Dostupni linkovi

Washington novim sankcijama udario na ruskog milijardera, obitelj Peskova


Viktor Vekselberg (lijevo) i Dmitrij Peskov
Viktor Vekselberg (lijevo) i Dmitrij Peskov

Sjedinjene Države uvele su 11. ožujka sankcije ruskom milijarderu Viktoru Vekselbergu, trojici članova obitelji glasnogovornika predsjednika Vladimira Putina i parlamentarcima u posljednjem setu kazni zbog invazije Moskve na Ukrajinu.

Rusija je pogođena nizom mjera otkako je pokrenula invaziju 24. veljače, najveći napad na neku europsku državu od 1945. godine, za koji Moskva kaže da je "specijalna operacija" za razoružavanje svog susjeda i svrgavanje čelnika koje naziva "neonacistima".

Među onima koji su pogođeni sankcijama 11. ožujka je desetero ljudi uprave VTB banke, drugog najvećeg zajmodavca u Rusiji, i 12 članova Dume, donjeg doma ruskog parlamenta, navodi se u priopćenju američkog Ministarstva financija.

"Ministarstvo financija nastavlja smatrati ruske dužnosnike odgovornima za omogućavanje Putinovog neopravdanog i ničim izazvanog rata", rekla je ministrica financija Janet Yellen.

Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov je od 3. ožujka na listi sankcioranih. Mjere od 11. ožujka odnose se na njegovu suprugu i dvoje odrasle djece.

Oni vode "luksuzne živote koji nisu u skladu s Peskovljevom plaćom državnih službenika", navodi se u priopćenju Ministarstva.

Kremlj nije odmah odgovorio na Reutersov zahtjev za komentar.

Ruske snage nastavile su 11. ožujka s bombardiranjem gradova diljem Ukrajine i čini se da se pregrupiraju za mogući napad na glavni grad Kijev.

Donji dom ruskog parlamenta sredinom veljače dao je Putinu zeleno svjetlo da prizna dvije odcijepljene regije u istočnoj Ukrajini koje podupire Rusija kao neovisne.

Jedanaest članova i predsjedatelj Donjeg doma Vjačeslav Volodin dodano je na listu sankcija 11. ožujka.

"Današnje imenovanje nadalje uzima u obzir one aktere koji su bili izravno odgovorni za nelegitimno i nezakonito priznanje Rusije i omogućavanje lažnog izgovora kojim je Putin opravdao ničim izazvan rat protiv Ukrajine", priopćilo je Ministarstvo financija.

Opravdavajući taj potez u to vrijeme Volodin je rekao: "Kijev ne poštuje sporazume iz Minska". "Naši građani i sunarodnjaci koji žive u Donbasu [istok Ukrajine] trebaju našu pomoć i potporu."

Sporazumi iz Minska su dokumenti potpisani 2014. i 2015. godine u nadi da će se okončati nasilje između proruskih separatista u istočnoj Ukrajini i vlade u Kijevu.

XS
SM
MD
LG