Dostupni linkovi

Inspektori na čekanju, dok tragovi u Dumi 'nestaju'


Misija OPCW u ovom trenutku veoma nesigurna iz više razloga
Misija OPCW u ovom trenutku veoma nesigurna iz više razloga

Tim za sigurnost Ujedinjenih nacija (UN) razmatra bezbjednosne aranžmane sa sirijskim i ruskim vlastima kako bi inspektorima Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCW) bio omogućen ulazak u Dumu. Tamo bi trebalo da sakupe dokaze o, kako se sumnja, hemijskom napadu koji su snage sirijskog predsjednika Bašara al-Asada izvele 8. aprila, a zbog čega su SAD, Francuska i Velika Britanija prošlog vikenda izvele vazdušne udare na sirijska hemijska postrojenja.

Dok se ulazak inspektora odlaže sve više rastu sumnje da je i kada uđu "vrlo izvjesno da će dokazi i ključni elementi nestati sa mjesta napada", kako je upozorilo francusko Ministarstvo vanjskih poslova.

Tim Ujedinjenih nacija za bezbjednost (UNDSS) u Siriji pregovara sa Rusima i Sirijcima o tome kada je "najranije moguće" da misija za sakupljanje činjenica o hemijskom napadu u Dumi uđe u ovaj grad u istočnoj Guti u blizini Damaska, navedeno je u posljednjem izvještaju Savjeta bezbjednosti UN u srijedu, koji je agencija France Press (AFP) imala na uvid.

"UNDSS u Damasku sada vodi dalje razgovore i koordinira sa predstavnicima Sirijske Arapske Republike i ruske vojne policije kako da osiguraju bezbjednost na ovoj specifičnoj lokaciji u Dumi", piše u izvještaju.

Inspektori Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCW) stigli su u Damask u subotu, samo par sati nakon vazdušnih udara SAD, Francuske i Velike Britanije na sirijska hemijska postrojenja.

Vozila UN u kojima su inspektori OPCW-a, Damask, 18. april 2018.
Vozila UN u kojima su inspektori OPCW-a, Damask, 18. april 2018.

Rusija je upozorila Asadove snage da stiže raketni napad, koji je okončan bombardovanjem uglavnom praznih zgrada, čime je postignuto ono za šta većina analitičara kažu da je bio korak koji je svim stranama omogućio da "sačuvaju obraz".

Rusija i sirijske vlasti negiraju da je bilo kakav toksičan gas korišten u Dumi, iako su nakon tog događaja pobunjenici predali tu enklavu u istočnoj Guti Asadovim i ruskim snagama.

Prema UN izvještaju, tim za bezbjednost je u utorak boravio na dva mjesta u Dumi u pratnji pripadnika ruske vojne policije. Na drugoj lokaciji je zabilježena "eksplozija koja je praćena i manjom vatrenom paljbom i koja je bila usmjerena na UN tim i rusku vojnu policiju", ali se, kako su naveli, tim bezbjedno vratio u Damask.

Direktor OPCW-a Ahmet Uzumcu je izjavio da je ovaj incident naglasio "izrazito nasilno okuženje" u kojem njihova misija za sakupljanje dokaza i činjenica treba da radi. Uzumcu je rekao da će ova misija ući u Dumu samo nakon garancija UN bezbjednosnog tima i ukoliko budu imali "neometan pristup mjestima napada".

Međunarodna organizacija OPCW je 2013. godine nagrađena Nobelovom nagradom za mir zbog napora da unište zalihe hemijskog oružja sirijske vlade, i oni u ovom slučaju imaju mandat da odrede da li je bilo hemijskog napada, ali ne i ko je odgovoran za njega.

Međutim, misija OPCW je u ovom trenutku veoma nesigurna iz više razloga.

Ministar odbrane SAD Jimm Mattis optužio sirijsku vladu za odlaganje ulaska inspektora u Dumu
Ministar odbrane SAD Jimm Mattis optužio sirijsku vladu za odlaganje ulaska inspektora u Dumu

Zapadni ambasadori optužili su sirijski režim za opstrukciju.

I francusko ministarstvo vanjskih poslova je saopštilo da je "vrlo izvjesno da su dokazi i ključni elementi nestali sa tog mjesta".

Ministar odbrane SAD Jim Mattis je takođe optužio sirijsku vladu za odlaganje ulaska inspektora u Dumu, dodajući da oni imaju istoriju "čišćenja dokaza prije nego što istražiteljski timovi dođu do njih."

"Mi smo veoma svjesni odlaganja koje je režim nametnuo inspektorima, ali smo isto tako svjesni i šta su radili u prošlosti i kako su sakrivali što su radili sa upotrebom hemijskog oružja", rekao je.

I nekolicina stručnjaka za ovo pitanje rekla je da je vlo izvjesno da su ruske i sirijske snage, koje sada kontrolišu Dumu,"pokušale da uklone ili promjene dokaze na terenu".

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je saopštila da su kod 40 stradalih u napadu na Dumu 8. aprila zabilježeni tragovi trovanja od otrovnih toksina.

Napad smrtonosnim gasom na pobunjeničku enklavu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:38 0:00

Sirijske spasilačke ekipe "Bijeli šljemovi", koje pomažu građanima u opozicionim oblastima, rekli su da sarađuju sa inspektorima.

"Mi smo im osigurali informacije o mjestu na kojem su sahranjeni ubijeni u hemijskom napadu", rekao je šef "Bijelih šljemova" Raed Saleh za AFP.

Bijeli šljemovi i lokalni mediji su bili glavni izvor informacija u trenutku napada. Drugi član ove spasilačke grupe je iskazao zabrinutost da su dokazi o upotrebi hemijskog oružja čišćeni, naročito na mjestu gdje su stradali sahranjeni. Žrtve su sahranjene na istoku grada.

Sirijska državna agencija SANA je izvjestila u utorak da su pronašli "masovnu grobnicu" baš na tom mjestu, ali nijesu naveli što se dogodilo sa tijelima.

"Režim krije sve dokaze", rekao je ovaj član "Bijelih šljemova" koji je želio da ostane anoniman, dodajući da je od ključne važnosti da inspektori posjete mjesto napada.

Visoki zvaničnik opozicione grupacije Džaiš al-Islam Mohamad Alouš je optužio sirijski režim u srijedu "da brišu dokaze o hemijskom napadu u Dumi". On ih je posebno optužio za "opsadu grobalja u potrazi za žrtvama sa hemijskim supstancama".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG