Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Obeleženo 20 godina od ubistva Ćuruvije: Nalogodavci moraju biti otkriveni


Obeležena 20. godišnjica ubistva Ćuruvije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:23 0:00

Obeležena 20. godišnjica ubistva Ćuruvije

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Željko Bodrožić izjavio je u četvrtak da presuda za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije nije zadovoljavajuća i da moraju da se otkriju sve činjenice tog slučaja, jer je dokazano da iza ubistva stoji država.

"Ni kolege novinari, ni porodica Slavka Ćuruvije nisu zadovoljni presudom, jer je dokazano da iza ubistva stoji država i mi imamo obavezu da insistiramo do kraja, dok se ne razotkriju sve činjenice koje stoje iza tog slučaja", rekao je Bodrožić prilikom polaganja venaca na spomen obeležje na mestu gde je pre 20 godina ubijen Ćuruvija.

Pomenu ubijenom novinaru i vlasniku listova „Dnevni telegraf“ i „Evropljanin“ prisustvovali su porodica, kolege i prijatelji.

Dve decenije od ubistva Ćuruvije: Nalogodavci van domašaja pravde
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:37 0:00

Predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić rekao je da je da je presudom prekinut lanac nekažnjivosti, ali da treba još da se radi da bi se ona iskorenila.

"Postoji još slučajeva koji nisu istraženi kad je reč o ubistvima novinara. Sve snage moramo da usmerimo na te slučajeve i ;da stvorimo praksu koja bi bila preventiva", rekao je Matić.

Istoričarka i partnerka Slavka Ćuruvije Branka Prpa, koja je u trenutku ubistva bila sa njim, kazala je novinarima da je presudom prekinut lanac nekažnjivosti izvršilaca ubistava, ali da nije prekinut lanac nekažnjivosti nalogodavaca.

"Nije prihvatljivo da za sva politička ubistva imamo izvršioce, a ne i nalogodavce. Ova presuda se pridružuje lancu takvih političkih presuda", rekla je Prpa.

Ona je navela da je napradoksalnije to što su sva politička ubistva vezana za Državnu bezbednost i da to korespondira sa periodom vladavine Slobodana Miloševića , te da nema dileme koja vlast stoji iza toga.

XS
SM
MD
LG