Dostupni linkovi

Inspektori za hemijsko oružje ni danas neće u Dumu


Duma, 16. aprila 2018
Duma, 16. aprila 2018

Posjeta inspektora za hemijsko oružje lokaciji za koju se sumnja da je bila poprište hemijskog napada u sirijskom gradu Dumi 7. aprila, ponovo je odgođena zbog pucnjave kojoj su bili izložni članovi tima za provjeru sugurnosti Ujedinjenih nacija, rekli su Reutersu izvori na terenu.

UN tim za bezbjednosne provjere ušao je u Dumu u utorak uoči planirane posjete insepektora Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCW), koji treba da sakupe dokaze i provjere činjenice na terenu.

Reutersu su međutim izvori na terenu rekli da nije izvjesno da će tim ući u Dumu u srijedu.

Naime, jedan izvor je naveo da se UN grupa na terenu "suočila sa problemom bezbjednosti" uključujući i pucanjavom koja je glavni razlog odlaganja, bez davanja daljih objašanjenja. Drugi izvor Reutersa, je pak naveo da su se susreli i sa demonstrantima koji su zahtjevali pomoć, nakon čega se čula paljba. Nakon toga je UN tim otišao iz Dume.

Reutersovi izvori u UN nijesu rekli kada bi inspektori mogli ući u Dumu, ali ni da li je posjeta odgođena. Inspektori OPCW su u Damask stigli za vikend i rad je trebalo da počnu u subotu.

Sirijski mediji su pak još u utorak objavili da su međunarodni inspektori ušli u Dumu iako su Rusi priije toga saopštili da će moći ući u taj grad u istočnoj Guti, u blizini Damaska, tek u srijedu nakon bezbjednosnih provjera i čišćenja puteva od mina.

Napad smrtonosnim gasom na pobunjeničku enklavu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:38 0:00

U, kako se sumnja hemijskom napadu na Dumu, 7. aprila, ubijene su desetine ljudi, a kod 40 stradalih Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) zabilježila je simptome trovanja toksičnim hemikalijama.

Posljedica ovog napada je bila ta da su pobunjenici koji su kontrolisali ovo područje predali snagama sirijske vlade tu pobunjeničku enklavu.

Kao odgovor na hemijski napad SAD, Francuska i Velika Britanija su prošle subote, 14. aprila izvele vazdušne udare na tri hemijska postrojenja sirijskog predsjednika Bašara al-Asada.

XS
SM
MD
LG