Dostupni linkovi

Ruski mitropolit u Ukrajini podržao srpsku crkvu u Crnoj Gori


Mitropolit Onufrije: 'U Crnoj Gori već postoji kanonska crkva'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:05 0:00

U Crnoj Gori već postoji kanonska pravoslavna crkva i to je Mitropolija crnogorsko primorska, tako da neke druge paralelne crkvene grupe ne bi trebalo da postoje, kazao je u Podgorici mitropolit Ruske pravoslavne crkve u Ukrajini Onufrije, koji dodaje da kada je autokefalnost u pitanju postoje kanonski zakoni kojih se pravoslavne crkve širom svijeta pridržavaju.

"Želja jednog čovjeka da bude patrijarh ili želje pojedinih ljudi, uglavnom političara da imaju svoju ličnu crkvu nije ozbiljan argument za formiranje bilo kakve druge crkve. Naša je dužnost da poštujemo našu vjeru a ne da stvaramo takozvane crkve koje bi bile ugodne čovjeku a ne Bogu", poručio je Onufrije tokom zajedničke konferencije za novinare sa Mitropolitom Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori Amfilohijem.

Predsjednik Crne Gore i lider vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović zagovara formiranje pravoslavne crkve Crne Gore bez nacionalnog predznaka, što bi, kako je u nekoliko navrata isticao, okončalo podijeljenost pravoslavnih vjernika u Crnoj Gori.

Povorka u Podgorici
Povorka u Podgorici

No toj ideji se oštro protivi SPC u Crnoj Gori nazivajući je "neprihvatljivom" i "besmislenom".

Iz te crkve takođe traže da Vlada Crne Gore povuče Zakon o slobodi vjeroispovijesti, odnosno odredbe koje se odnose na potencijalno prenošenje vlasništva nad crkvenim objektima i imovinom, sa SPC na državu Crnu Goru.

Zbog tog zakona SPC u crnogorskim gradovima organizuje litije (proteste) na kojima hiljade vjernika traže da država odustane od "otimanja crkvene imovine".

Mitropolitova briga

Mitropolit Amfilohije kaže da ga brine što Vlada Crne Gore ne želi da povuče Zakon o slobodi vjeroispovijesti "već ga se drže kao pijan plota". Amfilohije je izrazio čuđenje kako Vlada nije sazvala ekspertske komisije i timove, a njihovi predstavnici izjavljuju da neće povući zakon.

"Prosto je nevjerovatno koliko ta grupa koja je na vlasti ostaje uporna u tome. No, imam još nade, jer razgovaramo i sa ovima iz Evrope i Amerike i oni se čude i traže da se to pitanje rješava dijalogom. Vrijeme je da se nasilje prekine i da budemo demokratska zemlja a ne demonokratska", kazao je Amfilohije.

Inače, mitropolit Ruske pravoslavne crkve u Ukrajini Onufrije je četvrtak 27. februara u Podgorici predvodio litiju koja je održana nakon molebana u Hramu Hristovog vaskrsenja. Onufrije će u subotu, 29. februara služiti liturgiju i voditi litiju u glavnom gradu Crne Gore povodom vjerskog praznika Svetog Simeona.

Onufrijev dolazak su iz Srpske crkve najavili kao podršku njenoj "borbi za odbranu svetinja u Crnoj Gori".

Paralele Ukrajine i Crne Gore

Dolazak ruskog mitropolita iz Ukrajine u Crnu Goru dokaz je da sukob oko Zakona o slobodi vjeroispovijesti više nema pravnih tačaka već se sve svelo na političku igru srpske crkve i nacionalnih ideologija u njenoj službi, kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) istoričar Miloš Vukanović.

Vukanović u svemu vidi nespornu ulogu Rusije i Srbije.

"Ova posjeta ruskog mitropolita iz Ukrajine je jasan dokaz da Rusija i ruski nacionalizam gleda na Ukrajinu na isti način kao što na Crnu Goru gleda Srbija i srpski nacionalizam. To su određene interesne sfere u istorijskom i kulturološkom smislu gdje se Crna Gora smatra srpskom zemljom, a Ukrajina ruskom. Isto se događa i sa kulturnim nasljeđem Ukrajine koje Rusija prisvaja i podvodi pod svoje. Tako slično i srpska istoriografija gleda na Crnu Goru i na njenu istoriju", ocjenjuje Vukanović.

Stav Ambasade Ukrajine

Povodom Onufrijeve posjete u jeku spora SPC i crnogorske države u vezi sa Zakonom o slobodi vjeroispovijesti, Ambasada Ukrajine u Crnoj Gori podsjetila je na ranije saopštenje Pravoslavne crkve Ukrajine u kojem se navodi da je jedini vladika autokefalne Ukrajinske pravoslavne crkve mitropolit Epifanij, "koji ne namjerava da posjeti Crnu Goru".

Protestne litije SPC u Podgorici 9. januar 2020.
Protestne litije SPC u Podgorici 9. januar 2020.

Ambasada na zvaničnoj FB stranici dodaje da mitropolit Onufrije "nije opunomoćen da izražava stavove većine pravoslavnih vjernika Ukrajine", te da je "neprikladno da predstavnik crkve koja je sastavni dio Ruske pravoslavne crkve – mitropolit Onufrije – komentariše unutrašnja pitanja Crne Gore u ime Ukrajinaca".

Patrijarh Konstantinopolja Vartolomej - duhovni vođa zajednice pravoslavnih hrišćana širom svijeta, koja broji gotovo 300 miliona pripadnika - izdao je Tomos, odnosno ukaz kojim je 5 . januara 2019. godine Pravoslavnoj crkvi Ukrajine (PCU) dodijeljena autokefalnost od Moskovske patrijaršije, zbog čega je Ruska pravoslavna crkva (RPC) prekinula veze s Konstantinopoljem.

Vartolomej je izdao Tomos kada su veze između Kijeva i Moskve već bile izuzetno napete.

Rusija je anektirala Krim u martu 2014. i ubrzo nakon toga počela je da pruža vojnu, ekonomsku i političku podršku separatističkim formacijama u dijelovima istočne Ukrajine, u sukobu u kojem je poginulo 13.000 ljudi.

Potez osnivanja PCU označio je istorijski raskid Ukrajinske pravoslavne crkve sa Moskovskom patrijaršijom i okončanje više od tri vijeka ruske duhovne i svjetovne kontrole nad dominantnom religijom u Ukrajini.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG