Dostupni linkovi

Šta je podcast i kako ga slušati?


Na Radiju Slobodna Evropa možete pronaći nekoliko podcast serijala
Na Radiju Slobodna Evropa možete pronaći nekoliko podcast serijala

Zamislite: idete na posao/šetnju/spremate se negdje/perete suđe ili odmarate, odaberite sami scenarij. Hoćete da uz to i čujete šta se dešava, želite pojašnjenje neke teme ili da možda poslušate neku priču? Možete naravno. Kliknite na podcast aplikaciju na vašem telefonu. Sami birate kada i šta ćete da slušate.

To je osnovna razlika između podcasta i tradicionalnog radijskog programa.

Podcast je forma audio sadržaja koju možete preuzeti na svoj uređaj i slušati kada god želite.

Termin je nastao 2004. godine kada ga je skovao novinar britanskog The Guardiana. Riječ je kovanica dvije riječi iPod i broadcast. Iako mogu biti emitovani i na radio programima, podcasti su 'stvoreni' za publiku sa slušalicama. Postoje brojne forme podcasta od intervjua, preko explainera i true crimea, a na Radiju Slobodna Evropa možete naći nekoliko serijala.

Širom svijeta postoje brojni serijali, a samo Spotify, koji je jedna od popularnih podcast aplikacija kaže da na svojoj platformi imaju preko 3,6 miliona serijala.

Zašto slušati podcaste?

Studija iz 2022. pokazala je da slušaoci podcasta najviše očekuju od sadržaja da ih zabavi, da slušaju uvjerljive priče i nauče nešto novo, a ne samo da čuju posljednje informacije.

Na Radiju Slobodna Evropa možete da sedmično slušate dva podcasta: Zaviri ispod površine i Glasom mladih.

Zavirite sa nama ispod površine
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:40 0:00

Novu epizodu ZIP-a objavljujemo svakog ponedeljka i kroz nju autori iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore pokušavaju da objasne svakodnevne događaje, pojave i stvarnost oko nas.

Glasom mladih objavljujemo svake subote. Pričamo sa mladim uspješnim ljudima, onima koji nastoje da ostvare svoje snove, kao i onima koji su spremni mijenjati svijet u kojem žive.

Svijet kroz glas mladih
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:50 0:00

Pored toga, jednom mjesečno objavljujemo epizode u sklopu serijala Između redova. Vraćamo se u prošlost kako bismo razumjeli sadašnjost. Kroz ovaj serijal donosimo profile osoba značajnih za društveno-politički život Zapadnog Balkana kao i svijeta.

Mira Furlan: Udahni, izdahni, to je sve
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:31:36 0:00
Direktan link

U Mozaiku života donosimo priče o ženama na Zapadnom Balkanu, rodno zasnovanom nasilju, diskriminaciji, borbi za ravnopravnost, ali i svakodnevnici.

Slušajte priče sa akterima događajima, donosimo sjećanja, detalje i razgovore sa stručnjacima.

Na Radiju Slobodna Evropa možete naći i dnevni podcast namjenjen publici u Bosni i Hercegovini.

Radi se o jutarnjem dnevnom podcastu u kojem autori kroz nekoliko minuta donose najvažnije aktuelnosti u danu pred nama. Podcast se zove "Šta ima?" i kao i sve ostale podcaste Radija Slobodna Evropa možete ga naći na svim podcast platformama, ali i na našem YouTube kanalu.

Kako slušati naše podcaste?

Istraživanja pokazuju da 65 posto korisnika, podcaste sluša preko svojih mobitela, a 25 posto na računarima. Ako pripadate bilo kojoj od ovih skupina ispod donosimo objašnjenje kako da slušate naše podcaste.

Možete se besplatno pretplatiti na podcaste Radija Slobodna Evropa na podcast aplikacijama poput Spotify, Apple i Google Podcasta.

Ako koristite Apple uređaje, naše podcaste možete pronaći na Apple podcast aplikaciji. Samo potražite serijal koji vas zanima: Zaviri ispod površine, Glasom mladih, Između redova, Mozaik života ili Šta ima?.

Ako koristite Android uređaje, podcaste možete slušati na Google Podcast aplikaciji koja se nalazi na vašem telefonu.

Samo potražite serijal koji vas zanima ili kliknite na ove linkove: Zaviri ispod površine, Glasom mladih, Između redova, Mozaik života ili Šta ima?.

Naravno, dostupni smo i na Spotify aplikaciji koju možete skinuti na vaš telefon ili računar.

Samo potražite serijal koji vas zanima: Zaviri ispod površine, Glasom mladih, Između redova, Mozaik života ili Šta ima?.

Ukoliko nas slušate preko desktopa možete nas pronaći na stranici Radija Slobodna Evropa na slobodnaevropa.org/podkasti. Odaberite željeni serijal, kliknite i pratite nas.

Pored toga, dostupni smo i na platformi Podcast RS. Javiti nam se možete svaki dan putem Twitter naloga RSE_Podcast na kojem objavljujemo najnovije epizode i najzanimljivije i najznačajnije citate.

XS
SM
MD
LG