Dostupni linkovi

Jeremić: Odluka Skoplja ugrožava odnose sa Beogradom


Vuk Jeremić
Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je u nedelju u izjavi za novinare u Ministarstvu inostranih poslova da će odluka Vlade Makedonije da uspostavi diplomatske odnose sa Kosovom ugroziti odnose Beograda i Skoplja u trenutku kada su oni počeli da se popravljaju na inicijativu Srbije.

"Ova odluka Vlade Makedonije nanela je udarac odnosima Beograda i Skoplja u trenutku kada su oni na inicijativu Srbije počeli da se popravljaju nakon prošlogodišnje odluke Skoplja da prizna jednostrano proglašena nezavisnost Kosova", rekao je on.

"Smatramo da je ta odluka za žaljenje", izjavio je Jeremić dodavši da će takva odluka Skoplja imati posledice po odnose Srbije i Makedonije, ali u izjavi novinarima nije precizirao kakve konkretno.

Srpski šef diplomatije je naglasio da o granici sa Srbijom, susedne države mogu da razgovaraju samo sa Vladom u Beogradu.

"Mislim da nema nikakvog smisla govoriti o granici Srbije, pregovarati o granici Srbije sa bilo kojim drugim entitetom, sa bilo kojim drugim sagovornikom osim sa Vladom Republike Srbije", rekao je Jeremić.

Makedonski ambasador u Beogradu proglašen je prošlog oktobra "personom non grata", zbog odluke vlade u Skoplju da prizna nezavisnost Kosova, predsednik Srbije Boris Tadić u junu ove godine primio je akreditive novog ambasadora Makedonije Ljubiše Georgievskog.

Ministarstvo inostranih poslova Kosova saopštilo je u nedelju da su Priština i Skoplje uspostavili diplomatske odnose, pošto su parlamenti obe zemlje ratifikovali sporazum o demarkaciji granice.

Pogledajte komentare (35)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG