Dostupni linkovi

SAD vraćaju ruske diplomatske objekte


Visoki ruski zvaničnik izjavio je da su Moskva i Vašington blizu dogovora

Visoki ruski zvaničnik izjavio je nakon razgovora sa predstavnikom američkog State Departmenta da su Moskva i Vašington blizu dogovora o vraćanju dva ruska diplomatska objekta na teritoriji SAD koja su im oduzeta u decembru prošle godine, po naredbi tadašnjeg predsjednika Baracka Obame, a nakon što su američke obavještajne službe zaključile da je Rusija pokušala da utiče na ishod prošlogodišnjih predsjedničkih izbora.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Rusije, Sergej Rjabkov koji se u Vašingtonu sastao sa podsekretarom State Departmenta, Thomasom Shannonom, nakon sastanka u ponedjeljak je na pitanje novinara: „Da li ste dobili nazad svoje diplomatske objekete?“ odgovorio: “Skoro, skoro“.

Američki zvaničnik pak nije komentarisao sastanak u State Departmentu koji je prema navodima medija trajao više od dva i po sata.

Rjabkov: Rusija zadržava pravo da odgovori „ukoliko Vašington ne ukloni te i druge iritantne prepreke“
Rjabkov: Rusija zadržava pravo da odgovori „ukoliko Vašington ne ukloni te i druge iritantne prepreke“

Sa druge strane u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova Rusije objavljenom u utorak, navedeno je da su Rjabkov i Shannon razgovorali o oduzetim ruskim diplomatskim objektima, ali ishod tih razgovora nije pomenut.

Potraga za rješenjima za probleme koji su se nagomilali, uključujući i one povezane sa nelegalnim otimanjem američkih nekretnina koje pripadaju Rusiji, nastavlja se“, navedeno je u saopštenju.

Takođe se navodi da je Rjabkov podctao da Rusija zadržava pravo da odgovori „ukoliko Vašington ne ukloni te i druge iritantne prepreke“.

Obamina administracija naredila protjerivanje 35 ruskih diplomata
Obamina administracija naredila protjerivanje 35 ruskih diplomata

Prethodna američka administracija predsjednika Baracka Obame, naredila je u decembru oduzimanje dva objekta u Mirelendu i Njujorku, uz protjerivanje 35 ruskih diplomata, zbog odgovornosti na ruske pokušaje da utiču na američke predsjedničke izbore kao i zbog lošeg tretmana američkih diplomata u Rusiji.

Ruski predsjednik Vladimir Putin tada je iznenadio mnoge u obje zemlje odbijajući da uzvrati na taj gest.

Tada izabrani predsjedik, Donald Trump je kao i tokom izborne kampanje neprekidno ponavljao da želi poboljšanje odnosa dvije zemlje. Odnosi ipak ostaju napeti zbog brojnih istraga u SAD nakon zaključka obavještajne zajednice SAD da je Rusija po naredbi predsjednika Vladimira Putina sprovodila "kampanju uticaja" sa ciljem da se pomogne Trumpu da pobijedi svoju demokratsku rivalku Hillary Clinton na predsjedničkim izborima 8. novembra.

Putin iznenadio mnoge u obje zemlje odbijajući da uzvrati na gest Obamine administracije
Putin iznenadio mnoge u obje zemlje odbijajući da uzvrati na gest Obamine administracije

Ruske diplomate su međutim sada učestale sa ponavljanjem da žele vraćanje tih objekata i da njihovo strpljenje izmiče.

Uoči sastanka održanog sinoć, Kremlj je više puta zaprijetio uzvratnim mjerama te su nagovještavli da ishod zavisi od rezultata susreta Rjabkov Shennon.

Samo par sati uoči susreta portparol ruskog predsjednika Vladmira Putina, Dmitrij Peskov i šef diplomatije Sergej Lavrov u ponedjeljak su poručili da nikakvog uslovaljavanja za oduzetu imovinu ne može biti.

Peskov je naveo da će svaki američki preduslov za vraćanje njihove diplomatske imovine biti neprihvatljiv za Moskvu i da je djelovanje Vašingtona u suprotnosti sa međunarodnim pravom.

"Mi smatramo apsolutno neprihvatljivim postavljanje bilo kakvih uslova za vraćanje diplomatskog vlasništva. Smatramo da sve mora biti vraćeno bez bilo kakvih zahtjeva i razgovora", rekao je Peskov.

Lavrov je pak tokom posjete Bjelorusiji juče rekao da SAD pokušavaju da im postave uslove za, kako je okarakterisao, "pljačku po bijelom danu".

Takođe je rekao da "antiruski osjećaj" u SAD znači da nije sigurno da će Moskva i Vašington uspjeti da se saglase po bilo kojem ključnom globalnom pitanju.

Pregovori između Rjabkova i Shannona bili su zakazani za jun, ali ih je Rusija odgodila zbog novih sankcija koje je Kogres SAD uveo Moskvi zbog Ukrajine.

Novi datum za pregovore dogovoren je nakon susreta Trump-Putin, tokom summita G20 (Grupe 20 najrazvijenih država svijeta), 7. jula u Hamburgu u Njemačkoj.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG