Dostupni linkovi

Rusija ponovo traži od Vašingtona vraćanje uzetih diplomatskih objekata


Šef diplomatije Rusije i portparol Kremlja Sergej Lavrov i Dmitrij Peskov

Rusija je ponovo pozvala SAD da im vrate dva američka diplomatska objekta u SAD koja im je u decembru oduzeo tadašnji predsjednik Barack Obama nakon informacije američkih obavještajnih službi da se Rusija miješala u američki izborni proces.

Ministar vanjskih poslova Rusije, Sregej Lavrov i portparol Kremlja, Dmitrij Peskov to su izjavili u ponedjeljak neposredno uoči za kasnije danas predviđenog usreta zamjenika ministra vanjskih poslova Rusije, Sregjea Rjabkova, i podsekretara Statate Departmenta, Thomasa Shannona u Vašingtonu.

"Mi se i dalje nadamo da će naše američke kolege demonstrirati određenu političku mudrost i političku volju" rekao je Peskov tokom razgovora sa novinarima.

Obama je naredio oduzimanje diplomatskih objekata Rusije u Mirilandu i Njujorku, kao i protjerivanje 35 ruskih diplomata, kao odgovor na, kako je obrazloženo, njihovu umiješanost u napore da utiču na izbor njegovog nasljednika na izborima.

Ruski predsjednik Vladimir Putin tada je iznenadio mnoge u obje zemlje odbijajući da uzvati na taj gest.

Tada izabrani predsjendik, Donald Trump je kao i tokom izborne kampanje neprekidno ponavljao da želi poboljšanje odnosa dvije zemlje. Odnosi ipak ostaju napeti zbog brojnih istraga u SAD nakon zaključka obavještajane zajednice SAD da je Rusija po naredbi predsjednika Vladimira Putina provodila "kampanju uticaja" sa ciljem da se pomogne Trumpu da pobijedi svoju demokratsku rivalku Hillary Clinton.

Ruske diplomate su međutim sada učestale sa ponavljnjem da žele vraćnje tih objekata i da njihove strpljenje izmiče.

Uoči sastanka Shanona i Rjabkova su prošle sedmice zaprijetili sa mogućnošću uzvratnih mjera.

Peskov je naveo da će svaki američki peduslov za vraćanje njihove diplomatske imovine biti neprihvatljiv za Moskvu i da je djelovanje Vašingtona u kontadikciji sa međunarodnim pravom.

"Mi smatramo apsolutno neprihvatljivim postavljnje bilo kakvih uslova za vraćnje diplomatskog vlasništva. Smatramo da sve mora biti vraćeno bez bilo kakvih zahjeva i razgovora" rekao je Peskov.

Lavrov je pak tokom posjete Bjelorusiji rekao da SAD pokušavaju da im postave uslove za kako je okarakterisao "pljačku po bijelom danu".

Takođe je rekao da "antiruski osjećaj" u SAD znači da nije sigurno da će Moskva i Vašington uspjeti da se saglase po bilo kojem ključnom globalnom pitanju.

Pregovori između Rjabkova i Shannona bili su zakazani za jun, ali ih je Rusija odgodila zbog novih sankcija koje je Kogres SAD uveo Moskvi zbog Ukrajine.

XS
SM
MD
LG