Dostupni linkovi

EU predstavila četvrti paket sankcija Rusiji


Ursula von der Leyen, 11. mart 2022.
Ursula von der Leyen, 11. mart 2022.

Evropska unija (EU) će suspendovati privilegovani trgovinski i ekonomski tretman Moskve, suzbiti njenu upotrebu kripto-sredstava i zabranit će izvoz evropske luksuzne robe u Rusiju i uvoz proizvoda željeza i čelika iz te zemlje, izjavila je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Nove mjere uvest će se kao četvrti paket sankcija zbog ruske invazije na Ukrajinu i postupak će biti koordinisan sa Sjedinjenim Državama i drugim saveznicima Grupe sedam (G7).

Von der Leyen je rekla da će EU 12. marta uvesti četvrti paket mjera radi daljeg izolovanja Rusije i "isušivanja resursa" koje Moskva, kako je ona opisala, koristi za finansiranje ovog barbarskog rata.

Ona je naglasila da će Rusiji biti suspendovana prava vođenja multilateralnih institucija, kao što su Međunarodni monetarni fond (MMF) i Svjetska banka.

EU će, zajedno sa drugim zapadnim saveznicima, kao što su SAD, ukinuti Rusiji status najpovoljnije zemlje za trgovinu, što će otvoriti put za zabrane i uvođenje kaznenih carina na rusku robu, čime će Rusija biti stavljena u isti status kao Sjeverna Koreja ili Iran. Prvi korak je zabrana uvoza proizvoda od željeza i čelika.

Evropska unija će posebno zabraniti izvoz luksuzne evropske robe u Rusiju, čime želi da zada udarac ruskoj eliti.

Pored toga, EU će zabraniti evropska ulaganja u ruski energetski sektor.

"Zabrana će uključiti sva ulaganja, transfere tehnologije, finansijske usluge, na primjer za energetsko istraživanje i proizvodnju, te će tako imati veliki uticaj na [ruskog predsjednika Vladimira] Putina", dodala je Von der Leyen.

Prema podacima Evropske kancelarije za statistiku (Eurostat), vrijednost robe uvezene u EU iz Rusije 2019. godine iznosila je 145 milijardi eura, od kojih je 101 milijarda eura potrošena na naftu i gas.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG