Dostupni linkovi

Litije SPC održane širom Crne Gore


Pristalice SPC u Podgorici su nakon molebana u Hramu Hristovog Vaskrsenja krenuli u mirnu šetnju
Pristalice SPC u Podgorici su nakon molebana u Hramu Hristovog Vaskrsenja krenuli u mirnu šetnju

Protestne litije i molebani Srpske pravoslavne crkve (SPC) organizovani su i ove nedelje u više crnogorskih gradova, u znak protesta protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Pristalice SPC u Podgorici su nakon molebana u Hramu Hristovog Vaskrsenja krenuli u mirnu šetnju kroz centar grada. Litiju je predvodio iguman manastira Visoki Dečani s Kosova, Sava Janjić.

On je poručio okupljenima da su oni primjer i nadahnuće i da nastave da „brane svetinje“. Janjić je rekao da se time „brane svoje kuće, dostojanstvo i sve što jesmo".

„Svetinje nas ne mogu i ne smiju razdvajati“, zaključio je Janjić.
Na skupu SPC u Podgorici trebalo je da nastupi muzički sastav iz Srbije “Beogradski sindikat”, ali im crnogorska policija nije dozvolila ulazak u zemlju. Mitropolit SPC u Crnoj Gori Amfilohije Radović uručio je "Beogradskom sindikatu" odlikovanje za, kako je navedeno "nadahnute pjesme, revnost i brigu za crkvu”.

Povorka u Podgorici
Povorka u Podgorici

Litije su organizovane i u Nikšiću, Beranama, Bijelom Polju, Pljevljima, Budvi, Herceg Novom, Risnu i drugim mjestima.

SPC se oštro protivi zakonu koji naziva "anticrkvenim" i "diskriminatorskim" i za koji tvrdi da predstavlja pripremu za "otimanje imovine" te crkve u Crnoj Gori.

Crnogorske vlasti uporno odbacuju te optužbe i navode da je zakon u skladu s međunarodnim standardima.

SPC u Crnoj Gori organizuje litije dva puta sedmično, četvrtkom i nedjeljom. Osim u Crnoj Gori, litije se održavaju i u Srbiji, o dijelovima Kosova gdje su Srbi većinsko stanovništvo, kao i u bosansko-hercegovačkom entitetu Republici Srpskoj.

XS
SM
MD
LG