Dostupni linkovi

Nema mira oko Agrokora


Nakon što su mediji objavili privatnu korespondenciju vicepremijerke Hrvatske Martine Dalić oko procesa pisanja posebnog zakona o restrukturiranju Agrokora 'Lex Agrokor', opozicija je zatražila njenu ostavku i otvaranje istrage. Ona kaže da bi i danas napravila isto, a premijer Andrej Plenković za najproblematičniji dio angažiranja domaćih eksperata odgovornost prebacuje na tadašnje partnere u Vladi, a sada oporbeni Most.

Mailovi vicepremijerke i ministrice gospodarstva Martine Dalić sa njene privatne adrese koje je razmjenjivala sa više konzultanata, brokera i šefova odvjetničkih kuća, a koje je danas objavio portal index.hr, pokazuju da su neki od onih s kojima se konzultirala u pisanju posebnog zakona o Agrokoru Lex Agrokor kasnije bili angažirani od izvanredne uprave i u procesu restrukturiranja Agrokora po odredbama tog zakona.

Oporbeni socijaldemokrat Gordan Maras odmah je zatražio da Martina Dalić ode iz Vlade jer je omogućila svom prijateljima da iz Agrokora otada izvuku pola milijarde kuna.

„Predsjednik Vlade bi trebao razriješiti potpredsjednicu Vlade Martinu Dalić ove sekunda, a novi državni odvjetnik mora odmah otvoriti istragu oko ove situacije. I mi u Hrvatskom saboru otvorit ćemo političku istragu – mislim da ovo zaslužuje formiranje istražnog povjerenstva da istraži što se dešavalo vezano uz sastanke potpredsjednice Dalić i ovih privatnih osoba koje su pisale zakon i koje su na kraju zaradile milijune i milijune kuna“, kaže on.

Sama potpredsjednica Dalić odgovara da bi i danas napravila isto:

„Ono što ovi fragmenti komunikacije dokazuju jest da je točno ono što sam ranije govorila – da ja jesam glavni autor zakona, da ja jesam koordinirala sve aktivnosti jer je bila moja dužnost i odgovornost spriječiti da kriza u Agrokoru u potpunosti blokira hrvatsko gospodarstvo.“

Martina Dalić i Ante Ramljak
Martina Dalić i Ante Ramljak

Ona je komentirala i prozivanja da je osobama s kojima se u mailovima konzultirala „namjestila“ masno plaćene poslove u procesu restrukturiranja Agrokora:

„Što se tiče takozvanih 'domaćih podizvođača' u procesu restrukturiranja, oni su angažirani od strane glavnog savjetnika za restrukturiranje AlixPartners, i sada vas moram pitati – mislite li da bi itko mogao nagovoriti jednu američku tvrtku da prilagodi svoju proceduru nekim sugestijama? Ja mislim da ne.“

Ministrica Dalić kazala je da su svi angažirani podizvođači prošli unutarnje provjere i podsjetila da je Agrokor u vlasništvu vjerovnika koji su se o radu konzultanata pozitivno odredili, a da vjerovnici upravljaju i njih se pita o svim bitnim pitanjima restrukturiranja.

Sa ministricom Dalić bio je i premijer Andrej Plenković, koji je kazao kako su prigodom izrade zakona konzultirani stručnjaci izvan državne uprave i da se rješenje moralo naći u kratkom roku. „Mislim da je sve što se učinilo bilo na dobrobit hrvatskog gospodarstva,“ naglasio je, a odgovornost za angažman vanjskih konzultanata u pripremi zakona prebacio na dojučerašnjeg koalicijskog partnera u Vladi, a sada oporbeni Most.

„Dapače, oni su i bili na tim sastancima, sugerirali koji ljudi u tome da sudjeluju, tako da ovdje ne vidim neke nove elemente u odnosu na ono što smo znali do sada.“

Dobar poznavatelj problematike, novinar „Slobodne Dalmacije“ i „Jutarnjeg lista“ Frenki Laušić oko političke budućnosti Martine Dalić kaže za Radio Slobodna Europa da je sve iz ovih mailova već poznato, a da koalicijski partneri ne dižu preveliku galamu.

„Tako da se za sada – ističem za sada – ne čini da bi ovo moglo ugroziti njenu političku poziciju. A ako ne bude ugrožena pozicija gospođe Dalić u Vladi, to onda ne bi trebalo imati većeg utjecaja na restrukturiranje Agrokora i postizanje nagodbe vjerovnika. Naravno, ukoliko se u idućim danima ne pojave neki novi dokumenti, odnosno ako ovo nije samo vrh ledenog brijega“, kaže.

I druge oporbene stranke traže ostavku ministrice Dalić i premijera. Tako se o slučaju na društvenim mrežama oglasila i Anka Mrak Taritaš, predsjednica liberalnog GLAS-a.

"Objava mailova ministrice Dalić sramota je za nju osobno, ali što je važnije, za instituciju ministrice te za državu. Martina Dalić nakon ovoga bi morala dati ostavku, odnosno premijer Plenković mora je razriješiti. Usput neka razriješi i samoga sebe jer je sve znao", napisala je Mrak-Taritaš.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG