Dostupni linkovi

Mitropolit Moskovskog patrijarhata u Ukrajini na litiji SPC u Crnoj Gori


Podgorica 27. februara
Podgorica 27. februara

U više crnogorskih gradova održani su molebani i litije Srpske pravoslavne crkve (SPC) protiv protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Litiju u Podgorici je, nakon molebana u Hramu Hristovog Vaskrsenja, predvodio mitropolit Onufrije iz Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovskog patrijarhata. On je rekao da su Crnogorci ljepši i blagorodniji nego što je zamišljao, poručivši da "čovjek može biti lijep samo kada živi s Bogom".

"Ko je sa Hristom, njega ne može nikakvo zlo da nadvlada", zaključio je Onufrije.

Mitropolit iz Ukrajine je doputovao u Crnu Goru, kako bi u subotu, 29. februara služio liturgiju i vodio litiju u glavnom gradu povodom praznika Svetog Simeona. Onufrijevu posjetu su iz Srpske crkve najavili kao podršku njenoj „borbi za odbranu svetinja u Crnoj Gori“.

Crkvena organizacija u Ukrajini, koju predstavlja Onufrije, ostala je vjerna Ruskoj crkvi, nakon što se Pravoslavna crkva Ukrajine osamostalila u januaru 2019. Nova crkva dobila je autokefalnost od Vaseljenske patrijaršije, s kojom je zbog tog čina Ruska pravoslavna crkva prekinula veze.

Povodom Onufrijeve posjete Ambasada Ukrajine u Crnoj Gori je podsjetila na ranije saopštenje Pravoslavne crkve Ukrajine u kojem se navodi da je jedini vladika Autokefalne Ukrajinske pravoslavne crkve mitropolit Epifanij, „koji ne namjerava da posjeti Crnu Goru“. Ambasada na zvaničnoj FB stranici dodaje da mitropolit Onufrije ,,nije opunomoćen da izražava stavove od strane većine pravoslavnih vjernika Ukrajine", te da je ,,neprikladno da predstavnik crkve koja je sastavni dio Ruske pravoslavne crkve – mitropolit Onufrije – komentariše unutrašnja pitanja Crne Gore u ime Ukrajinaca".

Litije su organizovane i u Pljevljima, Nikšiću, Bijelom Polju, Beranama, Mojkovcu, Plužinama, Baru, Herceg Novom i drugim mjestima.

SPC se oštro protivi zakonu usvojenom 27. decembra 2019, koji naziva "anticrkvenim" i "diskriminatorskim" i za koji tvrdi da predstavlja pripremu za "otimanje imovine" te crkve u Crnoj Gori.

Crnogorske vlasti uporno odbacuju te optužbe i navode da je zakon u skladu s međunarodnim standardima.

SPC u Crnoj Gori organizuje litije dva puta sedmično, četvrtkom i nedjeljom. Osim u Crnoj Gori, litije se održavaju i u Srbiji, o dijelovima Kosova gdje su Srbi većinsko stanovništvo, kao i u bosansko-hercegovačkom entitetu Republici Srpskoj.

XS
SM
MD
LG