Dostupni linkovi

Velika Britanija dodala Abramoviča na listu sankcionisanih


Roman Abramovic
Roman Abramovic

Velika Britanija je u četvrtak saopštila da će zamrznuti imovinu za sedam ruskih poduzetnika, uključujući Romana Abramoviča, Igora Sečina, Olega Deripasku i Dmitrija Lebedeva, nakon što su dodani na spisak sankcija zemlje.

"Ne može biti sigurnih utočišta za one koji su podržali Putinov žestoki napad na Ukrajinu", rekao je britanski premijer Boris Johnson.

Abramovič je vlasnik fudbalskog kluba Chelsea, Deripaska ima udeo u En+ grupi, Sečin je izvršni direktor Rosnjefta, a Lebedev je predsjednik Upravnog odbora Banke Rusija.

Nakon početka ruske invazije Abramovič je Chelsea stavio na prodaju, ali zamrzavanje imovine i sankcije onemogućavaju taj proces prema uslovima licence koju klub ima.

Nadine Dorries, britanska ministrica sporta, rekla je da je vlada izdala specijalnu licencu kako bi Chelseaju omogućila igranje utakmica, plaćanje osoblja i omogućavanje vlasnicima ulaznica da prisustvuju utakmicama, jer ne želi naštetiti aktuelnim evropskim i svjetskim fudbalskim šampionima.

"Ako se klub proda, Abramovič neće imati koristi", rekao je Dorries novinarima.

Ruski milijarder je jedan od sedam ruskih oligarha čija je imovina zamrznuta.

U dokumentu britanskog Trezora objavljenom na internetu, Abramovič je opisan kao "prokremljinski oligarh" koji ima bliske veze sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Abramovič je ranije negirao da ima bliske finansijske veze sa Putinom ili Kremljom.

Dvije sedmice traje napad Rusije na Ukrajinu. Prema podacima Ujedinjenih nacija preko 500 civila je poginulo, dok je je skoro 2,2 miliona izbjeglica pobjeglo iz Ukrajine. Rusija tvrdi da ne ciljaju civile i napad na Ukrajinu nazivaju "specijalnom vojnom operacijom."

Od kada su pokrenuli invazuju 24. februara brojne zemlje širom svijeta krenule su da uvode sankcije za Rusiju, ali i za pojedince među kojima su i sam predsjednik Rusije Vladimir Putin, ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, ali i oligarsi. Sjedinjene Države su također ranije navele da će uvesti sankcije grupi ruskih oligarha i portparolu Kremlja Dmitriju Peskovu.

XS
SM
MD
LG