Dostupni linkovi

Putin putem državne televizije poručio da će se 'sankcije obiti o glavu Zapadu'


Predsjednik Rusije Vladimir Putin
Predsjednik Rusije Vladimir Putin

Predsjednik Rusije Vladimir Putin obratio se građanima putem državne televizije u četvrtak 10. marta, prenosi agencija Reuters. Govorio je o zapadnim zemljama koje, kako je rekao, "poduzimaju neprijateljske poteze protiv ruske ekonomije", misleći na sankcije koje je Rusiji uveo Zapad zbog napada na Ukrajinu.

"Sankcije su stvorile neke probleme i teškoće, ali riješićemo ih", rekao je Putin.

Naveo je kako bi Zapad uveo sankcije Rusiji "bez obzira na sve", dodavši kako će dugoročno Rusija "biti još nezavisnija i suverenija". Rekao je kako raste potražnja za određenim vrstama roba i dodao: "Ljudi će shvatiti da nema toga što ne možemo da riješimo".

Takođe govorio o Zapadu, tvrdeći da su zapadne zemlje "pozvale svoje građane da stegnu pojaseve i obukutopliju odjeću" te je okrivio sankcije za pogoršanje situacije.

Njegovi komentari su bili formilisani kako bi zapadne sankcije prikazali kao samoporažavajuće i uvjerili Ruse da zemlja može da izdrži ono što Moskva naziva "ekonomskim ratom" protiv svojih banaka, preduzeća i oligarha, piše Reuters.

Putin je rekao da Rusija ispunjava svoje obaveze o isporukama gasa te je se ne može kriviti za rast cijena ovog energenta.

"To je rezultat njihove pogrešne procjene, ne krivite nas", rekao je.

Uzvraćajući udarac Zapadu, ruska vlada je ranije rekla da je zabranila izvoz telekomunikacijske, medicinske, auto, poljoprivredne, električne i tehničke opreme, između ostalog, do kraja 2022. godine.

Ukupno je na popis obustave izvoza uvršteno preko 200 artikala, što je takođe obuhvatilo i željezničke vagone, kontejnere, turbine i drugu robu.

Govoreći na istom sastanku, ministar finansija Anton Siluanov je rekao da je Rusija poduzela mjere za ograničavanje odljeva kapitala i da će zemlja servisirati svoje vanjske dugove u rubljama. "Tokom posljednje dvije sedmice zapadne zemlje su u suštini vodile ekonomski i finansijski rat protiv Rusije", rekao je Siluanov.

Naveo je da je Zapad prekršio svoje obaveze prema Rusiji zamrzavanjem njenih rezervi zlata i deviza. "Našprioritet u takvim uslovima je stabilizacija situacije u finansijskom sistemu", kazao je Siluanov.

Rusija je 24. februara pokrenula ničim izazvanu invaziju na Ukrajinu zbog čega se našla na udaru međunarodnih sankcija. Mnoge zapadne zemlje uvele su sankcije Moskvi i mnogim ruskim zvaničnicima i milijarderima za koje se smatra da imaju bliske veze s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

XS
SM
MD
LG