Dostupni linkovi

Macron: Ako izveštaj EK o S. Makedoniji i Albaniji bude pozitivan podrška nastavku pregovora


Emmanuel Macron
Emmanuel Macron

Francuski predsednik Emmanuel Macron rekao je u subotu da će, ukoliko rezultati izveštaja Evropske komisije u martu o Severnoj Makedoniji i Albaniji budu pozitivni, podržati otvaranje pregovora za te dve zemlje, prenosi Rojters.

"Izveštaj čekamo u martu ... zavisno od toga da li su rezultati pozitivni i ako se uspostavi poverenje onda bismo trebali biti u mogućnosti da otvorimo pregovore", izjavio je Macron na Minhenskoj konferenciji o bezbednosti.

Savet opštih poslova Evropske unije u junu 2019. nije dao zeleno svetlo otvaranju pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, ali su ministri obećali da će u drugom polugođu doneti “jasnu i sadržajnu” odluku.

“U svetlu ograničenog vremena i važnosti pitanja, Savet će se vratiti ovom pitanju s ciljem da se donese jasna i suštinska odluka što je pre moguće i najkasnije u oktobru 2019. godine”, navedeno je u završnom dokumentu koji su usvojili ministri EU.

Ovo je drugi put da ministri EU obećavaju donošenje odluke i propuštaju datume koje su sami zakazali.

Već prošle godine, Savet opštih poslova je u zaključcima istakao da će “u junu 2019. godine odrediti evropski put” Albanije i Severne Makedonije.

XS
SM
MD
LG