Dostupni linkovi

'Selma Selman nije samo Ronaldo'


Umjetnica i aktivistica Selma Selman
Umjetnica i aktivistica Selma Selman

Kako izgleda kada mlada osoba ruši i predrasude i stereotipe o spolu i naciji? I to svojim radom i uspjehom?

Kako je sa 17 godina prodati sliku za 20 eura, a sa 29 za 20.000 eura?

Gošća Glasom mladih podcasta je Selma Selman, umjetnica i aktivistica porijeklom iz Bihaća, koja danas živi i stvara u gradovima poput New Yorka i Amsterdama.

Nesebična umjetnost Selme Selman
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:30:00 0:00

'Dragi Omere'

Prvo: potcenili su je i Romi i Bosanci, a ona je okrenula priču u svoju korist.

Drugo: Dobila je više stipendija i dala polovinu svojoj porodici da preživi, a sa ostatkom novca iselila se iz roditeljske kuće u 18 godini i pohađala umjetničku akademiju.

Treće: Radila je za američku video kompaniju bez poznavanja softvera. Sedam dana nije spavala kako bi sama naučila dva glavna programa.

Četvrto: Radila je da zaradi dovoljno novca da dobije američku zelenu kartu za manje od dva mjeseca kada su svi govorili da je to nemoguće.

Peto: Za deset godina imala je 15 samostalnih i 182 grupne izložbe širom svijeta. Pomogla je četrnanest romskih djevojčica iz najsiromašnijih porodica da izbjegnu ugovoreni dječji brak i dobiju dovoljno finansijske podrške za cijelu školsku godinu. Platila je stipendije za ručak za 50 dece koja su pohađala školu u poslednjih pet godina.

Šesto: Za manje od 20 dana izgradila je svoj studio u jednoj od najmarginalizovanijih zajednica na svijetu tokom globalne pandemije.

Sedam: Sa 17 godina prodala je svoju prvu sliku za 20 eura. Sa 29 godina prodala je svoj drugu sliku za 20.000 eura. U 31 godini prodala je sliku za 30.000 eura.

Osmo: Njena majka se udala sa 12 godina nikada nije preživela detinjstvo. Njena majka je oduvijek željela ružičastu sobu sa stolom za šminkanje, novom komodom, novim krevetom i novim tepihom. Izgradila je 2020. godine majčinu sobu iz snova. Izlagala je širom svijeta.

Vrlo mi je bitno da su moji radovi razumljivi i ljudima koji ne dolaze iz umjetničkih sredina, već da moja umjetnost može da otvori neka nova gledišta za razmišljanja, za preispitivanje same individue.

Deveto: Nominovana je za Forbes 30 ispod 30 godina. Kada su joj pitali ko je tvoj savršeni mentor, rekla je onaj koji ne postoji. Bila je diskvalifikovana.

Deseto: Netflix ju je zamolio da radi na romskoj scenografiji za novu TV emisiju uz honorar od 30.000 dolara, ali ona to odbila jer je jednostavno reciklirla iste stereotipne slike Roma protiv kojih se ona borila cijeli život.

Ovo je samo dio iz 'Pisma Omeru' koje je Selma Selman objavila krajem 2022. godine na svom Facebook profilu. Ali, ko je Omer kome se ova mlada vizualna umjetnica često obraća pismima na društvenim mrežama?

"Ako bi ja ljudima rekla tačno ko je to Omer, Omer više ne bi bio toliko jedinstven i jak. Tako da ja čuvam Omera samo za mene. To je nekako moje privatno, a isto tako javno iskazivanje osjećanja i razmišljanja da doprinesem publici neka nova razmišljanja o svijetu", kaže Selma u Glasom mladih.

Studij slikarstva Selman je završila na Akademiji umjetnosti u Banjoj Luci. Studije je nastavila na američkom Syracuse University New York gdje je 2018. godine diplomirala likovnu umjetnost i performans.

Od svih stvari koje su napisali o njoj tokom dugogodišnje karijere, Selma kaže da joj je najdraže ono što o njoj stoji na Wikipediji.

Ukratko: rođena 1991. godine u romskom naselju u Bihaću, Selman je danas bosanskohercegovačka, ali i američka likovna i medijska performace art umjetnica koja djeluje kao kulturna i društvena aktivistkinja. Živi i radi između Bihaća, New Yorka i Amsterdama.

"Super je neko uradio tu Wikipediju. Mislim da je super objašnjeno ustvari da nisam ja samo ta jedna osoba koja dolazi iz te jedne sredine. Što se tiče moje umjetnosti, mislim da je veoma jednostavna i složena, ali isto tako veoma komplikovana. Jer ono što mene zanima jeste kako da ja iskoristim prostor iz kojeg dolazim, sredinu iz koje dolazim, da transformišem sve to u nešto futuristički, da ustvari moja umjetnost može da bude pristupačna svima."

'Moja umjetnost nije sebična'

Kako kaže u razgovoru sa Aidom Đugum, važno joj je da njena umjetnost doprinese promjenama, te joj je zbog toga i bitan aktivizam u radu.

Selma Selman nije samo Tito. Selma Selman nije samo Pikaso. Selma Selman nije samo Ronaldo. Selma Selman je umjetnica koja ima viziju.

"Za mene su umjetnost i aktivizam su jedno te isto, ali u mom radu, gdje ja smatram da svaki moj rad može utjecati na neku promjenu."

Još kao dvadesetpetogodišnjakinja započela je rad na projektu 'Marš u školu' kroz koji dodjeljuje stipendije kojima podržava romske djevojčice da idu u školu.

"Vrlo mi je bilo bitno da te djevojčice kojima sam ja nekako role model, da i dalje vjeruju u mene i da vjeruju da ipak postoji osoba koja će im dati podršku. Da postoji neko ko smatra da su one vrijedne i da svaka od njih može da postane individualna snažna žena jednog dana", pojašnjava Selma u Glasom mladih.

U podcastu slušajte i šta joj je značila prošlogodišnja izložba koju je održala u Sarajevu, koliko je važno baviti se političkom umjetnošću kao i zašto nikada nije pravila razliku između sebe i ostalih.

O podcastu 'Glasom mladih'

U "Glasom mladih" razgovaramo sa mladima u zemljma Zapadnog Balkana, njihovim željama, težnjama i problemima. Svake sedmice pričamo sa uspješnim ljudima, onima kojima se još uvijek nije pružila prilika da svoje talente pokažu na pravi način, ali i onima koji su spremni mijenjati svijet u kojem žive.

Epizode pronađite na našem sajtu, na društvenim mrežama, na Apple Podcastima, Spotify i Google Podcastima. Vikendom smo sa vama kroz naše radijske programe.

Detaljnije informacije kako slušati ovaj i naše druge podcaste pronađite ovdje.

XS
SM
MD
LG