Dostupni linkovi

Putin: Rusija ne proteruje američke diplomate


Dodatno je predloženo i da se američkom osoblju zabrani korišćenje njihove kuće za odmor u moskovskom predgrađu Serebrjanji Bor, kao i skladište u moskovskoj ulici Doroznaja

Ruski predsednik Vladimir Putin odlučio je danas da Moskva ne proteruje američke diplomate kao odgovor na sankcije Vašingtona.

“Nećemo da stvaramo probleme američkim diplomatama. Nećemo nikoga proterati”, navodi se u saopštenju Kremlja.

Prethodno je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov predložio Putinu da iz te zemlje bude proterano 35 američkih diplomata, kao protivmeru dan nakon što su SAD objavile niz sankcija Moskvi zbog optužbi za hakovanje u cilju mešanja u američke izbore.

“Naravno da ne možemo takve poteze ostaviti bez odgovora. Reciprocitet je zakon diplomatije i međunarodnih odnosa. Zbog toga je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije, zajedno sa našim kolegama iz drugih odeljenja, predstavilo predlog ruskom predsedniku da proglasi ‘personama non grata’ 31 zaposlenog u američkoj ambasadi u Moskvi i četvoro diplomata iz američkog konzulata u Sankt Peterburgu. Dodatno je predloženo i da se američkom osoblju zabrani korišćenje njihove kuće za odmor u moskovskom predgrađu Serebrjanji Bor, kao i skladište u moskovskoj ulici Doroznaja”, rekao je Lavrov.

Reciprocitet je zakon diplomatije i međunarodnih odnosa: Sergej Lavrov
Reciprocitet je zakon diplomatije i međunarodnih odnosa: Sergej Lavrov

Odlazeći američki predsednik Barak Obama je u četvrtak potpisao dekret o uvođenju novih sankcija Rusiji zbog, kako u Vašingtonu tvrde, mešanja u američke predsedničke izbore i naložio proterivanje 35 ruskih diplomata iz ruske ambasade u Vašingtonu i konzulata u San Francisku.

Bela kuća je saopštila da su zatvorena ruska diplomatska predstavništva u Merilendu i Njujorku, za koja se veruje da su bila umešana u prikupljanje obaveštajnih podataka.

Barak Obama je u četvrtak potpisao dekret o uvođenju novih sankcija Rusiji
Barak Obama je u četvrtak potpisao dekret o uvođenju novih sankcija Rusiji

Osim toga za devet visokih zvaničnika i lica povezanih sa ruskom vojnom obaveštajnom službom GRU i glavnom ruskom obaveštajnom agencijom FSB, uvedene su nove finansijske kao i sankcije na putovanja.

Moskva odbacuje optužbe SAD o mešanju Rusije u njihove izbore kao neosnovane.

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev izrazio je žaljenje zbog odluke američkog predsednika Baraka Obame da svoj mandat završi u "antiruskoj agoniji".

Medvedev je na kraju poruke napisao RIP, što je skraćenica za "počivaj u miru".

Dmitrij Medvedev izrazio je žaljenje zbog odluke američkog predsednika Baraka Obame da svoj mandat završi u "antiruskoj agoniji"
Dmitrij Medvedev izrazio je žaljenje zbog odluke američkog predsednika Baraka Obame da svoj mandat završi u "antiruskoj agoniji"

Potezi Barake Obame usledili su manje od mesec dana pre isteka njegovog mandata i stupanja na dužnost Donalda Trampa, koji je u više navrata odbacivao obaveštajne procene i saopštenja Bele kuće oko navoda o ruskom hakovanju, zbog čega se nameće pitanje da li će nove sankcije ostati na snazi posle njegove inauguracije 20. januara.

Izabrani predsednik SAD Donald Tramp izjavio je da je “vreme da se naša zemlja okrene važnijim i boljim stvarima“, ali je najavio da će se u interesu zemlje sastati sa čelnicima obaveštajnih službi kako bi dobio najnovije informacije o tom slučaju.

Kelijen Konvej, glavna Trampova savetnica, izjavila je povodom Obamine odluke da to nije način na koji funkcionišu tranzicije administracije u američkoj demokratiji: “Ovo je bez presedana. Mislim da ni na vrhuncu hladnog rata ova zemlja nije izbacila toliko stranih diplomata”.

Predsednik Predstavničkog doma SAD Pol Rajan, inače republikanac, izjavio je da je Rusija "dosledno nastojala da podrije" američke interese a da su sankcije koje je admistracija odlazećeg predsednika Baraka Obame uvela Moskvi zakasnele.

Vreme da se naša zemlja okrene važnijim i boljim stvarima: Donald Tramp
Vreme da se naša zemlja okrene važnijim i boljim stvarima: Donald Tramp

Tramp je odbacio tvrdnje da je cilj Rusije bio da mu pomogne da pobedi na predsedničkim izborima 8. novembra, nazvavši ih "smešnim".

Ali i Tramp je suočen sa snažnim pritiskom u Kongresu, uključujući najuticajnije republikanske članove ovog tela, koji su pozvali na punu istragu navodnog ruskog hakovanja. Najmanje tri komiteta u Senatu najavila su pokretanje istrage u januaru.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG