Dostupni linkovi

Ministrica Dalić dala ostavku zbog 'percepcije'


Ministrica Martina Dalić i premijer Andrej Plenković, Zagreb

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić, koja se našla usred skandala kada je objavljena njena privatna korespondencija oko pisanja Lexa Agrokor, dala je neopozivu ostavku, koju je premijer Andrej Plenković prihvatio.

Dalić kaže da je otišla zbog pritiska koalicijskih partnera u vladajućoj većini na HDZ. Manjine i dalje podržavaju HDZ-ovu Vladu, kazao je zastupnik talijanske manjine.

"Male sjene koje bacaju mrlju na izrazito uspješan proces restrukturiranja Agrokora", tako je premijer Andrej Plenković opisao objavljivanje elektroničke korespondencije sada već bivše ministrice Martine Dalić oko pisanja Lexa Agrokor sa ljudima koji su kasnije obavljali važne i dobro plaćene poslove u procesu restrukturiranja kompanije. Sama bivša ministrica kaže da je njenom odlasku kumovala percepcija, a ne bilo kakva krivica.

"Osobno nisam učinila ništa krivo, ništa nemoralno ili – bože sačuvaj – nešto nezakonito. No percepcija, a u politici je navodno važna samo i jedino percepcija, je takva kakva je. Ona je rezultirala time da koalicijski partneri zbog mene iskazuju nezadovoljstvo premijeru, Vladi i HDZ-u. ja to želim zaustaviti. Zato dajem ostavku jer ne želim biti uteg niti predsjedniku Vlade ni Vladi, ni HDZ-u", rekla je Dalić.

Danas razriješena potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić na meti je medija i opozicije od njenog uključivanja u spašavanje posrnulog koncerna Agrokor, a opozicija je bezuspješno tražila i izglasavanje nepovjerenja u Hrvatskom saboru.

Lavina napada je krenula iznova kada su posljednjih dana objavljeni mailovi koji pokazuju da je o procesu finalizacije Lexa Agrokor tada bila obaviještena i Vlada, odnosno premijerova savjetnica, ali i državna tajnica u Ministarstvu pravosuđa Sanja Mišević, koja je tada bila u Vladi kao kadar tadašnjeg koalicijskog partnera, a sada oporbenog Mosta. Oporba je krenula tražiti ne samo odlazak Martine Dalić, nego i ostavku premijera Andreja Plenkovića i izvanredne izbore.

Premijer Andrej Plenković stajao je pored Martine Dalić kada je davala ostavku. On joj je zahvalio na dosadašnjem radu, naglasio da je najvažnije da je izbjegnuta katastrofa Agrokora koja bi se negativno odrazila i na Hrvatsku i na susjedstvo, i da vjeruje u uspješno dovršenje restrukturiranje Agrokora i potpisivanje nagodbe do 15. srpnja.

"I s te strane mogu reći da sam zadovoljan. Žao mi je što u tom procesu nije bilo malo više vremena, malo više postupnosti i malo više transparentnosti pa da smo izbjegli – kada gledate cjelinu – ove doista male sjene koje nam sada bacaju mrlju na inače izrazito uspješan proces sprečavanja prelijevanja krize u Agrokoru i na druge gospodarske subjekte i na naš financijski sustav", kazao je Plenković.

Plenković: Premalo vremena
Plenković: Premalo vremena

Martina Dalić kazala je da odlazi zbog pritiska koalicijskih partnera na HDZ. Ti partneri su Hrvatska narodna stranka, nekoliko zastupnika iz kluba Milana Bandića i osmero zastupnika manjina.

Iako oporba cijelo vrijeme radi najveći pritisak upravo na manjine da izlaskom iz vladajuće koalicije sruše Plenkovićevu Vladu, to je – čini se – još jednom izbjegnuto.

Jedan od osmorice manjinskih zastupnika, zastupnik talijanske manjine i osoba vrlo bliska sa liderom srpske manjine Miloradom Pupovcem – Furio Radin kazao je kako manjine i dalje podržavaju premijera Plenkovića.

"Smatram da je za nas koji podržavamo Vladu bitno, kao što je bilo i do sada, da se po mogućnosti na vrijeme dovrši proces nagodbe i da se spasi što je više moguće radnih mjesta", riječi su Radina.

Oporba i dalje traži Plenkovićev odlazak. U Mostu odbijaju Plenkovićevu tezu da su – dok su bili u Vladi – sve znali oko pisanja Lexa Agrokor i uloge Martine Dalić, a od traženja Plenkovićeve ostavke i otvaranje istrage ne odustaje ni čelnik oporbenih socijaldemokrata Davor Bernardić.

"Danas se potvrdilo da je Plenković cijelo vrijeme znao za aferu tešku 500 milijuna kuna (66,5 milijuna eura) i za sadržaj mailova. Očito je da je šutnjom i nečinjenjem prikrivao kaznena djela kao što je trgovanje trgovanje informacija u pogodovanje, što se u ovom slučaju mora okarakterizirati kao zloporaba položaja i ovlasti", rekao je Bernardić.

Još nije poznato tko će u Vladi naslijediti Martinu Dalić na funkciji ministra gospodarstva i potpredsjednika Vlade za gospodarstvo i strukturne reforme.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG