Dostupni linkovi

Sporazum o granici sa Makedonijom ipak ratifikovan


Skupština Kosova danas je, u drugom glasanju, ratifikovala sporazum o demarkaciji granice Kosova i Makedonije.

U prvom glasanju, sporazum nije dobio potrebnu dvotrećinsku većinu.

Sporazum je, medjutim, ratifikovan nakon pauze i konsultacija predsjednika Skupštine Jakupa Krasnićija, šefova parlamentarnih grupa i članova Predsedništva.

Pre glasanja, Sejdiu i Tači rekli su poslanicima da je sporazum sa Makedonijom od "državnog interesa za Kosovo" i da će pomoći daljem razvoju dobrih odnosa dve države.

"Ovim sporazumom ćemo početi novu epohu razvoja ionako dobrih odnosa sa Makedonijom", rekao je Sejdiu.

Tači je rekao da je sporazum u skladu sa Ustavom Kosova, da jača nezavisnost i teritorijalni integritet Kosova i da je postignut uz pomoć međunarodnih faktora.

Premijer Kosova Hašim Tači i njegov zamenik Hajredin Kuči pre nekoliko dana izjavili da je postignut konačni sporazum stručnih komisija Kosova i Makedonije o razgraničenju granice.

Mediji u Prištini su najavili da će do kraja ove nedelje u Skoplju biti potpisan protokol o razgraničenju dve zemlje.

Planom Martija Ahtisarija koji je osnov za uredjenje odnosa na Kosovu, bilo je predvidjeno da predstavnici Makedonije i Kosova zajedno s medjunarodnom civilnom kancelarijom u roku od 12 meseci reše problem granice nastao protokolom koji je u ime SRJ s Makedonijom 2001. godine potpisao tadašnji predsednik Vojislav Koštunica.

Kosovska strana je odbacila taj protokol, ali je na insistiranje medjunarodne zajednice pristala da se izvrši razgraničenje granice dve države.

Ambasador SAD na Kosovu Kristofer Del izjavio je da sporazum o demarkaciji državne granice izmedju Kosova i Makedonije, predstavlja za Kosovo ispunjenje jedne važne odredbe iz Ahtisarijevog plana.

Del je napomenuo da sporazum otvara vrata uspostavljanju punih diplomatskih odnosa izmedju Kosova i Makedonije, što je "još jedno u nizu dostignuća ka konsolidaciji uloge Kosova u regionu", saopšteno je u petak uveče iz Ambasade SAD u Prištini.
XS
SM
MD
LG