Dostupni linkovi

Sahranjen George Floyd, 'kamen temeljac pokreta'


Posljednji ispraćaj Georgea Floyda
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:25 0:00

Posljednji ispraćaj Georga Floyda

George Floyd (Džordž Flojd), Afroamerikanac čija je smrt pod koljenom bijelog policajca pokrenula proteste u svijetu protiv rasne nepravde, na njegovoj sahrani 9. juna okarakterisan je kao "obični brat", a njegova sudbina kao "kamen temeljac pokreta".

Tokom četvorosatnog prenosa sahrane na svakoj većoj američkoj televizijskoj mreži iz crkve u Houstonu, članovi Floydove porodice, pripadnici crkve i političari potaknuli su Amerikance da tugu i bijes zbog njegove smrti pretvore u trenutak obračuna nacije, prenio je Reuters.

Sahrana je uslijedila nakon dvosedmičnih protesta izazvanih videosnimcima na kojima Georgeu Floydu (46), na podu s povezanim rukama i licem okrenutom zemlji na ulici u Minneapolisu, policajac bijelac koljenom pritišće vrat i drži u tom položaju skoro devet minuta sve dok Floyd nije prestao da se pomjera, iako ga je Afroamerikanac molio za zrak i govorio da se guši.

Taj 44-ogodišnji policajac Derek Chauvin (Šovin) optužen je za ubistvo Floyda, a trojica njegovih kolega za saučesništvo u ovom djelu koje se desilo 25. maja.

Šta je poručeno na sahrani?

Govornici u crkvi Fountain of Praise (Fontana slave) istakli su da je jedini Floydov zločin bio taj "što se rodio kao crnac".

Ožalošćeni obučeni u crno, neki u majicama s porukom "Ne mogu disati" (I can't breathe), riječi koje je Floyd izgovorio dok mu je policajac držao koljeno na vratu, prisustvovali su sahrani u crkvi.

Floyd je sahranjen pored majke Larcenije na groblju u Pearlandu, južno od Houstona.

Na putu od crkve do groblja kolone ljudi su odale posljednju počast Floydu.

Pogrebna povorka na putu ka groblju u Pearlandu
Pogrebna povorka na putu ka groblju u Pearlandu

Jedna od Floydovih nećakinja, Brooke Williams (Bruk Vilijams) na sahrani je pozvala na promjenu zakona koji su, kako je kazala, stvoreni da ugroze crnce.

"Zašto ovaj sistem mora biti korumpiran i slomljen?", upitala je. "Već su uspostavljeni zakoni kako bi afroamerički sistem propao i ti zakoni se moraju mijenjati. Molim vas, ne želimo više zločina iz mržnje! Neko je rekao: 'Učiniti Ameriku ponovo velikom', ali - da li je Amerika ikad bila sjajna?", upitala je Williams.

"George Floyd nije bio potrošen - zbog toga smo ovdje", rekao je Al Green (Grin), lokalni demokratski kongresmen. "Njegov zločin je bio taj što se rodio kao crnac."

Veteran i aktivista za građanska prava, velečasni Al Sharpton (Šarpton), tokom službe je rekao: "Širom svijeta vidim unuke robova kako ruše statue robova".

Govoreći o teškom životu Floyda, Sharpton je naglasio: "Bog je uzeo odbačeni kamen i učinio ga kamenom temeljcem pokreta koji će promijeniti cijeli svijet".

Ceremoniji u crkvi, koja je bila privatna i ograničena samo na širu porodicu, prisustvovalo je oko 500 gostiju, uključujući političare i poznate ličnosti.

U poruci prisutnima na sahrani američki predsjednički kandidat iz redova demokrata Joe Biden (Džo Bajden) pozvao je na rasnu pravdu.

Bivši potpredsjednik Sjedinjenih Država govorio je putem videa, dan nakon što se privatno sastao s Floydovom porodicom.

Snimljena poruka Bidena na sahrani Floydu
Snimljena poruka Bidena na sahrani Floydu

Biden je u snimljenoj poruci rekao da "kada budemo pravedni za George Floyda, uistinu ćemo biti na putu rasne pravde u Americi", poručivši Floydovoj kćeri: "Tada će, Gianna (Điana), tvoj otac promijeniti svijet".

Guverner Minnesote Tim Walz (Volc) pozvao je ljude da odaju počast poštujući tišinu osam minuta i 46 sekundi, onoliko koliko je policajac držao koljeno na vratu Floyda prije nego što je umro.

Komemoraciji koja je održana 8. juna u Houstonu, prisustvovalo je oko 6.000 ljudi.

Trump o neraspuštanju policije

Američki predsjednik Donald Trump (Tramp) izjavio je da neće biti raspuštanja policije nakon poziva na rasformiranje službi za provođenje zakona nakon smrti Floyda.

Trump je, govoreći na okruglom stolu s predstavnicima službe za provođenje zakona u Bijeloj kući, rekao da su "99 posto policajaca sjajni ljudi", iako postoje neke "trule jabuke", prenio je Reuters.

Demokrate u američkom Kongresu su 8. juna predstavili zakonski prijedlog za njenu hitnu reformu.

Cilj tog zakonskog nacrta je "prekinuti policijsko nasilje, obavezati policiju da odgovara za svoje postupke, poboljšati transparentnost i unijeti temeljite strukturne promjene kojima će se zagarantirati pravo svih Amerikanaca na sigurnost i na jednakost pred zakonom".

No, teško da će prijedlog proći u Senatu u kojem Trumpovi republikanci imaju većinu, ocijenio je Reuters.

Prijedlog demokrata odbacio je i državni tužilac William Barr (Vilijam Bar).

Derek Chauvin je 8. juna prvi put izašao na sud, gdje mu je određena kaucija od 1,25 miliona dolara.

Sljedeća rasprava zakazana je za 29. juni.

SAD: Protesti nastavljeni uz smanjeno prisustvo ljudi
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:13 0:00

Biden: Floyd će promijeniti svijet

Američki demokratski predsjednički kandidat Joe Biden rekao je da će pokojni George Floyd "promijeniti svijet".

Nakon privatnog sastanka s Floydovom porodicom u Houstonu u Teksasu, Biden je CBS izjavio da je smrt Georgea Floyda "jedna od najvećih prelomnih tačaka u američkoj historiji".

Biden je oštro kritikovao republikanca Trumpa, koji je u utrci za drugi predsjednički mandat 3. novembra, optužujući ga da daje "očajne" špekulativne primjedbe o Floydu.

Joe Biden je nedavno i sam optužen da je glasove američkih crnaca uzimao zdravo za gotovo kada je izjavio da Afroamerikanci "nisu crni" čak i ako razmatraju da glasaju za predsjednika Donalda Trumpa umjesto za njega.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG