Dostupni linkovi

Za signal iz svemira treba više dokaza


Zbog svoje veličine i sferičnog obika FAST teleskop se još zove "nebesko oko" i lociran je u jugozapadnoj Kini, a 25 septembra 2016. je počeo sa radom.
Zbog svoje veličine i sferičnog obika FAST teleskop se još zove "nebesko oko" i lociran je u jugozapadnoj Kini, a 25 septembra 2016. je počeo sa radom.

Članak koji izvještava o radio signalu iz svemira objavljen 15. juna na web-stranici kineskog lista Nauka i tehnologija dnevno, medija ministarstva za nauku i tehnologiju, brzo je sklonjen. Priča je navodno uklonjena sa interneta iz nepoznatih razloga, ali su je prije toga primjetili i prenijeli i drugi mediji.

Svega nekoliko dana poslije, utvrđeno je da je podignuta lažna uzbuna koju su mnogi drugi istraživači u potrazi za inteligentni životom izvan planete Zemlje već iskusili tokom decenija istraživanja. Zašto?

Priča o otkriću radio signala iz svemira izazvala je zanimanje jer bi to bilo prvi put da je tim koji traga za životom u svemiru otkrio ovakav signal.

Kineski teleskop FAST, najveći radio teleskop na svijetu, radi na principu skeniranja neba na specifične radio signale koji mogu da se proizvedu umjetno. Ovi signali uskog pojasa moraju se izdvojiti iz pozadinske buke drugih radio signala koji dolaze iz dubokog svemira.

Za njihovo registrovanje potrebna je osjetljiva oprema. U nekim slučajevima teleskop je ciljao egzoplanete - planete koji kruže oko zvijezda koje nisu Sunce. Istraživači su identofikovali, kako su rekli "sumnjivi" signal iz svemira u sklopu portage za životom u svemiru i dokazima o postojanju vanzemaljaca.

Signal je imao vrlo usku širinu pojasa na frekvenciji od 140,604 MHz, preciznost koju priroda obično ne postiže sama.

Ovakav radio signal mora da prođe mnoga testiranja kako bi se otkrilo da li zaista nosi značajnu poruku vanzemaljske tehnologije ili je samo rezultat neočekivanog miješanja izvora/odašiljača sa Zemlje.

FAST, sferični teleskop bio je usmjeren ka egzoplaneti Kepler 438 b.
FAST, sferični teleskop bio je usmjeren ka egzoplaneti Kepler 438 b.

Nastala situacija, ukljanjanje originalnog članka i brzo osporavnje radio signala iz svemira, kako piše magazin Vox, podsjetnik je da postoji malo slaganja oko toga kako bi svijet trebao da se nosi da autentičnom porukom vanzemaljske civilizacije ili koliko sigurnoskih izazova predstavlja ta mogućnost.

Kinesko 'oko na nebu'

Signal je detektovao najveći radioteleskop na svijetu sa prečnikom od petsto metara. FAST, sferični teleskop bio je usmjeren ka egzoplaneti Kepler 438 b. Egzoplaneta je planeta izvan Sunčevog sistema koja kruži oko druge zvijezde.

Ovakva nebeska tijela se još nazivaju i ekstrasolarnim planetama, a karakteriše ih okretanje oko zvijezde koja ima dovoljno mase da bude sferična i nalazi se u zrelijoj fazi, odnosno bez gustog plinskog diska koji okružuje nove zvijezde.

Kepler 438 b je stjenovita planeta za koju se procjenjuje da je 1,5 put veća od Zemlje u sazvježđu Lira. Kepler 438 kruži u takozvanoj nastanjivoj zoni zvijezde crvenog patuljka koja je udaljena na stotine svjetlosnih godina od Sunčevog sistema.

Ima procijenjenu temperaturu površine od 37 stepeni Fahrenheita ili nešto niže od 3 stepena Celzijusa. Ovakvi uslovi Kepler 438 čine kandidatom za potencijalno utočište života.

Teleskop FAST unosi 38 milijardi uzoraka u sekundi u klaster kompjutera visokih performansi, koji zatim proizvodi izuzetno detaljne karte dolazećih radio signala.
Teleskop FAST unosi 38 milijardi uzoraka u sekundi u klaster kompjutera visokih performansi, koji zatim proizvodi izuzetno detaljne karte dolazećih radio signala.

Zbog svoje veličine i sferičnog obika FAST teleskop se još zove "nebesko oko" i lociran je u jugozapadnoj Kini, a 25 septembra 2016. je počeo sa radom.

Teleskop je toliko veliki da se fizički ne može zaokretati ali može da se ciljano usmjeri ka udaljenim destinacijama.

FAST pregleda ogromne količine podataka. Teleskop unosi 38 milijardi uzoraka u sekundi u klaster kompjutera visokih performansi, koji zatim proizvodi izuzetno detaljne karte dolazećih radio signala. Ti grafikoni se potom pretražuju za signale koji izgledaju kao tehnosignature, odnosno tehnološki zapisi.

Lažna uzbuna u šumi zemaljskih odašiljača

Kosmolog Žang Tondži, glavni naučnik u kineskoj grupi za istraživanje vanzemaljskih civilizacija rekao je za državni list da je FAST locirao "nekoliko elektromagnetskih signala uskog spektra" koji se razlikuju od signala registrovanih u prošlosti.

Tondži, kojeg su nazvali 'glavnim kineskim lovcem na svemirce' takođe je rekao, kako piše USA Today, da bi signal mogao da bude da radio ometanje.

"Mogućnost da je sumnjivi signal neka vrsta radio ometanja takođe je veoma velika i mora da bude dalje ispitana kako bi dobila potvrdu ili bila odbačena. Ovo može biti dug proces", rekao je Tondži.

Takođe je navedeno da je Tondži rekao kako je kineski tim uočio dvije grupe intrigantnih signala 2020. dok je prolazio kroz podatke koje je FAST prikupio 2019.

Portal Space.com pitao je Dana Werthimera za komentar kada su se pojavile informacije o otkriću kineskih naučnika, koji je dio američkog programa SETI (search for extraterrestrial intelligence ili potraga za vanzemaljskom inteligencijom) i koji je sarađivao istraživačima sa Univerzitetom Normal iz Pekinga.

Werthimer je, kako piše Space.com, "potopio" mogućnost da je FAST detektovao signale koji dolaze od visokonaprednih vanzemaljaca. "Ovi signali dolaze od radio ometanja, oni dolaze od radio zagađenja zemljana, ne svemiraca.

Tehnički izraz koji koristimo je RFI (radio frequency interference), u prevodu ometanje radio frekvencija. RFE može da dođe od mobilnih telefona, TV odašiljača, radara, satelita, kao i od elektronike i kompjutera pored opservatorijuma koji proizvode slabe radio transmisije", rekao je Werthimer.

"Sve signale koje su do sada otkrili istraživači SETI-ja proizvela je naša vlastita civilizacija, a ne neka druga civilizacija", dodao je Werthimer. "Postaje sve teže da se izvode SETI posmatranja s površine naše planete. Radio zagađenje je sve gore, jer se postavlja sve više i više odašiljača i satelita."

Paradoks neotkrivanja dokaza

Institut SETI godinama je posvećen traganju za radio signalima koristeći se nizom radio teleskopa. Do danas još nije otkriven radio signal za koji se sa stopostotnom sigurnošću može tvrditi da dolazi od vanzemaljske civilizacije.

Očigledni nedostatak vanzemaljaca doveo je do onoga što je poznato kao Fermijev paradoks, koji opisuje kontradikciju između matematičkih predviđanja da bi vanzemaljski život trebao da postoji u Sunčevoj galaksiji i činjenice da još nije viđen i potvrđen, piše Newsweek.

Neki istraživači, na primjer, sugerišu da bi u Sunčevoj galaksiji trebalo da postoji na desetine hiljada vanzemaljskih civilizacija.

Neka potencijalna rješenja za Fermijev paradoks uključuju pojašnjenja da čovječanstvo precjenjuje mogućnost česte pojave inteligentnog života, da inteligentni oblik života odlučuje da ne emituje svoje signale ili da ljudi jednostavno ne vide ili ne shvataju takve informacije.

Otkrivanje izvanzemaljskog inteligentnog oblika života bio bi izvanredan događaj, za koji je još pionir SETI-ja Carl Sagan rekao, "izvanredne tvrdnje traže izvanredne dokaze".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG