Dostupni linkovi

Razrešena specijalna tužiteljka Katica Janeva


Katica Janeva
Katica Janeva

Savet državnih tužilaca Severne Makedonije je u subotu uveče na vanrednoj sednici jednoglasno razrešio specijalnu tužiteljku Katicu Janevu, koja je osumnjičena u istrazi za aferu "Reket", dan pre isteka mandata.

Predsednik Saveta Aco Kolevski je rekao da je odluka o razrešenju Janeve "zbog nezakonitog, nestručnog i nasavesnog rada" donesena jednoglasno i da "stupa na snagu u toku današnjeg dana" što će biti objavljeno u Službenom glasniku.

Za razrešenje specijane tužiteljke za prisluškovane razgovre, kojoj bi u nedelju (15. septembar) trebalo da istekne madat, glasalo je svih sedam prisutnih članova tužilačkog saveta Severne Makedonije.

Time je završen postupak za razrešenje specijalne tužiteljke za prisluškivane razgovore koji je Savet državnih tužilaca pokrenuo 29. avgusta, nakon što je Katica Janeva završila u pritvoru kao trećeosumnjičena u slučaju iznude nazvanom "Reket".

"Zeleno svetlo" da razreši Janevu Savet je ranije u subotu dobio od poslanika parlamenta Severne Makedonije, nakon što je to 5. septembra odobrio Odbor za izbor i imenovanja, a podržale su i četiri najveće parlamentarne stranke.

U aferi "Reket", za iznudu 1,5 miliona evra od jednog od nabogatijih Makedonaca Jordana Kamčeva da bi dobio bolji tretman, u istrazi afere "Imperija", pored Janeve su osumnjičeni i Bojan Jovanovski - Boki 13 i Zoran Milevski.

XS
SM
MD
LG