Dostupni linkovi

SPC bi i vojsku u litijama, država upozorava


Protestne litije SPC u Podgorici 9. januara (ilustracija)
Protestne litije SPC u Podgorici 9. januara (ilustracija)

Najava mitropolita crnogorsko-primorskog Srpske pravoslavne crkve (SPC) Amfilohija da će oduzeti orden Svetog Save drugog reda, aktuelnom ministru odbrane Predragu Boškoviću zbog njegovih javnih istupa protiv crkvenih protesta, posljednja je u nizu javnih polemika čelnika SPC i najviših predstavnika crnogorskih institucija.

Mitropolit Amfilohije je na skupu u Pljevljima kritikovao ministra Boškovića zbog njegovog odnosa prema pripadnicima vojske koji prisustvuju litijama:

„Vaš prethodni episkop je predložio ovog našeg ministra odbrane Boškovića za orden Svetog Save. Ja sam onda bio u Sinodu i vidim da sam ja potpisao tu odluku Sinoda da se njemu dodijeli orden. E sada, poslije njegovog ponašanja, bezumnog prema vojnicima i prema Crnoj Gori, ja pred svima vama izjavljujem, a to će morati i Sinod, da se oduzme orden Svetog Save Boškoviću, pa neka se kiti s čim hoće, ali se ne može kititi ordenom Svetog Save“.

Zašto mitropolit traži oduzimanje ordena?

Odgovarajući na inicijativu o oduzimanju crkvenog ordena, ministar odbrane Crne Gore Predrag Bošković je poručio: "Biće mi zadovoljstvo da vratim orden Srpskoj pravoslavnoj crkvi, da mi ga ne moraju oduzimati, posebno kad vidim kome su sve taj orden dali". Gostujući na RTCG, dodao je da ga ne čude izjave mitropolita Amfilohija, "budući da se u posljednje vrijeme ponaša više kao biznismen nego kao svešteno lice".

Ministar Bošković je orden Svetoga Save dobio u vrijeme dok je bio na čelu borda direktora državne kompanije Rudnika uglja u Pljevljima, jer je ta kompanija izdvojila značajna sredstva za pomoć u izgradnji pravoslavnog hrama u tom gradu.

Bošković je rekao za TVCG da je ponosan na tadašnju pomoć izgradnji hramova SPC.

"I da sam danas u prilici, sigurno bih isto uradio i pomogao izgradnju vjerskih objekata, ili obnovu postojećih, bilo gdje na teritoriji Crne Gore", poručio je Bošković.

Bošković je, od svih članova Vlade Crne Gore, zauzeo najtvrđi stav prema protestima Srpske pravoslavne crkve zbog Zakona o slobodi vjeroispovijesti, a o čemu govori i njegova posljednja izjava data Radiju Crne Gore kada je litije okarakterisao krstaškim ratom.

„Zakon o slobodi vjeroipovijesti je iskorišćen u potpuno drugom pravcu, a to je da se protiv Crne Gore povede jedan krstaški rat od strane jedne teokratske organizacije koja bi željela da Crnu Goru predstavi teokratskom državom i Crnu Goru vrati u srednji vijek. Crna Gora to neće dozvoliti“, rekao je Bošković.

Građani Crne Gore o političkoj krizi: Da se svađam s bratom od strica?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:53 0:00

Načelnik Generalštaba o protestima

Prethodno je i načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore Dragutin Dakić proslijedio izjavu crnogorskim medijima, u kojoj je poručio pripadnicima Vojske Crne Gore da:

„Ko misli da treba da brani crkvu od zakona, tome nije mjesto u Vojsci Crne Gore, jer se od istog tog vojnika očekuje da brani državu u skladu sa zakonima i Ustavom.”

Navodeći da niko vojnicima ne zabranjuje da praktikuju vjeru Dakić je naglasio da je „nedopustivo učestvovanje na protestima na kojima ima vidljivih primjesa politike i na kojima se mogu vidjeti samo zastave druge države“.

Dio medija je potom prenio fejsbuk status predsjednika Sindikata odbrane i vojske Crne Gore Zdravka Kasalice, koji je najavio dolazak na litiju. Pokušali smo da od oficira Kasalice dobijemo izjavu tim povodom, međutim on nije želio da govori za medije u skladu sa pravilima vojne službe.

Litija SPC u Podgorici: 'Ovo je prava Crna Gora'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:33 0:00

Pismo generalnom sekretaru NATO-a

Sve ovo je bio povod i da jedan od lidera opozicionog Demokratskog fronta Nebojša Medojević uputi pismo generalnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu, u kome ga obavještava da se u debatu oko Zakona o slobodi vjeroispovijesti „snažno uključuje Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore“.

Podsjetimo, Zakon o Vojsci Crne Gore propisuje političku neutralnost i nepristrasnost za sve koji su u službi u Vojsci, te uzdržavanje od javnog ispoljavanja svojih političkih uvjerenja. Takođe vojnom licu je zakonom zabranjeno nošenje vojne uniforme ili djelova vojne uniforme prilikom prisustvovanja protestnim ili političkim skupovima i drugim aktivnostima koje nijesu u vezi sa vršenjem službe u Vojsci, kao i prilikom učestvovanja u štrajku van vojnog objekta.

Ministarstvu odbrane Crne Gore smo uputili pitanja o tome da li postoje podaci u Ministarstvu odbrane o broju pripadnika Vojske Crne Gore koji učestvuju na protestnim litijama u organizaciji SPC i da li su do sada pokrenuti bilo kakvi disciplinski postupci prema pripadnicima Vojske i Ministarstva odbrane zbog priključivanja protestima SPC ili drugih aktivnosti koje se mogu vezati za politiku? Odgovori iz Ministarstva odbrane nisu stigli.

Zakon o Vojsci Crne Gore propisuje političku neutralnost i nepristrasnost za sve koji su u službi u Vojsci, te uzdržavanje od javnog ispoljavanja svojih političkih uvjerenja
Zakon o Vojsci Crne Gore propisuje političku neutralnost i nepristrasnost za sve koji su u službi u Vojsci, te uzdržavanje od javnog ispoljavanja svojih političkih uvjerenja

Čeka se formiranje ekspertskih grupa

Pojačana retorika Crkve i institucija dolazi nakon posljednjeg i jedinog razgovora između najviših predstavnika Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori (14. februara) kada je dogovoren nastavak dijaloga o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti na nivou ekspertskih grupa.

Iz Vlade Crne Gore nismo dobili odgovor da li je izvršna vlast formirala ekspertsku grupu, dok iz Mitropolije SPC je za Radio Slobodna Evropa (RSE) rečeno da je praktično formiran tim, te da je potrebno obaviti određenu administrativnu proceduru.

Član pravnog tima Mitropolije crnogorsko primorske advokat Dragan Šoć kaže da razgovori, sa ekspertskim timom Vlade Crne Gore, treba da počnu kada ih Vlada inicira a prethodno formira svoj tim:

„Odluku o imenima članova tima Mitropolije treba da ozvaniče episkopi SPC koji djeluju u Crnoj Gori. Inicijativa za taj sastanak je u rukama Vlade, koliko sam ja razumio, zato što smo mi predložili naše viđenje rješenja problema i ostalo je da će Vlada analizirati to i izjasniti se o našem predlogu izlaska iz krize.“

Podsjetimo prvi sastanak između predstavnika Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori održan je 14. februara, mjesec i po nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti i isto toliko od početka masovnih protesta u organizaciji Srpske pravoslavne crkve.

Premijer Crne Gore Duško Marković i mitropolit Amfilohije prilikom sastanka 14. februara
Premijer Crne Gore Duško Marković i mitropolit Amfilohije prilikom sastanka 14. februara

Najviše delegacije Vlade i SPC su dogovorile između ostalog da razgovore nastave ekspertski timovi s tim što su predstavnici Crkve ocijenili da Zakon treba izmijeniti, a stav Vlade je da Zakon može biti primjenjen kroz davanje odgovarajućih garancija.

Ne odustaju ni crkva ni država

Podsjetimo predsjednik Crne Gore i vladajuće Demokratske partije socijalista Milo Đukanović je na posljednjem partijskom sastanku (19. februara) ponovio raniju ocjenu „da ne postoji ni jedan objektivan razlog ni za izmjenu ni za povlačenje Zakona o slobodi vjeroispovijesti, a da vlast svakako i dalje ostaje otvorena za dijalog“.

Đukanović je takođe istakao da je protivljenje Zakonu zapravo „posljednja politička bitka koju protivnici crnogorske države vode kako bi je vratili u mračni srednji vijek, suprotno od evropskih vrijednosti i životnog standarda“.

Đukanović je prethodno pozvao građane da ne „učestvuju u ludačkom pokretu“ kako je nazvao litije, a funkcionerka njegove partije Jovanka Laličić je saopštila da u „toj stranci neće biti mjesta za članove koji učestvuju u litijama SPC protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti“.

U međuvremenu SPC nastavlja sa organizovanjem protestnih litija četvrtkom i nedjeljom, zahtjevajući od vlasti ukidanje odredbi Zakona o slobodi vjeroispovijesti koje se odnose na potencijalno prenošenje vlasništva nad crkvenim objektima i imovinom, sa SPC na državu Crnu Goru.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG