Dostupni linkovi

Rusija očekuje 'suštinske' prijedloge za pregovore od SAD


Marija Zaharova portparolka ministrastva vanjskih poslova Rusije

Moskva očekuje "suštinske" prijedloge za popravljnje odnosa tokom diplomatskih pregovora između SAD i Rusije koji će se održati 17. jula

Portparolka ministarstva vanjskih poslova, Marija Zaharova, izjavila je da bi Moskva mogla biti prisiljena da odgovori na to što su SAD u decembru 2016., protjerali iz SAD 35 ruskih diplomata, kao i zbog oduzimanja dva ruska diplomatska objekta.

Moskva nije preduzela uzvratne mjere kada je ove sankcije uveo tadašnji predsjednik SAD, Barcak Obama kao odgovor na zaključak američkih obavještajnih agencija da je Moskva pokušala da se miješa u predsjedničke izbore 2016.

Zaharova je rekla da su SAD odbile da izdaju vize kandidatima za diplomate koji su trebali da zamijene tih 35 protjeranih diplomata, ostavljajući tako disbalans između međusobne razmjene predstavnika dvije zemlje.

"Tako da je jedna od opcija protjerivanja odgovarajućeg broja diplomata, da bismo imali jednak broj personala" navela je Zaharova.

Ona je dodala da Moskva očekuje da će sastanak između zamjenika ministra vanjskih poslova Rusije, Sergeja Rjabkova i podesekretara State Departmeta, Thomasa Shannona biti više nego samo "protolarni događaj" i "dokoni razgovor".

U rijedu je zamjenik pomoćnika američkog predsjednika Sebastian Gorka nagovijestio da bi ruski diplomatski objekti mogli biti vraćani "ako vidimo naznake dobre volje" od Rusije po pitanju sukoba u Siriji.

Franc Klinšević, šef vijeća Ruske federacije za odbranu i komiteta za bezbjednost, izjavio je za TASS da je nelogično povezivati pitanje diplomatskih objekata sa Sirijom.

"Ako usvojimo takav jedan pristup, onda neće ostati niti jednog diplomatskog objekta SAD u Rusiji" poručio je Klintšević.

XS
SM
MD
LG