Dostupni linkovi

Srpski konzul u Skoplju svedok u slučaju 'Reket'


Siljan Micevski ispred Tužilaštva za organizovani kriminal i korupciju u Skoplju
Siljan Micevski ispred Tužilaštva za organizovani kriminal i korupciju u Skoplju

Počasni konzul Srbije u Severnoj Makedoniji, biznismen iz Bitolja, Siljan Micevski jedno je imena koja su „isplivala“ u aferi „Reket“, koja potresa ovu državu duže od mesec dana.

Micevski je na svoju inicijativu po drugi put davao iskaz pred tužiteljkom Vilmom Ruskovskom.

Do njegovog imena došlo se u procesu provera firmi povezanih sa osumnjičenim Bojanom Jovanovskim, u javnosti poznatim kao Boki 13, koje sprovodi Uprava za javne prihode.

U istrazi su, pored Jovanovskog, osumnjičeni i biznismen Zoran Milevski i specijalna javna tužiteljka Katica Janeva.

Još se ne zna da li će istraga biti proširena i da li su od biznismena koji su dali izjave iznuđivane pare, za šta se Jovanovski sumnjiči.

Sumnjive licence za staračke domove

U utorak, 3. septembra, iskaz je dao i biznismen iz Struge Ardijan Amzoski, koji se zajedno sa Milevskim pominje u svedočenju biznismena Jordana Kamčeva.

U tom svedočenju Kamčev pominje dvojicu biznismena za koje tvrdi da ih je reketirao Jovanovski preko svoje nevladine organizacije “Međunarodni savez”, a pod izgovorom da oni investiraju u staračke domove. U iskazu Kamčeva navodi se da su Micevski i Amzoski prevareni na osnovu istog dogovora o licenci za staračke domove i da su dali po dva miliona evra.

Micevski i Amzoski negiraju da su prevareni, ističući da im se dopala ideja o takvim domovima. Počasni srpski konzul Micevski je pre davanja iskaza izjavio da je uplatio 720.000 evra na račun “Međunarodnog saveza”, iako je prethodno penzionerka Liljana Todorovska, članica te nevladine organizacije, svedočila da su na njen račun, na ime autorskog honorara, legle pare za realizaciju projekta.

“Nisam dao pare penzionerki. Dao sam pare 'Međunarodnom savezu' Jovanovskog i normalno da ću te pare tražiti da mi vrate”, rekao je Micevski.

Policija sprovodi Bojana Jovanovskog
Policija sprovodi Bojana Jovanovskog

Na pitanje novinara kako će vratiti pare koje je dao, Micevski je nakon iskaza kratko odgovorio da to treba pitati Bojana Jovanovskog.

Da su pare legle na račun Todorovske, potvrdila je i Finansijska policija, koja je saopštila da je pre nekoliko meseci istraživala poreklo novca, ali da tada nisu našli ništa sporno. Ranije je, za razliku od poslednje izjave, i sam Micevski tvrdio isto.

Gde su završile pare?

U Tužilaštvu nisu želeli da otkriju detalje da li će se istražiti navodi o reketiranju biznismena čija se imena povezuju sa ovim slučajem.

“Tužilaštvo skuplja verbalne i materijalne dokaze i o svim detaljima koji neće naštetiti postupku, informiše javnost. Procena tužioca koji vodi slučaj je koje će lice, u kom delu postupka i u kom svojstvu biti pozvano na iskaz u tužilaštvu”, navodi se u odgovoru na pitanje RSE.

Ključno pitanje, gde su završile pare, još uvek je bez odgovora - milion i petsto hiljada evra koje je isplatio Kamčev da bi bio pušten iz pritvora i da mu vrate pasoš, kao i skoro milion evra od Micevskog i Amzoskog. Tužiteljka Vilma Ruskovska je kratko saopštila da se još uvek radi na finansijskoj istrazi i da se samo za deo tih para zna gde se nalaze.

“Nešto znamo, nešto radimo. Ne možete saznati, jer se ipak radi o istražnom postupku i ne mogu se u javnost iznositi detalji o tome”, rekla je Ruskovska.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG