Dostupni linkovi

Zašto izvještaj Pentagona otvara nova pitanja o viđenjima NLO-a?


Fenomeni viđenja neobjašnjenih pojava na nebu definišu se terminom - neidentifikovani vazdušni fenomeni (unidentified aerial phenomena, UAP) što zapravo znači NLO. (ilustracija)
Fenomeni viđenja neobjašnjenih pojava na nebu definišu se terminom - neidentifikovani vazdušni fenomeni (unidentified aerial phenomena, UAP) što zapravo znači NLO. (ilustracija)

Ima li dokaza da postoje vanzemaljci? Dugo očekivani izvještaj koji je pred Kongresom u petak, 25. juna prezentovala obavještajna zajednica Sjedinjenih Američkih Država nije ponudio odgovor na to pitanje. Zašto?

U izvještaju se navodi da nema objašnjenja za desetine viđenja neidentifikovanih letećih objekata (NLO) o kojima su izvijestili vojni piloti, ali ne odbacuje mogućnost njihovog vanzemaljskog porijekla.

Fenomeni viđenja neobjašnjenih pojava na nebu definišu se terminom - neidentifikovani vazdušni fenomeni (unidentified aerial phenomena, UAP), uobičajeniji kao skraćenica NLO - neidentifikovani leteći objekat.

"U ograničenom broju incidenata, čini se da UAP pokazuju neobične karakteristike leta. Ova zapažanja mogla bi biti rezultat grešaka senzora, podvale ili pogrešne percepcije posmatrača i traže dodatnu temeljitu analizu", navodi se u izvještaju, kako prenosi USA Today.

Čime se bavio izvještaj?

Izvještaj se bavio sa 144 svjedočenja vojnih pilota od 2004. godine i svi osim jednog ostali su nerazjašnjeni. Sačinjen je nakon zahtjeva Kongresa pošto je američka vojska prijavila brojne incidente sa objekatima koji se nepredvidivo kreću po nebu. Pentagon je avgusta 2020. sastavio radnu grupu koja se bavila pitanjem neidentifikovanih vazdušnih fenomena kako bi se analizirala svjedočenja vojnih pilota.

Zadatak ove radne grupe bio je da "detektuje, analizira i izvrši katalogizaciju" ovih pojava kao i da "dobije uvid" u "prirodu i porijeklo" NLO-a, rečeno je iz Pentagona, kako prenosi britanski servis BBC.

Objavljeni dokument, od kratkih devet stranica, dio je većeg povjerljivog izvještaja koji vrši procjenu "prijetnji koju predstavljaju neidentifikovani vazdušni fenomeni i napredak koji je radna grupa za UAP američkog Ministarstva odbrane postigla u razumijevanju ove prijetnje".

Iako su svjedočenja bilježena od 2004. godine većina od 144 analizirana slučaja dolazi u posljednje dvije godine kada je američka mornarica uvela standardizovani mehanizam izvještavanja.

Zašto je važan ovaj dokument?

Kako piše CNN, radi se o važnoj stvari, naročito ako se uzme u obzir da je američka vlada poricala postojanje letećih objekata koje nisu mogli da objasne i identifikuju.

Objavljivanje izvještaja je važan trenutak u istoriji vezanoj za NLO misterije, ponajviše zbog institucionalnog konteksta koji daje i otvaranje teme u javnosti bez obzira koliko šturo ona bila prikazana. Institucionalni kontekst pokazuje da će Kongres SAD ubuduće ozbiljnije uzimati u obzir viđenja ovakvih fenomena.

"Godinama su muškarci i žene u koje imamo povjerenje da će braniti našu zemlju izvještavali o susretima sa neidentifikovanim letjelicama koje imaju superiorne sposobnosti, i godinama je njihova zabrinutost bila ignorisana i ismijavana", rekao je republikanski senator sa Floride Marco Rubio potpredsjednik senatskog odbora.

"Ovaj izvještaj je važan prvi korak u katalogizaciji ovih incidenata, ali to je samo prvi korak", napomenuo je Rubio.

Do sada, izvještaji o NLO-ima državne institucije su označavale kao neutemeljena saznanja ili 'zagađivanje informacijama' – što je značilo da tako nešto treba isklučiti, ignorisati ili zaboraviti, piše magazin The Conversation.

Radna grupa Pentagona za UAP predstavlja nagli preokret ove dugogodišnje politike. Izvještaji o NLO-ima, koje su uglavnom davala vojna lica, više nisu ‘zagađivači’. Oni su sada važni podaci sa implikacijama po nacionalnu sigurnost.

Zaključci i otvorena pitanja

Neki od najintrigantnijih slučajeva potiču od mornaričkih pilota koji su izvijestili da su viđali NLO-e - i snimali neke od njih - na istočnoj obali SAD-a u period od nekoliko mjeseci 2014. i 2015. godine.

Piloti, uključujući neke koji su javno o tome govorili, kažu da su se misteriozni objekti kretali izuzetno brzinom, sa okretnošću i ubrzanjem koje nikada prije nisu vidjeli. A u nekim incidentima, piloti su rekli da su objekti zaronili pod vodu, piše NPR.

U 143 od 144 prijavljena slučaja iznosi se da "nema dovoljno podataka da bi incidente pripisali određenim objašnjenjima".

Presudno je to što je rečeno da za letjelice "ne postoje jasne naznake da postoji neko nezemaljsko objašnjenje porijekla", koje takođe nije isključeno.

Fenomen UAP-ra "vjerovatno nema jedno objašnjenje", navodi se u izvještaju. Neki bi mogli biti tehnologije iz drugih država poput Kine ili Rusije, drugi bi mogli biti prirodni atmosferski fenomeni poput ledenih kristala koji se mogu registrovati radarskim sistemima, dok se u izvještaju takođe sugeriše da se neki mogu "pripisati razvoju i klasifikovanim programima američkih entiteta".

Jedini slučaj koji su mogli identificirati "s velikom sigurnošću" identifikovan je kao "veliki balon koji ispuhuje", navodi se u izvještaju.

Dodaje se da je UAP postavio "jasno pitanje sigurnosti leta i mogao bi predstavljati izazov američkoj nacionalnoj sigurnosti".

Radna grupa sada "traži nove načine da poveća svjedočenja" izvještaja i prikupi više informacija, dodajući da bi za dalje proučavanje bilo potrebno "dodatno finansiranje".

Istorijski kontekst institucionalnog istraživanja NLO-a

Godine 1966. američko ratno vazduhoplovstvo suočavalo se sa sve većim pritiskom javnosti da riješi problem u vezi pitanja NLO-a. Napor da to učini, tada poznat kao Project Blue Book (Projekat Plava knjiga), postao je teret za državne organizacije i problem u odnosima s javnošću.

Vlada je finansirala dvogodišnje naučno istraživanje NLO-a sa sjedištem na Univerzitetu u Koloradu, na čijem je čelu bio istaknuti fizičar Edward Condon. Nalazi, objavljeni 1969. godine kao konačni izveštaj o naučnoj studiji neidentifikovanih letećih objekata, omogućili su vazduhoplovstvu da završi svoje istrage o NLO-ima.

Condon je zaključio da ništa nije proizašlo iz proučavanja NLO-a u proteklih 21 godinu što bi dalo doprinos naučnim saznanjima. Takođe je rekao da se "dalja opsežna studija NLO-a vjerovatno ne može opravdati u očekivanju da će nauka imati koristi u napredku od toga".

Za razliku od novog izvještaja Pentagona, Condonov izvještaj nije pronašao NLO-e koji su demonstrirali naprednu tehnologiju. Najproblematičniji slučajevi riješeni su dvosmislenom kategorizacijom kao u primjeru koji daje magazin The Conversation:

"Ovo neobično viđenje trebalo bi svrstati u kategoriju nekih gotovo sigurno prirodnih fenomena koji su toliko rijetki da očigledno nikada nisu prijavljeni prije niti zabilježeni do sada".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG