Dostupni linkovi

Ljajić: CEFTA de facto mrtva


Mirko Šarović, i Rasim Ljajić, u Sarajevu, 27 maja 2019.
Mirko Šarović, i Rasim Ljajić, u Sarajevu, 27 maja 2019.

Sporazum o izmjeni i pristupanju Srednjoeuropskom sporazumu o slobodnoj trgovini (CEFTA) potpisanom 2006. godine u Bukureštu, je mrtav, izjavio je to ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić.

Ljajić se u Sarajevu sastao sa ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Mirkom Šarovićem.

Na sastanku je konstatovano da dosadašnji način trgovinske razmjene predviđen CEFTA-om ne može biti održiv, a sve nakon kosovskih taksi uvedenih na robe iz Bosne i Hercegovine i Republike Srbije.

„Mi smo konstatovali da je CEFTA de facto mrtva. Mi smo zatražili od Evropske komisije veći angažman na hitnoj reformi CEFTA Sporazuma“, kaže Ljajić.

Prema riječima ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Mirka Šarovića, izvoz roba iz BiH na Kosovo smanjen je za 97 posto.

„BiH je u prva četiri mjeseca 2019.godine izvezla roba u vrijednosti od samo 500 hiljada eura, dok je u istom periodu 2018.godine taj izvoz iznosio preko 19 miliona eura“, objašnjava Šarović.

Od 21.novembra 2018.godine, kada su uvedene takse, do 21 maja ove godine Srbija je za skoro 190 miliona eura manje izvezla robe, nego što je to bio slučaj u prošloj godini.

„To praktično znači da je plasman i prodaja roba na Kosovu zaustavljena, Da su time najviše pogođena mala i srednja preduzeća u Srbiji, njih preko 2600. Drugi igrači su iskoristili ovu situaciju, po principu „dok nekome ne smrkne, drugome ne svane“, i sada prodaju svoje robe na Kosovu. Primjera radi, Albanija i Slovenija su za 100 posto povećale izvoz na Kosovo“, objašnjava Ljajić.

XS
SM
MD
LG