Dostupni linkovi

Šaškor: Plenković neće pasti, ali kao da jest


Andrej Plenković
Andrej Plenković

Piše: Ines Šaškor

(Mišljenja izrečena u komentaru ne odražavaju nužno stavove RSE)

Prije gotovo sto godina jedan od najvećih svjetskih brodovlasnika, Niko Mihanović, argentinski državljanin rođen u dubrovačkom primorju, poklonio je velebnu zgradu u središtu Buenos Airesa tadašnjoj Kraljevini SHS za sjedište ambasade. Darovnicu je opremio napomenom: ostavlja je onoj zemlji u kojoj se bude nalazio Dubrovnik. U mučnom procesu raspodjele imovine nekadašnje Jugoslavije koji još nije dovršen, Republika Hrvatska je bez prigovora s bilo koje strane baštinila zgradu veleposlanstva u Argentini.

Nekoliko desetljeća kasnije, 1952. godine, slavni kipar i američki državljanin rođen u Dalmatinskoj zagori, Ivan Meštrović, svoje je umjetnine, kipove, slike i zgrade koji su ostali u domovini darovao hrvatskom narodu.

Godine 2017. najveći hrvatski kapitalist, Ivica Todorić, vlasnik 50-ak tvrtki u okviru koncerna Agrokor, dospio je pred bankrot. "Sve što sam stvorio predajem u ruke Republike Hrvatske i hrvatskog naroda", tada je napisao i potpisao. Njegova "ostavština" teška je 40-ak milijardi kuna. Duga.

Tri darovnice, tri priče o jednom društvu i različitim vremenima. I dok su ranije darovnice ugrađene u temelje hrvatske materijalne i kulturne baštine, ova je najnovija uzdrmala temelje njezine ekonomije i zaljuljala stabilnost države.

Razumljivo je bilo Vladino uključivanje u priču o Agrokoru. Mnogo kvalitetnih tvrtki iz koncerna ostalo je zarobljeno vlasnikovim mahnitim zaduživanjem, deseci tisuća radnih mjesta bilo je ugroženo.

U godinu i nešto više dana dosta se učinilo, stiglo se nadomak nagodbe vjerovnika. U pozadini su trajali očekivani prijepori pa i pravi mali ratovi. Na koncu konca, riječ je o iznosima koji prosječni smrtnici ne mogu ni pojmiti.

Famozni posebni zakon, tzv. Lex Agrokor, temelj je cijelog posla. Otpočetka pod lupom kritika, taj je zakon ipak omogućio svim sudionicima složenog procesa da u relativno fer uvjetima zastupaju svoje interese i dođu do zadovoljavajuće nagodbe.

Sjedište Agrokora, Zagreb
Sjedište Agrokora, Zagreb

U posljednjoj fazi u nagodbu je uključen i najveći vjerovnik, ruska Sberbanka. Izvan kruga nagodbe ostalo je nekoliko jakih hrvatskih tvrtki koje su negodovale, jer se njihovo posebno financiranje Agrokora (mjenicama kao beskamatnim kreditima bez pokrića) nije priznalo.

Ne zna se pouzdano odakle je krenuo uragan prema Vladi. Da li iz kruga domaćih nezadovoljnika ili su se poklopili interesi više političko-financijskih lobija – u svakom slučaju, Vlada se našla na vjetrometini.

Otkriće mailova koje je u pripremama Lexa Agrokor šefica cijele operacije, potpredsjednica Vlade Martina Dalić, razmjenjivala s osobama iz svijeta biznisa i poznatih odvjetničkih tvrtki, bacili su sjenu na cijeli proces.

Pokazalo se da je potpredsjednica Dalić iz tih krugova izabrala pisce zakona, o čemu je uporno odbijala informirati javnost i Sabor. Oni su posao obavili bez naknade, da bi odmah po usvajanju zakona postali ekskluzivni savjetnici u nagodbi i pri tome zaradili milijunska honorare. Pokazalo se i da je premijer znao za to, te da su oboje ranije obmanjivali javnost.

Martina Dalić, bivša ministrica i potpredsjednica Vlade
Martina Dalić, bivša ministrica i potpredsjednica Vlade

Doznalo se i da u zakonu nije primijenjeno načelo iz sličnog talijanskog koji je poslužio kao predložak i po kojemu povjerenik vraća pola honorara ako nagodba ne uspije, ali zato jest da savjetnici imaj pravo na posebni bonus ako nagodba uspije. U zakon nisu ušle niti odredbe o sprečavanju sukoba interesa, što su predlagali neki stručnjaci.

Sve u svemu, klasični slučaj pogodovanja. Je li u svemu bilo i kriminala, ostaje da se vidi. Državno odvjetništvo pokrenulo je istragu.

U zapadnom svijetu nakon ovakvog otkrića ultimativno slijede ostavke. Premijer je hitro žrtvovao svoju potpredsjednicu, ali nije trebalo čekati ni 24 sata da na tapet dođe i on sam.

Opozicija traži ostavku cijele Vlade, javnost se uzbunila. Stručna javnost zaprepaštena je diletantizmom u dogovaranju tako važnog posla.

Premijer o vlastitoj odgovornosti neće ni da čuje. "Ne dolazi u obzir", poručio je. Riječ je o manjim nespretnostima, posao je urađen brzo i kvalitetno, isključivo u interesu zemlje i njezine ekonomske i političke stabilnosti, ustvrdio je.

Pozvao je angažirane savjetnike da vrate novac, "da odagnamo jednom zauvijek bilo kakvu logiku nekakvog ili nečijeg profiterstva".
Sličan poziv uputila je i šefica države Kolinda Grabar-Kitarović.

Pozvati stručnjake da vrate novac za ugovoreni posao bizarna je populistička doskočica. Ona svjedoči o svijetu političara koji egzistira s onu stranu realnosti, zakona i dobrih običaja. Poslovna zajednica ostala je konsternirana.

Vlada je po prvi put ozbiljno poljuljana. Uskomešao se i HDZ. Za sada nitko ne istupa javno, ali "dobro obaviješteni izvori" filaju javnost upozoravajućim porukama premijeru i njegovom užem timu.

Ovoga tjedna održavaju se stranački sastanci u HDZ-u, zaključno s Općim saborom stranke. Pozicija šefa stranke i Vlade vjerojatno neće biti dovedena u pitanje i Vlada neće pasti. Manjinski koalicijski partneri ostaju uz Vladu. Tako je Milorad Pupovac izjavio da Vlada treba ostati dok se situacija s Agrokorom ne riješi kako ne bi završili "u političkom kaosu i na rubu ekonomskog ambisa".

Milorad Pupovac
Milorad Pupovac

Međutim, Andrej Plenković je kao lider značajno, neki dodaju i nepovratno uzdrman. Umjesto da ovlada strankom, ona sada diktira njemu. Desničarsko jezgro nikada ga nije prihvatilo, Istanbulsku konvenciju mu nisu oprostili. Navikli na klijentelizam, za zdravu ekonomiju ih ionako nije previše briga. Suočen s ojačalim otporom u stranci, Plenković će morati taktizirati još više nego do sada i osvrtati se iza svakog ugla.

Andrej Plenković životarit će kao premijer vezanih ruku. U tim okolnostima, svi najavljeni reformski zahvati su pod velikim upitnikom.

Samo prije dvije godine Andrej Plenković zapečatio je sudbinu svoga prethodnika, grogiranog Tomislava Karamarka, riječima "Stranka ne može biti talac političke sudbine bilo kojeg svog člana". Time je otpočeo svoj munjeviti stranački i državni blickrig.

Dvije godine poslije Plenković se našao u ulozi zvijezde padalice.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG