Dostupni linkovi

Parlament Severne Makedonije izglasao tehničku vladu


Članovi vlade Zorana Zaeva ustupili su mesto tehničkoj vladi
Članovi vlade Zorana Zaeva ustupili su mesto tehničkoj vladi

Parlament Severne Makedonije izglasao je takozvanu tehničku vladu. Podršku novoj Vladi je dao 101 poslanik, nije bilo glasova protiv i uzdržanih.

Sobranje Severne Makedonije prethodno je 3. januara konstatovalo ostavku Zorana Zaeva na funkciji predsednika Vlade, koju je potpisao kako bi bio otvoren put izglasavanju takozvane tehničke vlade.

Tehnička vlada, čiji je osnovni zadatak sprovođenje slobodnog i demokratskog izbornog procesa, preuzima vlast 100 dana pre prevremenih parlamentarnih izbora zakazanih za 12. april 2020.

Nakon što Severna Makedonija prošle godine nije dobila datum za početak pristupnih pregovora sa EU lideri najvećih partija su dogovorili održavanje prevremenih izbora.

Tehnički premijer

Presednik ove vlade biće Oliver Spasovski iz vladajućeg Socijaldemokratskog saveza, dosadašnji ministar unutrašnjih poslova u vladi Zorana Zaeva.

Opoziciona VMRO DPMNE u tehničkoj vladi će voditi dva ministarstva: za unutrašnje poslove i za rad i za socijalnu politiku, a imaće i tri mesta zamenika: u ministarstvima za finansije, za administraciju i za poljoprivredu. Vladajuće partije dobijaju dva mesta zamenika i to u ministarstvima gde će opozicija imati ministre.

Pre ostavke premijera Zorana Zaeva bilo je nekoliko događaja koji su doveli u pitanje formiranje tehničke vlade i održavanje prevremenih parlamentarnih izbora 12 aprila.

Naime, Zaev je upozorio opoziciju da neće dati ostavku 3. januara kako je dogovoreno, ukoliko njeni poslanici ne prestanu da blokiraju donošenje nekoliko zakona koji su se trebali primenjivati od 1. januara, a od kojih zavise plate, penzije i investicije. Saglasnost da ti zakoni prođu u parlamentu ipak je postignuta.

Međutim, nakon toga, nova pretnja dogovorenoj agendi je bio predlog opozicije da novi ministar unutrašnjih poslova bude armijski pukovnik Dragan Kovachki. Na to je reagovala vladajuća koalicija, koja se suprotstavila sa obrazloženjem da Ustav ne dozvoljava da uniformisano lice vodi to ministarstvo.

I ovaj spor je trajao nekoliko dana, ali je ipak VMRO DPMNE 2. januara predložila novog kandidata za ministra unutrašnjih poslova koji je bio prihvatljiv i za vladajuće socijaldemokrate. Tako će novi ministar unutrašnjih poslova u narednih 100 dana biti Nake Chulev, raniji direktor Obaveštajne službe, a Ministarstvo za rad i socijalnu politiku će predvoditi Rashela Mizrahi.

Zaev za RSE: Nećemo dozvoliti vraćanje svađa i problema sa susedima

Zaev za RSE: Ja sam i prijavio slučaj "Reket"
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:54 0:00

Tehnička vlada nakon krize

U skladu za zakonom, tehnički ministar unutrašnjih poslova može izvršiti najviše 15 razrešenja ili raspoređivanja. Mandat tehničkih ministara i zamenika ministara traje do dana objavljivanja konačnih rezultata Državne izborne komisije o sprovedenim izborima za poslanike u parlamentu.

Koncept tehnička vlada je uveden nakon krize koja je nastala 2015. godine, kada je tadašnji lider opozicije Zoran Zaev počeo da objavljuje snimke prisluškivanih razgovora u kojima su bili obelodanjeni slučajevi korupcije i kriminala vladajuće koalicije na čelu sa VMRO DPMNE i premijera Nikole Gruevskog.

Ovaj koncept, koji je sada i zakonska obaveza, je deo takozvanog Pržinskog dogovora, nazvanog po skopskom naselju Pržino, kojeg su postigli Gruevski i Zaev uz posredništvo međunarodne zajednice.

Ovo je druga tehnička vlada pre održavanja parlamentarnih izbora. Prvi tehnički premijer je bio Emil Dimitriev iz VMRO DPMNE, koji je tada zamenio Nikolu Gruevskog.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG