Dostupni linkovi

SAD: Diplomatski odnosti Prištine i Skoplja jačaju stabilnost


Ijan Keli
Ijan Keli
Sjedinjene Američke Države su "toplo pozdravile" uspostavljenje diplomatskih odnosa i uspešno utvrđivanje granica između Kosova i Makedonije, saopštio je američki Stejt department.

"SAD toplo pozdravljaju uspostavljanje diplomatskih odnosa između Republike Kosova i Republike Makedonije, kao i uspešno dovršenu demarkaciju zajedničke granice", navodi se u saopštenju portparola Stejt departmenta Ijana Kelija.

Kako se navodi, "SAD odaju priznanje rukovodstvu dve zemlje za odlučnost u preduzimanju značajnog koraka ka evroatlantskoj integraciji, uspostavljajući dobrosusedske odnose i jačajući regionalnu stabilnost".

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je da će odluka Vlade Makedonije da uspostavi diplomatske odnose sa Kosovom ugroziti odnose Beograda i Skoplja u trenutku kada su oni počeli da se popravljaju na inicijativu Srbije.

"Smatramo da je ta odluka za žaljenje", izjavio je Jeremić dodavši da će takva odluka Skoplja imati posledice po odnose Srbije i Makedonije, ali u izjavi novinarima nije precizirao kakve konkretno.

Kosovo i Makedonija uspostavili su diplomatske odnose, pošto su parlamenti obe zemlje ratifikovali sporazum o demarkaciji granice, potvrdilo je u nedelju Ministarstvo inostranih poslova (MIP) Kosova.

Kako se navodi u saopštenju, ministar inostranih poslova Kosova Skender Hiseni i njegov kolega iz Makedonije Antonio Milošovski, u subotu kasno uveče su potpisali Akt o uspostavljanju diplomatskih odnosa dve zemlje.
XS
SM
MD
LG