Dostupni linkovi

Ruski 'prljavi novac' ugrožava bezbjednost Britanije


Upozoreno je da londonska finansijska tržišta "omogućavaju" Kremlju da širi svoj uticaj na Zapad (Foto: Royal Excange i Bank of England)
Upozoreno je da londonska finansijska tržišta "omogućavaju" Kremlju da širi svoj uticaj na Zapad (Foto: Royal Excange i Bank of England)

"Prljavi" ruski novac podriva napore Britanije da odgovori Kremlju i podržava kampanju Vladimira Putina da "podrije međunarodni sistem zasnovan na pravu", stoji u izvještaju britanskog parlamenta pod naslovom "Zlato Moskve: ruska korupcija u UK".

"Obim štete koju ovaj 'prljavi novac' može nanijeti interesima vanjske politike Ujedinjenog Kraljevstva minimalizira koristi od ruskih transakcija u Cityu (londonsko tržište finansija)", rekao je predsjedavajući Komiteta za spoljne poslove britanskog parlamenta Tom Tugendhat u ponedjeljak uoči objavljivanja izvještaja o Rusiji.

On je upozorio da londonska finansijska tržišta "omogućavaju" Kremlju da širi svoj uticaj na Zapadu tako što su osigurali Rusima kupovinu i prodaju luksuznih nekretnina u britanskoj prijestonici.

"Tokom godina, Moskva se od korumpirane države pretvorila u izvoznika nestabilnosti. Ruska korupcija i uticaj postali su pitanje nacionalne sigurnosti", dodao je on.

Britanija je godinama, još od raspada Sovjetskog Saveza 1991, bila mjesto na koje se iznosio i donosio ogroman ruski kapital.

Ta situacija je Ujedinjeno Kraljevstvo dovela u tešku poziciju, dok pokušava da nađe diplomatski odgovor protiv Moskve, nakon trovanja bivšeg duplog ruskog agenta Sergeja Skripalja i njegove kćeri Julije u engleskom Salisburiju 3. marta. Skripalj je prošle sedmice, u petak, izašao iz bolnice nakon više od dva mjeseca liječenja. Njegova kćer je izašla ranije i pod budnim su nadzorom britanskih službi bezbjednosti.

"Uprkos snažnoj retorici, predsjednik Putin i njegovi saveznici su bili u mogućnosti da nastave 'poslovanje kao i obično' (business as usual), krijući i perući svoja korumpirana sredstva u Londonu", navodi se.

Predsjedavajući Komiteta, konzervativni poslanik Tugendhat poručuje:

"Ne možemo više dozvoliti 'uobičajeno poslovanje'. UK mora jasno staviti do znanja da koruptivni tokovi Kremlja nijesu više dobrodošli na naše tržište i da ćemo reagovati."

London za napad optužuje Kremlj, koji negira bilo kakvu umiješanost.

Rusija je takođe optužena za miješanje u američke predsjedničke izbore 2016. i druge izborne procese širom Evrope, kao i za seriju sajber napada širom svijeta. I te optužbe takođe odbacuju.

Komitet je predložio i da se zabrani kupovina ruskih obveznica
Komitet je predložio i da se zabrani kupovina ruskih obveznica

"Nema izgovora za Ujedinjeno Kraljevstvo da zatvara oči na kleptokrate i kršitelje ljudskih prava predsjednika Putina koji peru novac preko Londona da bi korumpirali naše prijatelje, oslabili naše alijanse i podrivali povjerenje u naše institucije", stoji u izvještaju Komiteta.

"Korištenje Londona kao baze za korumpirana sredstva pojedinaca povezanih sa Kremljom, sada je sasvim jasno, u vezi su sa širokom ruskom strategijom i imaju posljedice po našu nacionalnu sigurnost" - takođe piše u izvještaju britanskog parlamenta.

"Dva dana nakon što je vlada najavila protjerivanje 23 ruskih diplomata iz UK, 16. marta, Rusija je izdala 4 milijarde vrijednosti euroobveznica, od čega su polovinu kupili investitori u UK" - otkriva izvještaj britanskih parlamentaraca.

Dan ranije ruska energetska kompanija Gazprom izdala je 750 miliona obveznica, od kojih su neke kupili investitori u Ujedinjenom Kraljevstvu, prema navodima VTB Capitala, ruske banke koja je pod sankcijama SAD.

Na ovo je sljedećeg dana reagovala na Twitteru i britanska vlada.

"Uspješna prodaja GazpromEN obveznica u Londonu sa cijenom tri puta većom nego stavljenih 750 miliona eura. Poslovanje kao obično?", napisala je kancelarija britanske premijerke.

Komitet takođe kaže da je prvi izlazak na londonsku berzu EN+ ruske energetske kompanije pod kontrolom ruskog oligarha Olega Deripaske prošle godine "još jedan primjer kontradiktorne i nekoherentne politike britanske vlade prema Rusiji".

"Vlada mora biti jasna da Kremlj nije više dobrodošao na naša tržišta. Moramo biti ujedinjeni u našim naporima da naša retorika bude saglasna sa djelovanjem na Cityu, a vladina politika usklađena sa saveznicima u SAD, G7 i EU", poručio je predsjedavajući Komiteta Tugendhat.

Među sugestijama, Komitet je preporučio i da se radi sa Evropskom unijom i SAD na pronalaženju načina da se zabrani kupovina ruskih obveznica koja je su prodate da bi se pomogle sankcionisane banke i zabranilo evropskom klirinškim kućama da trguju sa ruskim dugom.

"Veličina londonskog finansijskog tržišta i njihova važnost za ruske investitore daje Ujedinjenom Kraljevstvu značajnu prednost nad Kremljom", stoji u preporukama izvještaja britanskog parlamenta koje je sačinio Komitet za vanjske poslove.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG