Dostupni linkovi

Matis veruje da se u Siriji dogodio napad hemijskim oružjem


Džejms Matis
Džejms Matis

Američki ministar odbrane Džejms Matis (James Mattis) rekao je u četvrtak u Kongresu da veruje da se u Siriji dogodio napad hemijskim oružjem, te da Sjedinjene Države žele da inspektori na terenu prikupe dokaze, ističući da taj posao postaje komplikovaniji kako vreme prolazi.

"Verujem da se dogodio napad hemijskim oružjem", rekao je Matis na saslušanju pred Odborom za oružane snage, upozoravajući da je jedna od njegovih najvećih zabrinutosti u vezi sa američkim napadom kako zaštiti civile i izbeći da eskalacija vojnog sukoba “izmakne kontroli”.

Matis je optužio Rusiju da je kriva što je Sirija zadržala hemijsko oružje, uprkos sporazumu iz 2013. godine kojim se od Sirije traži odbacivanje te vrste oružja, prenosi Rojters.

Strah od sukoba između Rusije i Zapada rastu otkako je u sredu američki predsednik Donald Tramp napisao u sredu na Tviteru da “rakete dolaze”, optužujući Rusiju za podrušku predsedniku Bašaru el Asadu. Potom je u četvrtak ublažio ton, negirajući da je rekao kada će doći do napada na Siriju.

"Nikada nisam rekao kada će se desiti udar na Siriju. Moglo bi da bude uskoro ili ne uskoro", naveo je Tramp na Tviteru.

Napad smrtonosnim gasom na pobunjeničku enklavu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:38 0:00

XS
SM
MD
LG