Dostupni linkovi

Policija Kosova konfiskovala robu iz Srbije


Kosovska policija, ilustrativna fotografija
Kosovska policija, ilustrativna fotografija

Policija Kosova konfiskovala je prehrambene proizvode i pića u blizini graničnog prelaza sa Srbijom, na putu između mesta Mučibabe i Pasjane, u istočnom delu Kosova. U policijskom izveštaju se navodi da je policijska patrola zaustavila jedno vozilo s lokalnim registarskim tablicama u kojem je tokom kontrole pronađena konfiskovana roba bez prateće dokumentacije.

“Odlukom tužioca, roba je konfiskovana i slučaj ide u redovnu proceduru”, dodaje se.

Iz Alijanse kosovskih preduzeća rekli su prethodno za Radio Slobodna Evropa (RSE) da otkako je u novembru stupila na snagu odluka Vlade o taksi od 100 odsto na robu iz Srbije, krijumčarenje je jedan od načina kako roba iz Srbije dospeva na kosovsko tržište.

Inače, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić izjavio je u sredu da roba dospeva na Kosovo alternativnim putevima, te da ima i slučajeva kada roba ide u Hrvatsku, odakle se onda uvozi na Kosovo kao hrvatski proizvod.

U međuvremenu, kosovski ministar trgovine i industrije Endrit Šalja izdao je naredbu Inspektoratu trgovine unutar ovog ministarstva da izvrši inspekciju ekonomskih operatera u cilju verifikacije dokumentacije uvoza i trgovine proizvoda poreklom iz Srbije i BiH, ali i iz drugih mesta. Kako je saopštio Šalja na svom Fejsbuk profilu, cilj ove akcije je verifikacija i zaplena svakog proizvoda koji može biti prokrijumčaren na Kosovu.

XS
SM
MD
LG