Dostupni linkovi

Biden kaže da će SAD ukinuti Rusiji status najpovoljnije zemlje za trgovinu


Joe Biden na pres-konferenciji u Bijeloj kući, Washington, 11. mart 2022.
Joe Biden na pres-konferenciji u Bijeloj kući, Washington, 11. mart 2022.

Američki predsjednik Joe Biden najavio je 11. marta "akciju u nastavku pozivanja Rusije na odgovornost" nakon invazije Moskve na Ukrajinu.

On je na pres-konferenciji u Bijeloj kući rekao da će Sjedinjene Države ukinuti trajne normalne trgovinske odnose sa Rusijom.

Kazao je da će, u skladu sa grupom bogatih zemalja G7, Washington ukinuti Rusiji status najpovoljnije zemlje za trgovinu, kako bi kaznio ruskog predsjednika Vladimira Putin zbog invazije na Ukrajinu.

"Slobodni svijet se okuplja da se suprotstavi Putinu", rekao je Biden na pres-konferenciji u Bijeloj kući.

Takođe je rekao da zemlje dodaju nova imena na listu ruskih oligarha koji se suočavaju sa sankcijama, a Sjedinjene Države smanjuju protok vrhunskih američkih proizvoda kao što su skupocjeni satovi, automobili i odjeća.

"Zabranjujemo izvoz luksuzne robe u Rusiju", rekao je.

Biden je istakao da će dodatni pritisak uslijediti ako Ukrajina bude meta hemijskog oružja, što je mogućnost na koju su zvaničnici američke administracije već upozoravali.

"Rusija bi platila veliku cijenu ako bi koristila hemijsko oružje", rekao je on.

Promjena statusa u trgovinskim odnosima otvara put Sjedinjenim Državama da uvedu carine na široku lepezu ruske robe, uključujući alkohol i morske plodove - odnosno rusku votku i kavijar.

Bijela kuća je u saopštenju navela da mjere uključuju i uskraćivanje Rusima privilegiju na zaduživanje kod multilateralnih finansijskih institucija kao što je Međunarodni monetarni fond, proširenje sankcija ruskim oligarsima i njihovim porodicama, te zabranu novih ulaganja u bilo koji sektor ruske ekonomije.

"Rusija je sada postala globalni ekonomski i finansijski izgnanik", navodi se u saopštenju.

Nove mjere dolaze nakon nekoliko ekonomskih sankcija koje su Rusiji već uvedene.

Putin, pak, smatra da ruska ekonomija može opstati uprkos međunarodnim sankcijama.

XS
SM
MD
LG