Dostupni linkovi

Kosor: Plenković nije u opasnosti, vladavina prava u Hrvatskoj jest


Martina Dalić, Andrej Plenković i Zdravko Marić

Opozicija u Hrvatskom saboru nastoji maksimalno iskoristiti ostavku potpredsjednice Vlade Martine Dalić i činjenicu da je o procesu pisanja Lexa Agrokor bila informirana i Vlada. Oni traže ostavku premijera Plenkovića, raspuštanje Sabora i raspisivanje izbora, a – paradoksalno – zbog krize u oporbenom socijaldemokratima izgubili su podršku jednog zastupnika.

Zbog afere sa mailovima zbog koje je ostavku dala i potpredsjednica Vlade Martina Dalić opozicija traži raspuštanje Sabora i raspisivanje parlamentarnih izbora. U međuvremenu traže obnovu istražnog povjerenstva koje bi utvrdilo političku odgovornost za – kako tvrde – kriminal i nepravilnosti u procesu restrukturiranja Agrokora.

„U ponedjeljak je postalo jasno da je predsjednik koalicijske vlade HDZ-a i Hrvatske narodne stranke duboko upleten u aferu Agrokor, točnije u izvlačenje više od 500 milijuna kuna za savjetničke usluge. Plenković je sve znao – to potvrđuje sadržaj mailova. Vlada više nema politički legitimitet, vlada više nema povjerenja u ovu vladu i institucije hrvatske države, i stoga šaljemo u proceduru zahtjev za raspuštanje sabora i raspisivanje novih izbora“, kaže predsjednik oporbenih socijaldemokrata Davor Bernardić.

Objavljivanje mailova Martine Dalić otkrilo je da je ona potpredsjednica Vlade prošle godine okupila neformalnu grupu brokera, konzultanata i odvjetnika koji su sudjelovali u pisanju zakona po kojem se potom vodilo restrukturiranje Agrokora, a mnogi među njima dobili su u tom restrukturiranju unosne konzultantske poslove.

Te im poslove nije dodjeljivala Vlada ni ministrica Dalić, već strana konzultantska kuća nakon interne provjere, ali opozicija i dio medija tvrde da se ovdje radilo o trgovanju povlaštenim informacijama i pogodovanju pojedincima, dakle o klasičnom slučaju zloupotrebe položaja i ovlasti. Populistički pokret Živi zid zbog toga je i prijavio Martinu Dalić, Andreja Plenkovića i još dvije osobe, prijava je stigla sa još jedne strane, a danas je javljeno da je slučaj mailova bivše ministrice Dalić preuzeo antikorupcijski dio Državnog odvjetništva – USKOK.

Premijer Andrej Plenković i dalje ne vidi u tome nikakav kriminal, ali dopušta da su ipak „određene pojedinosti mogle biti napravljene na transparentniji i obazriviji način.“

Opozicija nema dovoljno ruku za raspuštanje Sabora, niti bi mogla sastaviti vladu, na što je u ime vladajuće koalicije podsjetio zastupnik srpske manjine, predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac.

„Kada bismo mi koji smo u vladajućoj koaliciji htjeli s pravom mjerom odgovoriti onima koji kažu 'izbori sada', mi bismo zapravo trebali reći 'pa izvolite izbore! Dat ćemo vam izbore, pa da vidimo što ćete napraviti'. Razumijem vaše zahtjeve – ako na ovoj situaciji želite bildati mišiće i dokazivati da ste i snažni i da možete voditi vladu, to je u redu. Ali – svi znamo da niste!“

Međutim, umjesto da pada potpora HDZ-u, pada potpora opoziciji. Zbog krize u oporbenim socijaldemokratima jedan je njihov zastupnik napustio stranku i stranački klub, i prvo najavio da će po potrebi podržavati Vladu, a potom kazao da će podržati vladajuće isključivo da izbjegne izvanredne izbore. On nije prvi zastupnik koji je napustio stranku ili bio izbačen, a poznavatelji kažu da će ih biti još. Stranku je 16. svibnja napustila i udovica prvog predsjednika SDP-a Ivice Račana Dijana Pleština.

Izbori jedina poštena opcija: Jadranka Kosor
Izbori jedina poštena opcija: Jadranka Kosor

Političarka analitičarka i bivša premijerka Jadranka Kosor kaže za Radio Slobodna Europa (RSE) kako u ovom trenu nema opasnosti za Plenkovićevu Vladu, ali da sa svih strana vrebaju opasnosti za vladavinu prava i demokratske procese u Hrvatskoj, jer aktualna vlada nije rezultat izborne volje građana, a potporu joj potencijalno mogu dati i socijaldemokratski prebjezi kojima bi motiv bio svijest da bi eventualni izbori značili oproštaj sa funkcijom i visokom plaćom.

„To je jako loše za demokraciju i ja mislim da bi bilo jedino pošteno ići na izbore i vidjeti što je volja hrvatskih birača. sa druge strane, mislim da na sljedećim izborima treba očekivati zaista minimalan broj birača koji će izići na birališta i zaokružiti za bilo koga, zato što je sada vidljivo – što god vi zaokružili, koga god vi htjeli ili ne htjeli, biti će onako kako se elite koje dijele vlast i novac dogovore“, zaključuje Kosor.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG