Dostupni linkovi

Mirjana Marković sahranjena u Požarevcu


Sahranjena Mirjana Marković
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:53 0:00

Sahranjena Mirjana Marković

Izveštava: Nevena Bogdanović

Udovica bivšeg predsednika Savezne Republike Jugoslavije i haškog optuženika Slobodana Miloševića, nekadašnja predsednica političke partije Jugoslovenska levica, Mirjana Marković sahranjena je 20. aprila u Požarevcu.

Urna je položena ispod lipe u dvorištu porodične kuće gde je 2006. godine sahranjen i Slobodan Milošević.

Dvorište je bilo ispunjeno ljudima koji prilaze grobnom mestu kako bi odali počast. Pored grobnog mesta je urnu pre spuštanja držao Slobodan Bulatović, bivši suprug Marije Milošević. Sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve, Eparhije braničevske, održalo je opelo, a nekadašnji ministar iz partije Mirjane Marković i direktor državnog Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" Milovan Bojić održao je govor.

"Slobo i Miro, vi niste izgubili čast, to Srbija mora da zapamti. Niko nije platio žešću cenu za slobodu od vas. Sa ove vremenske distance, Slobodan Milosevic je bio veliki srpski vođa, srpski velikomučenik, a sud istorije će i sa imena Mirjane Marković skinuti ljagu. Istorija će samo uvećavati vašu slavu", rekao je Bojić.

Sahrana u Požarevcu
Sahrana u Požarevcu

Nekadašnji predsednik Crne Gore i bivši premijer SR Jugoslavije Momir Bulatović je rekao da je udruženje "Sloboda", u čije ime se obratio, više puta ukazivalo političarima u Srbiji da se abolira porodica Milošević "zbog civilizacijskog kursa" i kao dokaz "ugleda države".

Slobodan Bulatović pročitao je pismo Marije Marković u kojem, između ostalog, piše: "Žao mi je što si odlučila da budeš ovde pored tate gde Marko i ja nikada nećemo biti. Drago mi je da ne možeš da čitaš šta se piše o nama nakon 14.aprila." Rekao je da Marija Marković nije dobila potrebne dozvole da prisustvuje sahrani. "Do čega smo došli, da se ne ispišu dva papira da se omogući ćerki da prisustvuje sahrani". kazao je Bulatović.

Urna je spuštena uz rusku pesmu "Podmoskovske večeri".

Među onima koji su došli da prisustvuju sahrani su članovi SPS-a Žarko Obradović, Milutin Mrkonjić, haški osuđenik Nikola Šainović, ministar zaštite životne sredine Goran Trivan i ministarka zadužena u Vladi Srbije za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović, te članovi Srpske radikalne stranke Vjerica Radeta i Vojislav Šešelj.

Urna sa posmrtnim ostacima Mire Marković stigla je u petak ujutru iz Rusije u Srbiju i preneta je u porodičnu kuću Miloševića u Požarevcu.

Lider Srpske radikalne stranke i haški osuđenik Vojislav Šešelj objavio je na svom Tviter profilu da ga je ’’lično Marko Milošević ovlastio da dogovori verski obred sa nadležnim sveštenicima Srpske pravoslavne crkve“.

Mira Marković je preminula 14. aprila u 77. godini, nakon komplikacija izazvanih upalom pluća.

Kremacija, kojoj su prisustvovali sin Marko Milošević, njegova ćerka Marija, najbliži prijatelji, kao i osoblje ambasade Srbijeodržana je u četvrtak u Moskvi.

Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova i presednik Socijalističke partije Srbije na čijem je čelu bio Slobodan Milošević, izjavio je u petak za Radio-televiziju Srbije da poslednih godina nije bio u dobrim odnosima sa Mirjanom Marković, ali da je bez obzira na to izjavio saučešće porodici povodom njene smrti u ime SPS-a.

"Istorija će na kraju o svemu tome reći. Što se tiče našeg stava, prošlost treba ostaviti i gledati u budućnost", poručio je Dačić.

Mirjana Marković preminula je u nedelju, 14. aprila u 77. godini. Poslednjih 16 godina živela je u Rusiji, gde je 2006. godine dobila politički azil.

Srpski Interpol je, podsetimo, za Mirjanom Marković 2005. godine raspisao međunarodnu poternicu jer se nije pojavila na suđenju za sloupotrebu službenog položaja.

Slobodan Milošević preminuo je 11. marta 2006. godine u pritvoru Tribunala u Hagu, tokom suđenja za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti na Kosovu i u Hrvatskoj i za genocid u Bosni i Hercegovini.

Uhapšen je 1. aprila 2001. zbog zloupotrebe službenog položaja, a na osnovu Uredbe Vlade Srbije, Haškom tribunalu izručen je 28. juna 2001. godine.

Apelacioni sud u Beogradu je u martu ukinuo prvostepenu presudu kojom je Mirjana Marković u junu prošle godine bila osuđena na godinu dana zatvora povodom optužbi da je 2000. godine uticala na vladinu komisiju za nezakonito dodeli državni stan dadilji svog unuka.

Sudilo joj se u odsustvu, jer je bila nedostupna pravosudnim organima Srbije. Ovom odlukom je naloženo da se suđenje ponovi pred Višim sudom u Beogradu.

Grob haškog optuženika Slobodana Miloševića u Požarevcu
Grob haškog optuženika Slobodana Miloševića u Požarevcu

Protiv Mirjane Marković bila je pokrenuta i istraga zbog sumnji da je pomogla sinu Marku Miloševiću i njegovoj grupi u švercu cigareta. Bila je obuhvaćena i pretkrivičnim postupkom zbog ubistva novinara Slavka Ćuruvije.

Takođe, policija je sa Mirjanom Marković želela da obavi informativni razgovor u vezi sa njenom mogućom umešanošću u otmicu i ubistvo Ivana Stambolića, nekadašnjeg predsednika Predsedništva Srbije.

Ipak, sudski se teretila za nedozvoljeno posredovanje u vezi sa nezakonitom dodelom stanova Vlade što je septembra 2010. s obzirom da je pretila zastarelost prekvalifikovano u zloupotrebu službenog položaja podstrekavanjem.

Mirjana Marković je u izjavi za RSE 2007. godine rekla da nema nikakve veze sa švercom cigareta.

Mirjana Marković rođena je 10. jula 1942. u Požarevcu. Studirala je sociologiju na Univerzitetu u Beogradu, gde je i doktorirala. Bila je profesorka sociologije na Prirodno-matematičkom fakultetu u Beogradu.

Bila je jedna od osnivača i prva predsednica političke partije Jugoslovenska levica (JUL), koja je od 1994. do 2000. godine bila na vlasti u koaliciji sa SPS-om Slobodana Miloševića.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG