Dostupni linkovi

Šta će raditi inspektori za hemijsko oružje?


Pregled djece nakon navodnog hemijskog napada u Dumi, 8. april 2018.
Pregled djece nakon navodnog hemijskog napada u Dumi, 8. april 2018.

Inspektori Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCW) će u subotu, kako je planirano, pokušati da počnu rad u Dumi, gradu u blizini sirijske prijestonice Damaska, prenosi Rojters.

Rano jutro uoči planiranog izlaska na teren misije OPCW, Sjedinjene Države, Velika Britanija i Francuska izvršile su vazdušne napade na nekoliko vladinih meta u Siriji, ciljajući navodne lokacije hemijskog oružja, kao odgovor na prošlonedeljni navodni hemijski napad na Dumu.

Osim sakupljanja uzoraka tragova upotrebe hemijskog oružja, inspektori OPCW će tražiti i druge naznake koje će im pomoći da utvrde da li su zabranjeni toksini korišteni u napadu 7. aprila.

Misija OPCW za pronalaženje činjenica neće određivati krivca.

Evo Reutersovog pregleda njihovih ciljeva i izazova:

UZORCI

Glavni prioritet biće sakupljanje uzoraka, u prirodi (poput zemlje) i biomedicinskih (npr. krv) od žrtava na mjestu napada. Uzorci će potom biti odneseni u glavnu laboratoriju OPCW u Holandiji. Uzorci se generalno dijele, i to do četri puta u pojedninim slučajevima, i šalju nazavisnim nacionalnim laboratorijama sa kojima sarađuje OPCW. Inspektori su obavezani na striktnu lančanu proceduru čuvanja uzoraka. To konkretno znači da uglavnom moraju biti prisutni kada se uzorak uzima kao i da dio mora ostati kod njih.

U prošlosti je OPCW radio sa medicinskim osobljem iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), koja je obezbjeđivala uzorke od žrtava i svjedoka. To mogu biti uzorci krvi, urina ili tragovi na maramicama.

Uzorci se šalju nazavisnim nacionalnim laboratorijama sa kojima sarađuje OPCW, ilustrativna fotografija
Uzorci se šalju nazavisnim nacionalnim laboratorijama sa kojima sarađuje OPCW, ilustrativna fotografija

DOKAZI

U vrijeme kada uzorci iz prirode budu uzimani iz Dume, biće protekla sedmica od napada. To će otežati sakupljanje dokaza u odnosu na uobičajno mjesto zločina, gdje vlasti često stižu unutar par sati. Tim OPCW će raditi najbrže moguće da sakupe bilo koji uzorak hlorina i sarina - koji je ranije pronalažen u građanskom ratu u Siriji, ili druge otrovne hemikalije.

Hlorin isparava izuzetno brzo i u nekim slučajevima nije moguće naći tragove njegovog korištenja već nakon jednog dana. Tragovi korištenja drugih hemijskih komponenti, kao što su sarin, mogu se pronaći danima nakon bacanja ili čak sedmicama kasnije.

SVJEDOCI

Svjedoci su govorili da su čuli zviždanje barel bombi kako padaju sa neba. I one su takođe uveliko korištene u sirijskom ratu, kako je to ranije uvrdila misija za utvrđivanje činjenica OPCW. Neki su sadržavali kanistere hlorina i eksplozivna punjenja. To takođe, ako bude pronađeno, može biti dokaz hemijskog napada.

OPCW tim će intervjuisati i one koji su pružili prvu pomoć, preživjele, medicinsko osoblje koje je tretiralo žrtve i druge svjedoke, da bi utvrdili da li su patili od simptoma koji se mogu dovesti u vezu sa hemikalijama. To uključuje gušenje i pjenu na usta, sužavanje zjenica, konvulzije ili uriniranje bez kontrole, te dijareju.

OPCW tim će intervjuisati i one koji su pružili prvu pomoć
OPCW tim će intervjuisati i one koji su pružili prvu pomoć

BEZBJEDNOSNI RIZICI

Inspektori su dva puta bili izloženi paljbi dok su pokušavali da dođu do mjesta sa hemijskim oružjem u Siriji.

U avgustu 2013. godine, inspektori su gađani snajperima u blizini istočne Gute, gdje su stotine ljudi bili izloženi gušenju nervnim agensom sarinom.

U maju 2014.godine, konvoj vozila u kojem su bili inspektori pogođen je eksplozivom i izloženi automatskoj paljbi dok su putovali ka gradu na sjeveru Sirije, Kafr Zita u provinciji Hama. Čak su na kratko bili i u zatočeništvu. Na sreću, niko nije bio ozbiljno povrijeđen niti u jednom od ovih napada.

Odgovorni za ove atake na međunarodne inspektore nikada nijesu identifikovani.

XS
SM
MD
LG