Dostupni linkovi

Prevremeni izbori u Severnoj Makedoniji 12. aprila


Lideri političkih partija na sastanku kod predsednika Makedonije
Lideri političkih partija na sastanku kod predsednika Makedonije

Političke vođe Severne Makedonije dogovorile su se da prevremeni izbori budu održani iduće godine 12. aprila, na sastanku kod predsednika Makedonije Steve Pendarovskog koji je sazvan povodom odluke Evropske komisije da ne odredi datum za počinjanje pristupnih pregovora.

Premijer Zoran Zaev rekao je u nedelju uveče posle sastanka da su vodeće političke partije dogovorile da je datum za izbore koji najviše odgovara 12. april, osam meseci pre isteka četvorogodišnjeg mandata parlamenta.

"Datum kada će biti održani prevremeni izbori je 12. april iduće godine", rekao je predsednik Zaev posle sastanka.

Prema dogovoru iz Pržina tehnička vlada treba da bude formirana 3. januara iduće godine i Zaev treba tada da podnese ostavku.

On je rekao da je SDSM predložio da se izbori održe 22. ili 29. decembra ali je opozicija naglasila da u takvim okolnostima nema 100 dana tehničke vlade, pa su se zajedno saglasili da izbori budu održani u aprilu.

"Jednoglasan stav je da su naš cilj evroatlantske integracije. Ne prihvatamo nikakvu zamenu i to ostaje kao naša aspiracija. Ostajemo na putu koji nosi demokratiju i vladavinu prava", rekao je Zaev.

Na sastanku su učestovovali lideri šest parlamentarnih političkih partija, tri iz vlasti i tri iz opozicije.

Dogovor je da prvo treba da se ispuni strateški cilj Makedonije, a to je formalno pristupanje NATO.

Makedonski predsednik Stevo Pendarovski rekao je da je na sastanku razgovarano o dve teme - o nedobijanju datuma za pregovore s EU i o održavanju prevremenih izbora.

Pendarovski je rekao da su nezavisno od zaključaka EU svi lideri koji su bili prisutni na sastanku podržali stav da nema alternative za evroatlantske integracije.

On je dodao da lideri političkih partija nemaju ništa protiv eventualne promene metodologije u pregovorima za članstvo u EU, ili bilo kakve revizije procesa tokom pregovaranja, na čemu insistira Francuska.

Lider VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski nakon sastanka je rekao da su prevremeni izbori neminovnost "nakon debakla koji je doživela vlada Zorana Zaeva".

Zaev je u subotu zatražio prevremene izbore i izrazio svoje razočaranje što EU nije odobrila početak pregovora sa njegovom zemljom i Albanijom.

Francuska, uz podršku Danske i Holandije, strogo se protivila pregovorima o članstvu, i pozvala za izmenu procedure prijema novih članova u EU.

XS
SM
MD
LG