Dostupni linkovi

Kongres SAD organizuje prva saslušanja o NLO-ima u 50 godina


Izvještaj predstavlja prekretnicu u politici američke vlade nakon decenija odbacivanja, razotkrivanja i diskreditovanja svjedočanstava o neidentifikovanim letećim objektima iz 1940-ih. 
Izvještaj predstavlja prekretnicu u politici američke vlade nakon decenija odbacivanja, razotkrivanja i diskreditovanja svjedočanstava o neidentifikovanim letećim objektima iz 1940-ih. 

Prvo javno saslušanje u američkom Kongresu o neidentifikovanim letećim objektima (NLO) dešava se u posljednjih 50 godina.

Dugoočekivano svjedočenje visokih vojnih zvaničnika koji su ispitivali viđenja NLO-a pratiće se nakon što je ova tema decenijama bila prekrivena velom tajne.

Dva visoka zvaničnika vojno-obavještajnog sektora svjedočiće pred američkim Kongresom u utorak (17. maj).

Saslušanje pred obavještajnim pododborom Zastupničkog doma održat će se 11 mjeseci nakon izvještaja u kojem se dokumentuje više od 140 slučajeva onoga što vlada službeno naziva "neidentifiikovanim vazdušnimfenomenima" (UAP) koje su američki piloti prijavljivali od 2004.

Popularniji izraz NLO dugo je povezivan s vanzemaljskim letjelicama koje nisu spomenute u prezentaciji o UAP-u prošloga juna.

Umjesto toga, fokus je bio na mogućim implikacijama za američku nacionalnu sigurnost i sigurnost vazduhoplovstva.

"Američki narod očekuje i zaslužuje da njegovi lideri u vladi i obavještajnim službama ozbiljno procijene i odgovore na sve potencijalne rizike za nacionalnu sigurnost, naročito one koje ne razumijemo u potpunosti", rekao je predstavnik André Carson u saopštenju.

Nakon javne rasprave, komisija će zatvoriti vrata iza kojih će se odrćati sjednica sa zastupnicima.

Uoči saslušanja, naučnici i stručnjaci priredili su nacrt pitanja za koja se nadaju da će zastupnici postaviti svjedocima.

Christopher Mellon, bivši visoki obavještajni zvaničnik Pentagona i kritičar vladinog upravljanja sa dokazima o UAP, rekao je da je najvažnije pitanje jesu li neki opaženi izvan Zemljine atmosfere.

"Ako članovi mogu potvrditi UAP u svemiru, ući će u istoriju i pomoći da se eliminiše čitava kategorija potencijalnih objašnjenja koja se odnose na atmosferski fenomen, kineske svjetiljke, civilne bespilotne letjelice, itd", napisao je na svom blogu.

Saslušanje se održava u pododboru za prtivterorizam, prtivobavještajne poslove i protuproliferaciju Predstavničkog doma.

Šta Pentagon zna o NLO-ima?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:11 0:00

Javna fascinacija letećim tanjirima, užarenim svjetlima i vanzemaljskim letjelicama traje već generacijama.

Posljednje javne rasprave o tom pitanju započele su 1966., kada je republikanski kongresmen i budući predsjednik SAD Gerald Ford sazvao par saslušanja kako bi razgovarali o viđenju NLO-a nakon što je u Michiganu preko 40 ljudi, uključujući desetak policajaca, svjedočilo ovoj pojavi.

Zvaničnici vazdušnih snaga tada su pripisali incident "močvarnom plinu".

Godine 1969. istraga vazdušnih snaga o NLO-ima pod nazivom Projekt Plava knjiga (Project Blue Book) zatvoren je nakon što je utvrđeno da nijedan leteći objekt nikada nije potvrđen ili smatran prijetnjom po nacionalnoj sigurnosti SAD.

Izvještaj predstavlja prekretnicu u politici američke vlade nakon decenija odbacivanja, razotkrivanja i diskreditovanja svjedočanstava o neidentifikovanim letećim objektima iz 1940-ih. Ovo je prvo saslušanju pred Kongresom o NLO-ima od 1969.

Izvor: BBC, NPR

XS
SM
MD
LG