Dostupni linkovi

Desetoro mrtvih u rasno motivisanoj pucnjavi u gradu Buffalo u SAD


Policija na mestu pucnjave ispred supermarketa "Tops" u gradu Bufalo, SAD, 14. maj 2022.
Policija na mestu pucnjave ispred supermarketa "Tops" u gradu Bufalo, SAD, 14. maj 2022.

Desetoro ljudi je ubijeno, a troje je ranjeno u pucnjavi u supermarketu u gradu Buffalo u američkoj državi Njujork. Policija je napad okarakterisala kao "rasno motivisani nasilni ekstremizam".

Vlasti Njujorka istražuju kako je 18-godišnji napadač, koji je bio na radaru službi od srednje škole, uspeo da izvede napad.

Osamnaestogodišnji belac, u vojnoj uniformi sa šlemom, uhapšen je na licu mesta i nalazi se u pritvoru, saopštila je policija.

"Dokazi koje smo do sada otkrili nesumnjivo pokazuju da je apsolutno reč o rasističkom zločinu iz mržnje i on će tako biti procesuiran, rekao je novinarima komesar policije u Bufalu Joseph Gramaglia.

"Upucao je trinaestoro ljudi, a većina žrtava su crnci", rekao je on.

Napadač je identifikovan kao Payton Gendron iz Konklina u državi Njujork, mesta koje je oko 320 kilometara udaljeno od Buffala.

Okrivljeni se nekoliko sati nakon pucnjave našao pred sudom, po optužbi za ubistvo prvog stepena, za koje je predviđena maksimalna kazna doživotnog zatvora bez mogućnosti uslovnog otpusta, saopštio je tužilac okruga Eri Džon Flin.

Flin je rekao da je sudija naredio pritvor za Gendrona, bez mogućnosti kaucije i da se podvrgne "forenzičkom pregledu". Gendron se izjasnio da nije kriv, a novo ročište bi trebalo da bude 19. maja.

Kako je došlo do masakra?

Napadač je u subotu, 14. maja, popodne ušao u prometni supermarket "Tops" i otvorio vatru. Napad je, kako je saopštila policija, prenosio kamerom uživo na platformi Tvič.

Veruje se da je okrivljeni vozio nekoliko sati kako bi stigao do naselja u gradu Buffalo u kojem živi pretežno afroameričko stanovništvo.

Ministarstvo pravde SAD istražuje masovnu pucnjavu "kao zločin iz mržnje i čin rasno motivisanog nasilnog ekstremizma", saopštio je američki državni tužilac Merrick Garland.

Napadača pokušao da savlada radnik obezbeđenja

Napadač je ispred supermarketa upucao četvoro ljudi, od kojih je troje umrlo. U prodavnici se napadaču suprotstavio radnik obezbeđenja koji je ispalio metak u Gendrona, ali je on imao pancir.

Gendron je potom ubio penzionisanog policajca koji je radio kao obezbeđenje, a onda nastavio da ubija ljude u radnji, saopštila je policija.

Kada je policija stigla u supermarket, Gendron je uperio pušku u svoj vrat, ali su ga na kraju savladali.

"Izašao je iz vozila teško naoružan. Imao je taktičku opremu. Nosio je kacigu. Imao je kameru kojom je uživo prenosio šta radi", rekao je komesar policije u Buffalu Joseph Gramaglia.

U razgovoru za CBS, policijski izvor je naveo da je Gendron tokom pucnjave izvikivao rasne uvrede.

"Ovo je najgora noćna mora sa kojom se bilo koja zajednica može suočiti", rekao je novinarima gradonačelnik Buffala Byron Brown.

"Ne možemo dozvoliti da ova osoba podeli našu zajednicu ili našu zemlju", dodao je on.

Federalni istražni biro (FBI) pomaže u istrazi, rekao je na konferenciji za novinare Stiven Belongija predstavnik FBI-ja Stephen Belongia.

Mesto napada, supermarket u državi Njujork
Mesto napada, supermarket u državi Njujork

Napadač od ranije poznat službama

Rojters prenosi da je napadač navodno objavio rasistički manifest na internetu.

Manifest od 180 stranica koji kruži internetom, a za kojeg se veruje da Gedronovo delo, izneo je "veliku teoriju zamene" – rasističku teoriju zavere da bele ljude zamenjuju manjine u Sjedinjenim Državama i drugim zemljama.

"Ovaj manifest nam govori sve i to je jako jezivo", rekao je guverenrka Njujorka Katy Hochul za CNN 15. maja.

Drugi dokument koji kruži internetom, a izgleda da ga je napisao Gendron, skicirao je listu obaveza za napad. Portparol okružnog tužioca okruga Eri nije komentarisao te dokumente, prenosi Rojters.

Guvernerka Njujorka je rekla da je Gendron bio na radaru vlasti "zbog nečega što je napisao u srednjoj školi", ne dajući detaljnija objašnjenja.

Dodala je istraga o masakru fokusirati na to kako je Gendron uspeo da organizuje napad kada je bio poznat vlastima i predstavljao pretnju.

Društvena mreža pod optužbama vlasti zbog emitovanja napada uživo

Guvernerka Njujorka je izjavila da je užasnuta što je osumnjičeni uspeo da emituje svoj napad uživo na društvenoj mreži, okrivljujući socijalne platforme da su "domaćini za nasilnu ekstremističku ideologiju".

"Društvene mreže moraju biti budnije u praćenju sadržaja", rekla je ona.

Iz društvene mreže Tvič, na kojoj je emitovan napad, rečeno je da je video uklonjen nakon manje od dva minuta. Rojters prenosi da se društvene mreže poput Tviča godinama bore sa kontrolom nasilnog i ekstremističkog sadržaja.

"Korisnik je suspendovan na neodređeno vreme sa naše mreže i mi preduzimamo sve odgovarajuće mere, uključujući praćenje svih naloga koji reemituju ovaj sadržaj", rekao je portparol Tviča.

Napad okarakterisan kao teroristički čin

Guvernerka Njujorka Kathy Hochul izjavila je da je osumnjičeni "beli suprematista koji je učestvovao u terorističkom činu".

Ovo je "pogubljenje u vojnom stilu usmereno na ljude koji su jednostavno hteli da kupe namirnice u obližnjoj prodavnici", rekla je ona tokom posete Buffalu.

Američki predsednik Joe Biden osudio je, kako je rekao, gnusan napad. U saopštenju je naveo da se on i prva dama SAD mole za žrtve i njihove porodice.

"Treba da dobijemo još informacija od policije o motivu napada, ali znamo dovoljno da bismo izrekli moralnu istinu: rasno motivisani zločini su omraženi u ovoj zemlji. Akt domaćeg terorizma, kao što je napad motivisan belačkom nacionalističkom ideologijom, direktno je suprotstavljen svemu za šta se zalažemo u Americi", saopštio je predsednik SAD.

Subotnji masakr u Buffalu je poslednja masovna pucnjava u kojoj su vlasti saopštile da je osumnjičeni bio motivisan mržnjom, uključujući napad 2019. u El Pasu u Teksasu, u sinagogi u Pitsburgu 2018, Afričkoj metodističkoj crkvi u Čarlstonu 2015. godine i noćnom klubu u Orlandu 2017. godine, prenosi CNN.

Izvor: BBC, CNN
XS
SM
MD
LG