Dostupni linkovi

Šef UN-a: Vratio se hladni rat


Antonio Guterres na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a, New York, fotoarhiv
Antonio Guterres na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a, New York, fotoarhiv

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) raspravlja, na zahtjev Rusije, o prijetnji međunarodnom miru i sigurnosti te stanju na Bliskom istoku.

Sjednicu je otvorio glavni tajnik UN-a Antonio Guterres koji je rekao da se "hladni rat vratio i to sa osvetom".

Ocijenio je da na "Bliskom istoku vlada kaos", naglašavajući podjele i napetosti između Izraelaca i Palestinaca, šijita i sunita.

"Sada se čini da ne postoje zaštitni mehanizmi za upravljanje u trenucima eskalacije krize, kakvi su postojali u prošlosti", istaknuo je Guterres.

Oštro je osudio bilo kakvu upotrebu kemijskog oružja, bez obzira koja je strana upotrijebila. Zatražio je cjelovitu i neovisnu istragu. Inspektorima treba omogućiti rad, kazao je on.

"Žalostan sam što ovo vijeće nije ispunilo zadaću kako bi odgovorno razmotrilo cijelu situaciju. Članovima Vijeća sigurnosti, posebno stalnim članicama, prenio sam moje nezadovoljstvo i potrebu da se u ovo krizno vrijeme smiri situacija i nađe rješenje", rekao je Guterres.

Ambasador Rusije pri UN-u Vasilij Nebenzia rekao je da "smo svjedoci opasnih priprema vojne akcije prema jednoj suverenoj državi".

"Nema pouzdanih informacija o navodnom kemijskom napadu u Dumi, 7. aprila", rekao je Nebenzija, tvrdeći da su u svemu mogle imati "prste strane obavještajne službe".

Založio se za nezavisnu istragu, kazavši da "SAD, Francuska i Velika Britanija nemaju interesa da se provede nezavisna istraga" te optužio zapadne saveznike da su štitili "dio terorista" i da je Rusija jedina koja se borila protiv terorizma u Siriji.

Američka ambasadorica pri UN-u Nikky Haley rekla je da je šokirana onom što je čula od ruskog kolege.

"Čudno je da Rusija ne shvaća svoju odgovornost. Trebamo razgovorati o upotrebi kemijskog oružja u Siriji, jer to je kršenje međunarodnog prava", upozorila je zastupnica SAD-a.

Haley: Rusija ne shvaća svoju odgovornost
Haley: Rusija ne shvaća svoju odgovornost

"Kemijsko oružje se ne smije proizvoditi, skladištiti ili upotrebljavati, prema međunarodnoj konvenciji. Ovu konvenciju smo se svi obavezali poštivati i trebamo osuditi one koje su unilateralno odlučili ne poštovati ovu konvenciju. Rusija nije zaustavila Siriju od korištenja kemijskog oružja, Rusija je šest puta stavila veto na rezoluciju kojom se sirijski režim 'spasio' ", kazala je Haley.

"Predsjednik SAD-a još nije donio odluku, ali donijet će sa saveznicima odluku o prestanku upotrebe kemijskog oružja i odluka će biti u skladu s obranom međunarodnih principa i zabrani upotrebe kemijskog oružja", navela je Haley te upozorila da se Bašar el Asad više od 50 puta koristio kemijskim oružjem.

"Situacija u Siriji nas brine i mi smo za mirno rješenje krize. Protiv smo bilo kakve unilateralne akcije. Trebamo uložiti sve napore da se izbjegne svjetski rat", upozorio je kineski zastupnik, koji se založio i za neovisnu istragu.

"Situacija u Siriji već sedam godina prijeti međunarodnom miru i sigurnosti", kazao je francuski predstavnik u Vijeću sigurnosti, naglašavajući da je Bašar el Asad koristio više puta kemijsko oružje.

I britanska ambasadorica Karen Pierce se složila da je vrlo vjerojatno Asadov režim odgovoran za upotrebu kemijskog oružja te da se radi o kršenju međunarodnog prava.

"Na kršenje međunarodne konvencije o zabrani korištenja kemijskog oružja treba zajednički odgovoriti", rekla je ona.

Vijeće sigurnosti UN-a zakazalo je hitan sastanak na zahtjev Rusije radi "prijetnji međunarodnom miru" zbog mogućih američkih i savezničkih zračnih udara na Siriju. Istodobno, Rusija u Siriji ima tisuće vojnika i savjetnika, desetke aviona, te deset do petnaest ratnih brodova u Mediteranu.​

Bijela kuća prethodo je saopćila kako nastavlja procjenjivati obavještajne podatke i razgovarati sa svojim saveznicima o tome kako reagirati.

Organizacija za zabranu kemijskog oružja (OPCW) saopćila je da će njeni inspektori u subotu započeti istragu u gradu Dumi gdje se dogodio navodni kemijski napad prilikom kojeg su poginuli deseci ljudi, prema svjedočenju aktivista za ljudska prava, spasilaca i liječnika.

OPCW saopćila je da će njeni inspektori u subotu započeti istragu u gradu Dumi gdje je dogodio navodni kemijski napad
OPCW saopćila je da će njeni inspektori u subotu započeti istragu u gradu Dumi gdje je dogodio navodni kemijski napad

"Prioritet je da se izbjegne opasnost od rata", rekao je ruski ambasador, dodajući da se ne može isključiti mogućnost zapadnih zračnih udara koji bi mogli eskalirati u širi konflikt, zbog, kako je rekao, "ratobornih" poruka Washingtona Rusiji ovog tjedna.

"Znate, opasnost od eskalacije velika je i nije u pitanju samo Sirija, jer tamo su i naši vojnici. Tako da je situacija vrlo opasna", rekao je Nebenzija.

Ruski ambasador je to izjavio nakon što je Mike Pompeo, nominiran za državnog tajnika, na saslušanju u Kongresu rekao da je "nekoliko stotina Rusa" ubijeno u američkim zračnim i artiljerskim napadima u februaru na istoku Sirije. To je bio odgovor na napad na američku bazu u kojoj su bili i saveznici.

Pompeo je to opisao riječima: "Rusi su dobili ono što su zaslužili".

Rusi su dobili ono što su zaslužili: Pompeo
Rusi su dobili ono što su zaslužili: Pompeo

Sirija je do sada više puta koristila kemijsko oruže za napad na pobunjenike. Prošle godine Sjedinjene Države uzvratile su zračnim udarom kada je sirijska vojska u gradu Kan Šeijkun sarinom ubila više od 80 ljudi.

Predsjednik Sirije Bašar el Asad, koji ima vojnu podršku Rusije, negira upotrebu kemijskog oružja i tvrdi da se radi o "lažnim izvještajima".

Uoči početka sjednice Vijeća sigurnosti, ruski šef diplomacije Sergej Lavrov upozorio je Zapad da bi moguća vojna akcija u Siriji mogla biti "avantura" koja bi mogla dovesti do većeg broja izbjeglica koji će krenuti prema Europi.

Također je rekao da su navodni kemijski napad u gradu Duma izveden iz pomoć "neke strane obavještajne agencije".

Američki predsjednik Donald Tramp je održao sastanke sa savjetnicima za nacionalnu sigurnost i telefonom razgovarao sa liderima u Londonu i Parizu. Oba europska saveznika obećali su "zajednički odgovor" zbog navodnog kemijskog napada.

Pred novinarima u Bijeloj kući Tramp je izjavio: "Cijelu situaciju razmatramo vrlo ozbiljno. Loše je što nas je svijet doveo u ovakvu situaciju. Vidjet ćemo što će se dogoditi. No, kao što sam već rekao - uništili smo militantni IDIL ("Islamska država Iraka i Levanta"), sada moramo donijeti još neke važne odluke i to će biti učinjeno vrlo brzo."

Vidjećemo što će se dogoditi: Trump
Vidjećemo što će se dogoditi: Trump

Američki ministar obrane Jim Mattis izjavio je pred Kongresom da Pentagon još uvijek pokušava otkriti dokaze koji se odnose na napad u Dumi, no francuski predsjednik Emmanuel Macron tvrdi da "ima dokaze" da je kemijsko oružje koje je upotrijebljeno – u najmanju ruku klor.

Mattis je rekao da nije donesena odluka o provođenju raketnih udara. Kazao je kako je zabrinut "da ne bude dodatnih civilnih žrtava", ali i zbog toga da sukob ne eskalira i izmakne kontroli.

Do sada je u sedmogodišnjem ratu u Siriji poginulo gotovo pola milijuna ljudi.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG