Dostupni linkovi

Sobranje ratifikovalo sporazum o granici sa Kosovom


Makedonska skupština
Makedonska skupština
Makedonski parlament je noćas ratifikovao sporazum o demarkaciji granice između Makedonije i Kosova.

Za sporazum su glasala 72 poslanika, dok je njih 11 bilo protiv. Opozicioni Socijaldemokratski savez je glasao protiv i najavio da će sporazum dostaviti Ustavnom sudu jer je, kako kažu, parlament neustavno ratifikovao taj dokument.

Demarkacija znači ustupanje većeg dela teritorije Makedonije nego što je predviđeno, navode iz opozicije.

Opozicioni Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) optužo je vlast da je dogovorom sa kosovskom vladom načinila velika odstupanja od sporazuma za razgraničenje koji je Makedonija potpisala sa tadašnjom SR Jugoslavijom, 2001. godine i koji je deponovan u UN.

Makedonski premijer Nikola Gruevski u subotu je izjavio da se sporazumom o demarkaciji rešava problem bilateralnih odnosa u regionu što će imati pozitivan efekat, dodavši da danas da Makedonija ne gubi niti milimetar teritorije novom demarkacijom granice sa Kosovom.

"Želim da vas ubedim da nikada ni po nikakvoj ceni ne bi potpisao nešto čime bi bio izgubljen jedan milimetar, a ne više makedonske teritorije. Postaćemo prva država u regionu, pre svega od država bivše Jugoslavije, koja će zatvoriti sva granična pitanja", izjavio je Gruevski.

Sednica Sobranja trajala je čitav dan, uz pauzu tokom koje je zasedala komisija za spoljnu politiku zbog primedbe opozicije da ratifikacija sporazuma znači promenu granica.

Skupština Kosova u nedelju je takođe ratifikovala sporazum o demarkaciji granice Kosova i Makedonije, a pre glasanja, predsednik i premijer Kosova, Fatmir Sejdiu i Hašim Tači, rekli su poslanicima da je sporazum sa Makedonijom od "državnog interesa za Kosovo" i da će pomoći daljem razvoju dobrih odnosa dve države.
XS
SM
MD
LG