Dostupni linkovi

Ko su Asadovi ratni saveznici?


Bašar al-Asad sa sirijskim vojnicima u istočnoj Guti, 18. mart 2018.
Bašar al-Asad sa sirijskim vojnicima u istočnoj Guti, 18. mart 2018.

Podrška Rusije i Irana od vitalnog je značaja vojsci sirijskog predsjednika Bašara al-Asada u sedmogodišnjem ratu u toj zemlji i dakeko prevazilazi bilo kakvu podršku koju su pobunjeničke frakcije dobijale iz SAD, Turske i zemalja Arapskog zaliva.

Reuters je napravio pregled ključnih aktera koji Asadu pružaju podršku u ovom dugogodišnjem sukobu:

Ruska vojska

Asadov najsnažniji saveznik, Rusija, pomogla je da se rat preokrene u korist sirijskog predsjednika nakon što je Moskva poslala svoje vazdušne snage u Siriju krajem septembra 2015. Rusija ima Hmejmim vazdušnu bazu u pomorskoj provinciji Latakija i pomorsku bazu u luci Tartus.

Ruski vojnici, september 2017.
Ruski vojnici, september 2017.

Iako imaju specijalne jedinice i savjetnike na terenu, Moskva je rekla da njihove trupe ne učestvuju u redovnim borbenim operacijana na kopnu. Snage ruske vojne policije igrale su uočljivu ulogu u patroliranju teritorijama pod kontrolom sirijske vojske.

Ruski plaćenici

Reutersovo izvještavanje je pokazalo da su se stotine privatnih vojnih plaćenika borili i poginuli na linijama fronta u Siriji.

Libanski Hezbolah

Libanski šiitski pokret Hezbolah, kojeg podržava Iran takođe se borio na linijama fronta i pomagao u obuci i vođenju borbi milicija koje podržavaju sirijsku vladu.

Pripadnici Hezbolaha, zapadni Kalamun, Sirija, avgust 2017.
Pripadnici Hezbolaha, zapadni Kalamun, Sirija, avgust 2017.

Hezbolah je prvi put poslao vojnike preko granice u Siriju 2012., kada su im pomogli da uguše napredovanje pobunjenika u provinciji Homs, prije nego što su se pridružili Asadovoj ofanzivi.

Teško naoružani Hezbolah formirala je Iranska revolucionarna garda 1982. a oni se obavezali na vjernost vrhovnom lideru Irana ajatolahu Ali Hameneiju. Hezbolah ima dugogodišnje iskustvo sa bojnog polja zbog učešća u ratovima protiv Izraela.

Iran

Još od najmanje 2012., Iran je pružao vitalnu podršku sirijskoj vojsci. Teheran kaže da je njihov cilj borba protiv sunitskog militantizma. Njihovi kritičari kažu da pokušavaju da zacementiraju svoju poziciju regionalne sile, šireći uticaj kroz Irak, Siriju i Liban.

Kasim Sulejmani, šef elitnih iranskih Kuds snaga, koji su oružano krilo Iranske revolucionarne grade, pojavili su se na linijama fronta širom Sirije, i koordinirali se sa Moskvom zbog njihovog raspoređevanja u Siriji 2015. Iran kaže da su njihove snage u Siriji u savjetničkoj ulozi.

Više od 1.000 Iranaca poginulo je u sirijskom ratu, uključujući i visoke članove Revolucionarne garde.

Regionalne šiitske milicije

Šiitske milicije koje podržava Iran došle su u Siriju iz cijelog regiona uključujući Irak, Avganistan i Paksitan, da se bore uz vladine snage. U borbama su ih često predvodile snage Hezbolaha.

Njihova vojna moć pomogla je provladinim snagama na terenu u različitim borbama, ispunjavajući praznine u kapacitetima sirijske vojske.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG