Dostupni linkovi

Dok se čekaju izbori, traži se zasedanje Sobranja


Prazna sala Skupštine Severne Makedonije
Prazna sala Skupštine Severne Makedonije

U Severnoj Makedoniji očekuje se odluka predsednika parlamenta Talata Džaferija o tome da li će pozvati poslanike da se vrate u klupe, na inicijativu poslanika vladajućeg Socijaldemokratskog saveza (SDSM) i opozicionih partija Albanaca.

Njih više od 30 pokrenuli su inicijativu kojom se zahteva ponovno sazivanje Sobranja, kako bi glasalo o potvrđivanju odluke predsednika države Steve Pendarovskog iz marta kojom je proglašeno vanredno stanje.

Inicijativom traže i da se parlament stavi u funkciju, iako je 16. februara raspušten u očekivanju prevremenih parlamentarnih izbora koji su bili zakazani za 12. april, a u međuvremenu otkazani zbog pandemije korona virusa.

Predsednik Skupštine Talat Džaferi, od koga se traži da pozove poslanike nazad na rad, je prethodno u nekoliko navrata isticao da nema pravne mogućnosti da sazove parlament koji je već raspušten, jer su tim činom poslanici praktično vratili svoje mandate građanima.

Parlament Severne Makedonije raspušten je 16. februara, što je bio poslednji uslov za održavanje izbora koje su lideri najvećih partija dogovorili nakon što Severna Makedonija prošle godine nije dobila datum za početak pristupnih pregovora sa EU.

SDSM: Zdravlje važnije od izbora

U međuvremenu, premijer Oliver Spasovski je izjavio da se ne zna tačno koliko će trajati ova zdravstvena i ekonomska kriza, pa se zato treba omogućiti funkcionisanje parlamenta, ukoliko se ukaže potreba.

"Očekujem da svi politički subjekti budu na visini odgovornosti i da donose odluke u interesu države i građana, a ne da se vode partijskim interesima i kalkulacijama. Mi smo demokratska vlast, a u demokratiji je normalno da vladu kontroliše parlamenta i mi nemamo problem s tim", dodao je Spasovski.

On je naglasio da je SDSM i pre krize, ali Ii sada, spreman za izbore. Ali, u ovom trenutku prioritet broj jedan je zdravlje građana i savladavanje zdravstvene krize, rekao je premijer Spasovski.

VMRO DPMNE: Ustav je jasan, samo izbori

Predsednik opozicione VMRO DPMNE Aleksandar Nikoloski je, međutim, poručio kako je "Ustav jasan".

"Sobranje je raspušteno, a nakon raspuštanja organizuju se izbori. Ali, pošto su ti izbori u ovom trenutku stopirani zbog ogromne krize sa kojom se suočava Severna Makedonija, Sobranje ne može ponovo zasedati, jer je raspušteno", izjavio je Nikoloski.

Sastanak lidera u maju

Lider VMRO DPMNE Hristijan Mickoski je javno pozvao šefa države da sazove susret lidera u vezi sa inicijativom SDSM-a, pa su iz Kabineta predsednika saopštili da predsednik planira takav susret u prvoj polovini maja. Na tom sastanku bi se raspravljalo o daljem toku političkih procesa u zemlji, kao i o mogućim terminima za održavanje parlamentarnih izbora.

"U ovom periodu svi napori i državni resursi trebaju biti usmereni ka borbi sa pandemijom korona virusa", naveli su iz Kabineta predsednika Pendarovskog.

U vladajućem SDSM-u smatraju, međutim, da za sada nema potrebe da se organizuje susreta lidera, jer je, kako su kazali, trenutno najvažnije prevazilaženje pandemije i rešavanje ekonomskih problema.

Analitičari o nepotrebnim komplikacijama

Politički analitičar Vladimir Božinovski kaže da mu nije jasno zašto se sada podnosi takva inicijativa, jer nema potrebe za sazivanje Sobranja.

"Ne vidim razlog zašto žele da se sazove parlament, osim ako nije ono što govori opozicija, da bi se utvrdile određene uredbe koje su donesene, a nemaju veze sa krizom", kaze Božinovski.

Analitičar Petar Arsovski smatra da je nepotrebna komplikacija insistiranje o ponovnom okupljanju parlamenta. Ukoliko je predsednik mogao jednom da proglasi vanredno stanje, onda bi mogao da ga produži više puta ukoliko su ispunjeni uslovi za to, dodaje on.

"Čudi me naš kapacitet za nepotrebne komplikacije. U jednoj ranjivoj situaciji, u kojoj je stanje pravno vanredno, a u suštini kritično, mi pokazujemo neprevaziđen kapacitet da iskompromitiramo svoje pozicije i da od gotovog napravimo veresiju. U društvenom i političkom smislu, ovo mi nalikuje na psa koji juri svoj rep. Bojim se šta će se desiti ako stignemo i zgrabimo rep", dodaje Arsovski.

Vanredno stanje, koje je po drugi put proglasio predsednik Stevo Pendarovski, ističe 16. maja.

XS
SM
MD
LG