naučni istraživački centar u Barzehu nedaleko od Damaska, oštetivši jednu zgradu, dok su u Homsu tri osobe povređene. Dodao je i da napadi "neće zaustaviti rat koji sirijska vojska vodi da bi iskorenila naoružane teroriste sa teritorije Sirije".

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da u udarima nisu pogođene baze na kojima se nalaze ruske snage u Siriji.

"Nijedna krstareća raketa koju su ispalile Sjedinjene Države i njeni saveznici nije ušla u zonu u kojoj se nalaze ruske snage u bazama Tartus i Hmeim", navelo je Ministarstvo u prvom izveštaju.

Ruske snage u Siriji nisu bile pogođene
Ruske snage u Siriji nisu bile pogođene

​Ruska vojska je saopštila da u napadima nema ni civilnih ni vojnih žrtava, javile su agencije. "Prema preliminarnim informacijama, među civilnim stanovništvom niti sirijskom vojskom nema žrtava", rekao je načelnik Generalštaba ruske vojske Sergej Rudskoj na konferenciji za novinare.

Prema ruskoj vojsci, ukupno 103 krstareće rakete SAD, Francuske i Britanije, uključujući i američke rakete Tomahavk, su ispaljene, a 71 je presrela sirijska protivvazdušna odbrana opremljena sistemima sovjetske izrade.

"Ovo svedoči o velikoj efikasnosti ovih sistema (protivvazdušne odbrane) i odličnoj obuci sirijskog vojnog osoblja od strane naših stručnjaka", rekao je general Rudskoj.

Sirijska vojska raspolaže sistemima S-125, S-200, "Buk", "Kvadrat" i "Osa".

Imajući u vidu napade zapadnih zemalja, Moskva sada razmatra mogućnost isporuke modernih S-300 protivraketnih sistema Siriji i drugim zemljama, dodao je ruski general.

Prema ruskoj vojsci, aerodromi sirijskih snaga nisu pretrpeli značajnu štetu u napadima, ali su "postrojenja koja se dovode u vezu sa takozvanim hemijskim programom Damaska delimično uništena". Zgrade u tim postrojenjima dugo nisu korišćene i tamo nije bilo ni osoblja ni opreme, rekao je Rudskoj.

EU 'uz saveznike'

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker osudio je upotrebu "užasnog" hemijskog oružja, pozivajući "međunarodnu zajednicu da identifikuje odgovorne i zahteva od njih da polože račune".

"Ovo nije bio prvi put da je sirijski režim upotrebio hemijsko oružje protiv civila, ali mora biti poslednji", upozorio je Junker u saopštenju.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk saopštio je da Evropska unija "stoji iza svojih saveznika na strani pravde".

"Udari Sjedinjenih Država, Francuske i Ujedinjenog kraljevstva dali su jasno do znanja da sirijski režim, zajedno sa Rusijom i Iranom, ne može nastaviti s ovom ljudskom tragedijom, barem ne da ne plati cenu", napisao je Tusk na Twitteru.

Nemačka kancelarka Angela Merkel saopštila je da je njena vlada podržala udare na sirijski režim kao "neophodan i prikladan" odgovor na prošlonedeljni navodni hemijski napad u Dumi.

"Podržavamo to što su naši američki, britanski i francuski saveznici .... preuzeli odgovornost. Vojna intervenicja je bila neophoda i prikladna", navela je Merkel u saopštenju.

Ona je ranije izjavila da Nemačka neće učestvovati u vojnim akcijama u Siriji.

Turska je ocenila da su zapadni udari protiv sirijskog režima "primeren odgovor" na hemijski napad koji je navodno izveden pre nedelju dana u Dumi. "Pozdravljamo ovu operaciju koja je čin savesti celog čovečanstva pred napadima u Dumi za koji sve govori da su delo sirijskog režima", saopštilo je tursko Ministarstvo spoljnih poslova.

Kina je ponovila da se "protivi upotrebi sile u međunarodnim odnosima".

Istovremeno, Organizacija za zabranu hemijskog oružja (OPCW) saopštila je da nastavlja istragu o navodnom hemijskom napadu u sirijskom gradu Dumi posle vazdušnih napada u Siriji.

OPCW navodi da će njihov istražni tim nastaviti da prikuplja podatke o navodnom hemijskom napadu u Dumi, poslednjem pobunjeničkom uporištu kod Damaska.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG